• BIST 100

    10063,71%-0,19
  • DOLAR

    32,37% -0,14
  • EURO

    34,73% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2406,93% -1,14
  • Ç. ALTIN

    3882,72% -0,72

Çocuklarda ikincil travma etkisi!

Değirmendere 1.03.2023 09:18:14 0
Çocuklarda ikincil travma etkisi!

Çocuklarda ikincil travma etkisi! 

Depremle birlikte çocuklarda ikincil travmanın yaşandığını belirten uzmanlar, depreme hazırlık yapmanın çocuklarda deprem korkusunu azaltmada etkili olabileceğine dikkat çekiyor. Depremle ilgili olası durumlarda ne yapacağını çocuklarımıza öğretmezsek çocukların panik yapabileceğini belirten Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, deprem gündeminden kaçınmaktan ziyade, gerçekçi olunması gerektiğinin, depremi çocuğun yaşına uygun bir şekilde anlatabilmenin önemine dikkat çekiyor. Deprem haber ve görüntülerinin çocuklara zarar vermemesi için ise önemli tavsiyelerde bulunuyor. 

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, çocuklarda gelişen deprem travmaları ve başa çıkma yöntemlerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Çocuklar yetişkinleri gözlemlerler

Deprem gibi travmatik durumlarda çocukların ebeveynlerini gözlemdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Yetişkinler deprem korkusunu yaşadığı zaman bir sallanma olduğu zaman büyük bir dehşete düşüyor. Çocuklar ise böyle durumlarda büyüklerini gözlemlerler. Büyüklere özellikle güvendikleri kişilere bakarlar. Yan gözle izlerler. Eğer büyükler soğukkanlılarsa yani depremle ilgili bilinçli davranıyorlarsa örneğin çök tutun kapan tarzında davranışları biliyorlarsa uyguluyorlarsa çocuklar da hemen onu yaparlar.” dedi.

Anne ve babanın soğukkanlı olması korkularını giderir

Okul öncesi çağındaki çocukların soyut düşünceleri gelişmediği için yaşadıklarını anlamlandıramadığını kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bu tip olayları yaşadıklarında olayı anlamlandırabilmeleri için referans kişiler lazımdır. O referans kişiler daha önce tanıdığı ve güvendiği kişilerdir. Böyle durumlarda anne, baba veya onların yerine geçen kişilerin soğukkanlı olması, çocukları sahiplenici ve kucaklayıcı olması çocuklar için korku giderici etki yapar. Daha büyük çocuklar da bu konuyu daha önce düşünmeyen çocuklar bile şimdi öğrenmeye başladı.” dedi.

Depreme hazırlık yapmak önemli

Depreme hazırlıklı olmanın önemini vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Depreme hazırlık, krize hazırlık gibidir. Eğer bir insan krize hazırlıklıysa kriz anında hazırlandığı için hemen ona göre davranır, krizi kolay yönetir ve aşar. Onun için krizlerde risk yönetimi vardır. Risk belirlenir ondan sonra bunun yönetimi yapılırsa kriz geldiği zaman ona göre önlem alınır. Kişinin önceden hazırlıklı olması bunu önler. Şu anda da depremle ilgili, olduğunda ne yapacağını çocuklarımıza öğretmezsek çocuk panik yapar. Burada afetle ilgili illa o bölgede olması da şart değil, Türkiye’deki çocuklar şu an ikincil travma yaşıyorlar.” diye konuştu. 

Korkutan şey belirsizliktir

Deprem korkusunu aşmada depreme karşı hazırlıklı olmanın önemini vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bugünlerde bütün anneler çocuklarına deprem olması durumunda aramaları gereken kişileri, buluşacakları yerleri söylüyorlar. Okul yönetimleri önlemler alıyorlar. ‘Olası deprem durumunda şunu yapacağız, şu tedbirleri alacağız, toplanma alanımız şurası’ diye bilgi veriyorlar. Herkes şu anda yazılı kurallar geliştirmeye başladı, aslında bu güzel bir şey. Yazılı kurallara geçtiysek belirsizlik olmaz, korkutan şey burada belirsizliktir.” uyarısında bulundu.

Deprem gündeminden kaçınmak gerçekçi değil

Şu anda çocukları depremle ilgili konulardan kaçırmanın ya da uzak tutmanın gerçekçi olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Çocukların duymaması mümkün değil. En azından arkadaşlarından duyacaklar veyahut akıllı telefona girdiği zaman muhakkak görecekler. Bu nedenle bunu duyurmamak değil, bunu çocuğun yaşına uygun bir şekilde anlatabilmek önemlidir. Deprem hayatımızın gerçeği, Türkiye’nin yüzde 70’i deprem bölgesinde. Böyle bir ihtimale karşı önlem alacağız. ‘Öldüren deprem değildir, depreme dayanıklı olmayan yapılardır’ diyerek bilinçlendirdiğimiz zaman kontrol edebileceğimiz şeyler hazırlıktır, kontrol edemeyeceğiz şey ise deprem başladıktan sonradır. Kişi hazırlıklı olursa deprem anındaki 1-2 dakikalık zamanda korkuyu maksimumda değil, minimumda yaşar. Hatta anaokulundaki bir çocuğa, depremden bağımsız olarak akvaryumdaki balığın öleceğini öğretelim diyorum. Öğretmediğimiz takdirde balık öldüğü zaman çocuk 10 katı şiddetinde yaşar travmayı ama onun da yaşlanacağını onun da bir ömrü olduğunu zamanı gelince öleceğini bilirse üzülür ama bir şiddetinde üzülür.” dedi. 

Dayanıklılık eğitimi için bir fırsat olarak değerlendirilmeli

Depremin çocuklara dayanıklılık eğitimi vermek için bir fırsat olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Hayat yolunda hep gül bahçelerinde çiçeklerle gidilmiyor. Bu yolda taşlar var, engeller var çukurlar var. Bütün bunlara çocuğu hazırlamamız gerekiyor, hazırlamadığımız zaman çocuk özerk davranamıyor, dayanıklılık eğitimi düşük çocuklar oluyor. Ufak bir stresten depresyona giriyor ve ruh sağlıkları bozuluyor çocukların. Bu deprem çocuklarımıza dayanıklılık eğitimi vermek için bir fırsattır hatta fırsat eğitimi diyoruz bu durumlara. Çocukla hayatın hep konfor alanını değil, hayatın sorumluluklarını ve zorluklarını da paylaşmak gerekiyor. Paylaşmak ve çocuklarımızı olgunlaştırmamız için şu anda bu dönem bir fırsat. Geçmiş kuşaklar yokluk içinde olgunlaşıyordu şimdiki kuşaklar varlık içinde olgunlaşıyorlar. O nedenle her şey yolunda gidecek kötü bir şey olmayacak diye bekliyorlar ama bu gerçekçi olmayan bir beklenti. Deprem ve pandemi bizlere hayatın biraz acımasız yüzünü gösterdi, hayatın böyle acıtan, zorlayan yüzünü gösterdi o yüzden bunlara çocuklarımız için geliştiren travma diyoruz” dedi.

Yaşına uygun şekilde bilgi verilmeli

Çocuğa özellikle ölümle ilgili bilgiler verirken yaş grubuna uygun olmayan bilgiler vermekten kaçınılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Çocuklara yaş grubuna uygun olmayan şeyler söylememek, çocuğu korkutucu, dehşete düşürücü hikayelerle anlatmamak gerekiyor. Tek doğru yoktur.  Çocuğun alt yapısına ve seviyesine göre değişir. Çocuğu karşımıza alıp konuşmak şeklinde değil de yol arkadaşı gibi sohbet eder gibi konuşmak gerekiyor.” uyarısında bulundu.

Süre sınırlaması yapılmalı, haberleri yalnız izlemesine izin verilmemeli!

Bu dönemde özellikle depremle ilgili haberlerin ve gelişmelerin takibi sırasında da mutlaka süre sınırlandırılması yapılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Haberleri hiç seyretmemek değil de günde belli bir süre belirlenerek ona göre takip edilmesi sağlanmalıdır. Depremle ilgili haberleri yarım saat izleyeceğiz gibi bir anlaşma yapıp seyretmeliyiz. Çocuk okul öncesiyse deprem haberlerini tek başına seyretmemeli, deprem haberlerini ebeveyn gözetiminde seyretmelidir. Çocuk tek başına olursa anlamlandıramayabilir, ağlayanları ya da göçük altında kalanları gördükçe çocuk güvende değilim duygusuna kapılır.” uyarısında bulundu.

Üzücü haberler öncesinde zihinsel hazırlık yapılmalıdır

Yakınlarını kaybeden çocuğa yaklaşımın da doğru şekilde olması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Kötü haberi vermenin bir usulü var. Bir yakını hasta olduğu zaman kötü haberi vermek gerektiğinde bile çocuğu zihinsel olarak hazırlamak gerekiyor. Çocuğa kötü bir haber verilecekse bir yakını vefat etmişse usulüne göre bilgi verilmelidir. Böyle durumlarda önce bununla ilgili konular açılır, ölüm nedir ne değildir diyerek çocuğu zihinsel olarak hazırlayarak sohbet içerisinde vermek gerekiyor onu. Böyle bir haber ansızın verilmemelidir.” uyarısında bulundu.


VİRANEDEN EĞİTİM YUVASINA

Kemal Kahraman’a önemli görev GENEL KOORDİNATÖR OLDU

Zafer Partisi İlçe Başkanı Kayıhan Kayı, ‘1 MAYIS KUTLU OLSUN’

Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, ‘1 MAYIS EMEKÇİ DAYANIŞMASININ VURGULANDIĞI BİR GÜNDÜR’

Eski Dostlar 391. kez buluştu

OYUN DEVAM ETMELİ !..

CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Mine İşeri, ‘TÜM EMEKÇİ KARDEŞLERİMİZİN 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMINI KUTLUYORUM’

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, “EN KUTSAL KAZANÇ; ALIN TERİ İLE KAZANILAN, HELAL KAZANÇTIR”

Mehmet Akif Ersoy Başiskelelilere Seslendi

Gölcük Lions Kulübü’nden Otizmli ailelere MAVİ IŞIK KONU BAŞLIĞI İLE EĞİTİM VERİLDİ

Gölcük Donanma Komutanlığı’nda iki yıl öne geçirdiği kaza sonucu yaralanan RIDVAN GÜRSOY ŞEHİT OLDU

CHP İlçe Gençlik Kolları Başkanı Metehan Aydın, “YAŞASIN 1 MAYIS!”

Sultan Baba Hat Müzesi önündeki taşların onarımı yapıldı

Büyükşehir ulaşımda hız kesmiyor; YUKARI HEREKE-DİLOVASI ÇERKEŞLİ YOLU TAM SÜRAT

Körfez’e bir prestij cadde daha kazandırıldı

Spor Toto Gençler Türkiye Judo Şampiyonasına KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE KAĞITSPOR DAMGA VURDU

DERİNCEGÜCÜ İLK RESMİ MAÇINI OYNADI

Derince Birlikspor kupasını BAŞKAN GÖKÇE’NİN ELİNDEN ALDI

Kocaelispor’un eski futbolcusu SADUN GEMİCİ HAYATINI KAYBETTİ

Beklenen festival başlıyor

Hıdrellez Bahar Bayramı konseri 4 Mayıs’ta KOCAELİ KONGRE MERKEZİ’NDE YAPILACAK

Gölcük Hükümet Konağı’nda çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor YENİ BİNA 2025’TE HİZMETE AÇILACAK

Kocaeli Şehir Hastanesi 1 yıl önce hizmete girmişti İLK YILDÖNÜMÜNE YAKIŞAN KUTLAMA

İYİ Parti Kocaeli İl Teşkilatı’ndan tam destek açıklaması ‘MÜCADELEMİZİ GÜÇLENEREK SÜRDÜRECEĞİZ’

Birleşmiş Milletler Simüle edildi, Sorunlar İngilizce konuşuldu KOCAELİ’DEKİ 32 OKUL ÖĞRENCİSİ GÖLCÜK’TE BULUŞTU

Birikim Okulları, EJERCongress 2024'e Ana Sponsor Oldu

Tehlike arz eden taş duvar yenileniyor

Sırf Tiyatro ekibi İstanbul’da yoğun ilgi gördü

Halıdere Eskiköy Caddesi’nde yamuk tabela düzeltilmeli

Başkan Hürriyet Sözünü Tuttu PAMUK ŞEKERİ ARABASINA KAVUŞTU

Yükleniyor

İHH İnsani Yardım Vakfı Gölcük Temsilcisi Ahmet Bilgin ÖZGÜRLÜK FİLOSU İLE KUDÜS’E GİDİYOR

Dr. Ekrem Aktuğ’un Kızı Serra Yoğun Bakımda

YILDIZLI, KOMİSYON TOPLANTISI İÇİN KIRGIZİSTAN’A GİDİYOR

HAKEV Yardım Vakfı Gölcük Temsilcisi Burhanettin Çalgan, “BAYRAM ÖNCESİ GAZZE’DEKİ DİN KARDEŞLERİMİZİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRELİM’

Terzioğlu Spor Kulübü’nden Büyük Başarı İKİ ALTIN MADALYA

Çetiner’den Dünya Yaban Hayatı Günü hakkında önemli açıklama ‘BİRÇOK HAYVAN NESLİ TÜKENME TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA’

Ceyhun Konak ve Tayfun Konak Vali Yavuz’a ziyaret ‘TEBRİK EDİYORUM’

Ay, ‘Şaban-ı Şerif Ayı Ümmetin Ayıdır’

Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, ‘SİVİL TOPLUM GÜÇLENMELİ’

Kocaeli’de kick boks fırtınası esti DÖVÜŞÇÜLER RİNGİN TOZUNU ATTIRDI

Değirmendere Yalı Mahallesi Sakinleri o bölgeye kavşak aynası istiyor

Değirmendere’de küp taş tamiri

Esra Durmuş Sanat Atölyesi Kursiyerleri, SANATA YOLCULUK YAPTI

Gölcük Esnaf Odası Başkanı Necmi Kocaman’dan, İKİ GÜNLÜK BOYKOT ÇAĞRISINA SERT TEPKİ

Müdür Mert ve Türkmen İlkokullarda halk oyunları çalışmalarını takip ettiler “HALK OYUNLARI KÜLTÜRÜMÜZÜN VAZGEÇİLMEZ PARÇALARIDIR”

Değirmendere Kayık Çekek Yeri Projesi’nde ÇALIŞMALAR SORUNSUZ İLERLİYOR

‘Karma Sanatlar’ Sergisi açılışı Değirmendere Sanat Evi’nde yapıldı SANAT İYİ Kİ VAR

Değirmendereliler Çınarlık Meydan Kafe’yi çok seviyor NEZİH ORTAMI İLE ÇEKİM MERKEZİ OLUYOR

Çeşmenin çatısının bir bölümü yıkılmış durumda DÜZELTİLMESİ İSTENİYOR

Uyarı tabelaları zarar görmeye devam ediyor

Büyükşehirden 23 Nisan’da ücretsiz ulaşım

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, “HÜKÜMETİN EKONOMİ POLİTİKASI; FAKİRDEN ALIP ZENGİNE DAĞITMAK!”

Kocaeli’de 2024 yılı Mart ayında 2 bin 624 konut satıldı

Necmi Kandemir Emlak Piyasasını değerlendirdi ‘YÜKSEK FAİZ EV SATIŞLARINI OLUMSUZ ETKİLİYOR’

Efe Otomotiv Yedek Parça kalitesiyle fark yaratıyor ORİJİNAL VE MUADİL YEDEK PARÇALARI TEK ADRESTE

Sezon bitse de balığa ilgi yoğun HAMSİ 130, İSTAVRİT 150 LİRA

TÜED Gölcük Şubesi Başkanı Ergun Şahin, ‘EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 20 BİN LİRA OLMALI’

Türk Kızılay Gölcük Şubesi Başkanı Orhan Barış “BU RAMAZAN AYINDA DA AİLELERİMİZİN YANINDA OLDUK”

Kaymakam Müfit Gültekin Aileleri ziyaret etti GÖNÜLLERE DOKUNMAYA DEVAM EDİLİYOR

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu dış ticaret verilerini değerlendirdi ‘TÜKETİM MALLARI İTHALATINDA DAHA DİKKATLİ DAVRANILMALI’

Büyükakın’dan Berna Abiş’e önemli görev ‘TEŞEKKÜR EDİYORUM’

Zafer Partisi İlçe Başkanı Kayıhan Kayı, “GÜÇLENEREK GELİYORUZ”

BBP Gölcük İlçe Başkanı Şahin Akpınar, “PROJELER GÖLCÜK’ÜN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEK”

Büyükakın, “23 Nisan’da tüm çocuklar gülmeli”

İlknur ve Emre Sarıel çiftinin  biricik oğulları Utku 1 yaşına girdi İYİ Kİ DOĞDUN UTKU

Gölcük Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde BİNA TURU YAPILDI

Haydi çocuklar Ormanya’ya! Bİ DÜNYA EĞLENCE BAŞLIYOR

Donanma Caddesi üzerinde parke taşları onarıldı

Haydi çocuklar Ormanya’ya! Bİ DÜNYA EĞLENCE BAŞLIYOR

Başkan Sezer’den başarılı sporculara tebrik

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 34 18 12 4 15 58
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Rizespor 34 14 13 7 -6 49
8.Alanyaspor 34 12 10 12 3 48
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 34 11 11 12 -3 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Kayserispor 34 11 13 10 -9 40
13.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
14.Ankaragücü 34 8 12 14 -3 38
15.Fatih Karagümrük 34 9 16 9 -2 36
16.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
17.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 34 4 23 7 -41 16