• BIST 100

    10192,93%1,47
  • DOLAR

    32,36% -0,38
  • EURO

    34,64% -0,43
  • GRAM ALTIN

    2385,17% -1,53
  • Ç. ALTIN

    3876,67% -0,25

Gölcük İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Çolular, ‘KALABALIK ALANLARDA MASKE TAKILMALI’

Genel 20.12.2022 13:26:44 0
Gölcük İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Çolular, ‘KALABALIK ALANLARDA MASKE TAKILMALI’

Gölcük İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Çolular,

‘KALABALIK ALANLARDA MASKE TAKILMALI’

Gölcük İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Çolular, salgın hastalıklar ve yaşanan süreç hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Çolular, Covid-19 süreci ile ciddi bir sıkıntı yaşanmadığını belirtse de vatandaşların tedbirli olması gerektiğini söyledi. Çolular, vatandaşları ‘Kalabalık alanlarda maske takılmalı’ diyerek uyardı.

‘Şu anda Covid 19 ile ilgili çok ciddi bir sıkıntı yaşamıyoruz’

Bugün kış aylarının gelmesi ile birlikte gribal enfeksiyonlar, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi salgın hastalıklar ve bunlarla alakalı olarak görüşlerimiz ve yaklaşımlarımızdan bahsedeceğiz. Bunun öncesinde ciddi bir Covid-19 salgını ile mücadelemiz oldu ve orada birçok konuda hayat akışımızı değiştirdik. Hayatımıza yeni konular girdi. Filyasyon, maske kullanılması, sosyal mesafeye dikkat edilmesi gibi hususları hayatımıza entegre etmiştik. 2,5 sene sonrasında geldiğimiz noktada Covid-19 hastalığıyla alakalı olarak şu an çok ciddi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Hatta mevsim geçişi ile birlikte sonbahar-kış döneminde bizler, ciddi olmasa da yine bir salgın dalgası gelebilir düşüncesindeydik. Bu dönemdeki vaka sayıları, kabaca yaz dönemindeki sayılara çok yakın seyretmekte. Dolayısıyla şu anda Covid ile alakalı olarak çok ciddi bir endişemiz yok. Bu tabii herkesin rahat olması, sıkıntı yaşamaması, normal hayatına devam etmesi veya önlemlerin ortadan kalkması anlamına gelmiyor. Burada her zamanki gibi parantez açmamız gereken bir grubumuz var: Kronik hastalığı olan, yaşlı, bağışıklık sisteminin baskılanmasına sebep olan veya ilaç kullanan bireyler her zaman dikkatli olmalı. Bu bireylerin bir yaşam tarzı olması lazım. Maske kullanması, aşılama takvimine göre tavsiye edilen idame dozların yapılmasını biz tavsiye ediyoruz’ dedi.

‘Okul yaşındaki çocuklar ve diğer bireylerde grip salgını ile karşı karşıyayız’

Açıklamalarını sürdüren Dr. Çolular, ‘Ancak bu dönemde özellikle velilerimizin ve öğretmenlerimizin daha çok gözlemleme fırsatı olmuştur. Okul yaşındaki çocuklar ve diğer bireylerde grip salgını ile karşı karşıyayız. Özellikle Aile Sağlığı Merkezlerinden bize olan geri dönüşlerde görüyoruz ki toplumda üst solunum yolu enfeksiyonu ile alakalı yaygın bir vaka görüyoruz. Bunlar içerisinde Sars-Cov2 virüsüne bağlı Covid-19 vakaları da var, influenza ve diğer viral veya bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlar da var. Bundan dolayı sağlık tesislerinde bir yoğunluk söz konusu. Özellikle okul çağındaki çocuklardan bahsedecek olursak bir çocuğun gribal enfeksiyon yakınmaları; ateş, üşüme-titreme, halsizlik, yutkunma sırasında boğazda takılma hissi, eklem ve kas ağrısı gibi şikayeti varsa veliler dikkat etmeli; mümkünse çocuklarını okula götürmemesi, çocuğunu bir sağlık kuruluşunda muayene ettirmesi gerekir. Çünkü çocuğu bu şekilde okula götürdüğü zaman diğer çocuklara da temas kaçınılmaz olacağı için bulaşma söz konusu olabilir. Dolayısıyla bu çocukları izole etmek gerekir. Bu aynı şekilde diğer vatandaşlarımız için de geçerli. Hastalıkla alakalı herhangi bir bulgu varsa bu kişilerin istirahat etmesi, semptomların ilerlemesi halinde muayene olması gerekmektedir. Özellikle hasta olan kişilerin belli başlı şeylere dikkat etmesi gerekir. Bol sıvı tüketilmeli, taze sebze ve meyve tüketmesi, C vitamini takviyesi alması lazım. Bu hem hastalıkla mücadelede hem de bir sonraki dönemde hastalıklardan korunmak için katkı sağlıyor. Uyku düzeni de dikkat edilmesi gereken bir konu. Düzenli uyku ve istirahat etmek de gerekli.’

‘Dışarıya veya sokağa maskemizi atmayalım’

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Çolular, açıklamalarına şu sözlerle devam etti: ‘Bunun yanında önemle vurgulamam gereken bir husus var: Maske kullanılması. Covid-19 döneminde maske kullanılması gerekliliği daha sonradan revize edildi ve sağlık kuruluşları dışında maske kullanımı kaldırıldı. Sağlık kuruluşlarında maske kullanımı zorunlu. Burada hem kendimizi korumak hem de diğer vatandaşları korumak için dışarıdan gelebilecek olan mikroplara karşı sağlık kuruluşlarına girdiğimiz zaman maskemizi takalım ve buradan çıktıktan sonra poşetlere veya uygun yerlere maskemizi bırakalım. Dışarıya veya sokağa maskemizi atmayalım. Bu dönemin üst solunum yolu enfeksiyonu açısından yoğun geçen bir dönemi dikkate aldığımız için toplu taşıma araçlarında, kalabalık alanlarda maske takılmasını özellikle vurguluyorum. Bu tabii ki kişinin kendi inisiyatifi ile alabileceği bir karar. Kendisini ve çevresini koruması için maske takmayı tavsiye ediyorum’ dedi.

‘Erken tanı hayat kurtarır’

Dr. Çolular, ‘İlçe Sağlık Müdürlüğümüzdeki KETEM birimimiz, kanser konusunda, özellikle rahim ağzı, kalın bağırsak ve meme kanserleri konusunda hizmet vermeye devam etmektedir. Burada vatandaşlarımız, Aile Sağlığı Merkezlerine giderek onların yönlendirmesi ile veya direkt olarak İlçe Sağlık Müdürlüğümüze gelerek bu işlemleri yaptırabilmekte. Bu çok basit bir işlem ancak bu basit işlemle birlikte erken tanı alan kişilerde hem kür şansı tanımakta hem de maddi-manevi külfetlerden kişinin korunması sağlanmaktadır. Bu bakımdan erken tanının hayat kurtardığını vatandaşımıza hatırlatarak kendilerini kanser teşhisi ve takibi için KETEM merkezlerimize davet ediyoruz. Gölcük’te 17 aile sağlığı merkezi var. Bir tanesini de yeni olarak Donanma Aile Sağlığı Merkezi ismiyle İlçe Sağlık Müdürlüğü binasının alt katında açmış bulunmaktayız. 2 hekimimiz burada göreve başladı. 1-17 Aralık tarihleri, Acil Sağlık Hizmetleri Haftası olarak geçiyor. Bu tarih vesilesi ile birlikte acil sağlık hizmetini sunan başta 112 başhekimliği, komuta kontrol merkezleri, acil sağlık hizmetleri istasyonlarında çalışan tüm doktor, paramedik, acil tıp teknisyeni, sürücü ve diğer tüm hizmetli arkadaşların haftasını kutlarımW dedi.

Vatandaşlara önemli uyarı

Dr. Çolular, son olarak, ‘Bu arkadaşların iş yükü çok ağır ve zor şartlar altında çalışıyorlar. Çünkü zamana karşı bir mücadele veriyorlar. Özellikle tepe lambası yanan ve sirenleri çalışan bir ambulans gördüğümüz zaman bu ambulansa yol verelim. Aynı zamanda, 112’yi gereksiz yere meşgul etmeyelim. Bir hastalığımız olduğu zaman kendimizi acil, bazen çaresiz kaldığımızda arayabiliyoruz. Bu çok insani bir eylem ancak 112’nin hasta sevki ile alakalı kriterleri bellidir. Bu tarz hastaları taşıyabilmektedir. Acil hallerdeki hastaları gerekli yerlere taşıyabilmektedir. Gereksiz suallerle veya 112’nin işi olmayan suallerle hatları gereksiz yere meşgul etmeyelim. Bazı kişiler adres sormak, bazı kişiler hastanelerden randevu almak için, bazı kişilerin de tabiri caizse işletmek için 112’yi aradıklarına şahit oluyoruz. Bu konularda tüm vatandaşlarımızın dikkatli davranmasını talep etmekteyiz. Dünya standardına baktığımız zaman ortalamanın üzerinde bir acil hizmeti sunan bu ekip ve birimleri ayrı ayrı tebrik etmek gerekir. Gerçekten güzel bir iş yapıyorlar. O bakımdan arkadaşlarımıza çalışmalarında ve meslek hayatlarında başarılarının daim olmasını temenni ederim’ diyerek açıklamalarını tamamladı.


GÖLCÜK HABER 38 YAŞINDA…

GÖLCÜK’ÜN GEÇMİŞİ GÖLCÜK HABER DE YAZILIDIR…

DAVETLİSİNİZ

SEZER, ‘DEVLET HASTANESİ HAZİRAN’DA AÇILIYOR’

DOÇ. DR. MİNE CAN’DAN KİŞİSEL SERGİ “MOTİFLERLE ANADOLU”

47 SAĞLIK SEN ÜYESİNİN KARADENİZ GEZİSİ BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI

YILMAZ ‘KONGRE HAZIRLIĞIMIZA BAŞLADIK’

KO-MEK’TE İLK SERGİ KARTEPE İLE BAŞLADI

ANNELER ANITPARK’A BEBEK BAKIM ODASI İSTİYOR

Kavaklı Sahilinde Spor Aletlerinin ÇEVRESİNİN KAPATILMASI İSTENİYOR

KARTEPE MENDERES BULVARINA YENİ ÜSTYAPI

GÖLCÜKLÜ RESSAM İSMET ÇETİN 5. SERGİSİ’Nİ AÇIYOR

ÇAYIROVA BELEDİYESİ, GAZİANTEP BASKETBOL’A ŞANS TANIMADI

YUNANİSTAN’DA GÖLCÜK RÜZGARI

ÇAYIROVA BELEDİYESİ, GAZİANTEP’İ MAĞLUP ETTİ

BAŞKAN DOĞUSEL: “KOCAELİ, DENİZ TURİZMİ OLANAKLARI İÇİN AR-GE ÇALIŞMALARINA AĞIRLIK VERMELİDİR”

YENİDOĞAN DERİNCE CADDESİ’NE YENİ ÇEHRE

İlimize Kazandırılacak Yeni Eğitim Kampüsünün Protokolü İmzalandı

GÖLCÜK’TE YİTİRDİKLERİMİZ

GENÇ KIZDAN 3 GÜNDÜR HABER ALINAMIYOR

KÖRFEZ BALIK KAYNIYOR AMATÖRLERİN YÜZÜ GÜLÜYOR

BAŞKAN SEZER DOĞRU HAMLELER YAPIYOR...

DİSK Emekli Sen Gölcük Şubesi 1 Mayıs Emek ve İşçi Bayramını Anıtpark’ta kutladı HAYATINI KAYBEDEN 36 CAN İÇİN KARANFİL BIRAKTILAR

ŞEHİT RIDVAN GÜRSOY MEMLEKETİNDE TOPRAĞA VERİLDİ

ÖZSOY “İNSANCA YAŞAM İÇİN MÜCADELEMİZ DEVAM EDİYOR”

VALİ YAVUZ: "1 MAYIS YÜRÜYÜŞLERİNİ GAMER'DEN TAKİP EDİYORUZ"

ELİF NİSA ÇELİK 5 YAŞINDA

Kur'an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışmasının Finalistlerine Ödülleri Verildi

SAVDES-SEN Kocaeli Bölge Şube Başkanı Özhan İmre, ‘DÜZENLEMENİN ACİLEN YAPILMASI GEREKİYOR’

Emekli Astsubaylar, Muhtar Seçilen meslektaşlarını ziyaret etti

Yükleniyor

İHH İnsani Yardım Vakfı Gölcük Temsilcisi Ahmet Bilgin ÖZGÜRLÜK FİLOSU İLE KUDÜS’E GİDİYOR

Dr. Ekrem Aktuğ’un Kızı Serra Yoğun Bakımda

YILDIZLI, KOMİSYON TOPLANTISI İÇİN KIRGIZİSTAN’A GİDİYOR

HAKEV Yardım Vakfı Gölcük Temsilcisi Burhanettin Çalgan, “BAYRAM ÖNCESİ GAZZE’DEKİ DİN KARDEŞLERİMİZİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRELİM’

Terzioğlu Spor Kulübü’nden Büyük Başarı İKİ ALTIN MADALYA

Çetiner’den Dünya Yaban Hayatı Günü hakkında önemli açıklama ‘BİRÇOK HAYVAN NESLİ TÜKENME TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA’

Ceyhun Konak ve Tayfun Konak Vali Yavuz’a ziyaret ‘TEBRİK EDİYORUM’

Ay, ‘Şaban-ı Şerif Ayı Ümmetin Ayıdır’

Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, ‘SİVİL TOPLUM GÜÇLENMELİ’

Kocaeli’de kick boks fırtınası esti DÖVÜŞÇÜLER RİNGİN TOZUNU ATTIRDI

ELİF NİSA ÇELİK 5 YAŞINDA

Değirmendere Yalı Mahallesi Sakinleri o bölgeye kavşak aynası istiyor

Değirmendere’de küp taş tamiri

Esra Durmuş Sanat Atölyesi Kursiyerleri, SANATA YOLCULUK YAPTI

Gölcük Esnaf Odası Başkanı Necmi Kocaman’dan, İKİ GÜNLÜK BOYKOT ÇAĞRISINA SERT TEPKİ

Müdür Mert ve Türkmen İlkokullarda halk oyunları çalışmalarını takip ettiler “HALK OYUNLARI KÜLTÜRÜMÜZÜN VAZGEÇİLMEZ PARÇALARIDIR”

Değirmendere Kayık Çekek Yeri Projesi’nde ÇALIŞMALAR SORUNSUZ İLERLİYOR

‘Karma Sanatlar’ Sergisi açılışı Değirmendere Sanat Evi’nde yapıldı SANAT İYİ Kİ VAR

Değirmendereliler Çınarlık Meydan Kafe’yi çok seviyor NEZİH ORTAMI İLE ÇEKİM MERKEZİ OLUYOR

Çeşmenin çatısının bir bölümü yıkılmış durumda DÜZELTİLMESİ İSTENİYOR

SAVDES-SEN Kocaeli Bölge Şube Başkanı Özhan İmre, ‘DÜZENLEMENİN ACİLEN YAPILMASI GEREKİYOR’

Büyükşehirden 23 Nisan’da ücretsiz ulaşım

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, “HÜKÜMETİN EKONOMİ POLİTİKASI; FAKİRDEN ALIP ZENGİNE DAĞITMAK!”

Kocaeli’de 2024 yılı Mart ayında 2 bin 624 konut satıldı

Necmi Kandemir Emlak Piyasasını değerlendirdi ‘YÜKSEK FAİZ EV SATIŞLARINI OLUMSUZ ETKİLİYOR’

Efe Otomotiv Yedek Parça kalitesiyle fark yaratıyor ORİJİNAL VE MUADİL YEDEK PARÇALARI TEK ADRESTE

Sezon bitse de balığa ilgi yoğun HAMSİ 130, İSTAVRİT 150 LİRA

TÜED Gölcük Şubesi Başkanı Ergun Şahin, ‘EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 20 BİN LİRA OLMALI’

Türk Kızılay Gölcük Şubesi Başkanı Orhan Barış “BU RAMAZAN AYINDA DA AİLELERİMİZİN YANINDA OLDUK”

Kaymakam Müfit Gültekin Aileleri ziyaret etti GÖNÜLLERE DOKUNMAYA DEVAM EDİLİYOR

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 34 18 12 4 15 58
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Rizespor 34 14 13 7 -6 49
8.Alanyaspor 34 12 10 12 3 48
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 34 11 11 12 -3 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Kayserispor 34 11 13 10 -9 40
13.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
14.Ankaragücü 34 8 12 14 -3 38
15.Fatih Karagümrük 34 9 16 9 -2 36
16.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
17.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 34 4 23 7 -41 16