• BIST 100

    10177,5%1,31
  • DOLAR

    32,38% -0,30
  • EURO

    34,75% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2405,72% -0,69
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

Deprem sonrası psikolojik normalleşme mümkün mü?

Değirmendere 5.03.2023 06:04:00 0
Deprem sonrası psikolojik normalleşme mümkün mü?

Deprem sonrası psikolojik normalleşme mümkün mü?

Deprem gibi doğal afetler başta olmak üzere travmatik olaylar sonrası normalleşmenin önemini vurgulayan Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kişinin problem çözme becerisi kazanmasının önemine dikkat çekiyor. Önce problemi tanımlamak ve sonrasında muhtemel çözüm yolları belirlemek gerektiğini kaydeden Tarhan, “Sonrasında karar vermek ve o çözüm yolunda ilerlemek gerekiyor. Tekrar tekrar başa dönmemek lazım… Mahvoldum, öldüm, bittim demek yerine bunu uygulamak gerekiyor. Acılar, zorluklar, sıkıntılar büyümenin bir parçasıdır. Bunların sonunda zaten büyüme ortaya çıkıyor. Onun için burada en kötü düşman karamsar olmaktır.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, deprem sonrası normalleşmenin önemine ilişkin değerlendirmede bulundu. Deprem gibi doğal afetler sonrası en önemli noktanın temel ihtiyaçların karşılanması olduğunukaydedenProf. Dr. Nevzat Tarhan, “Öncelikle yemek, içmek ve barınma gibi temel ihtiyaçlar karşılanmalıdır. Temel ihtiyaçlarının karşılanmasından sonra bu travma sonrası iyileşme, normale dönüş daha kolay oluyor. Bu nedenle temel ihtiyaçlar karşılandıysa travma sonrası iyileşmeyi ve normale dönüşü konuşmak gerekiyor.” dedi.

Afet yönetimi planlaması yapılmalıdır

Afet öncesinde ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili bir afet yönetimi planlamasının yapılmasının önemine işaret eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Afetlerle ilgili literatürlerde afet yönetimi, afet öncesinde, afet sırasında ve sonrasında yapılması gerekenlere ilişkin planlar bulunmaktadır. İlgili kurumlar tarafından bu planlamaların yapılması ve sonrasında da aşama aşama bu planların hayata geçirilmesi önemlidir. Bu plana göre, afet müdahale planı, afetten sonra ikinci aşamada iyileştirme planı, üçüncü aşamada ise yeniden inşa planı olması gerekir.” dedi.

Dersler çıkarılması gerektiğini gördük

Tüm ülkeyi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası ortaya çıkan sonuçla ilgili gerekli dersler çıkarılması gerektiğini de vurgulayan Tarhan, “Bütün bunları gördük, birtakım dersler çıkarmamız gerekiyor. Deprem öncesinde bir standart, bir politika oluşturulması gerekir. Bununla ilgili eksiklikler tamamlanmalı. Eksikliklerin düzeltileceği ile ilgili bir güven olursa kişilerin afetten sonra kendilerini toparlamaları kolay oluyor. Bu felaketten sonra günübirlik, ani karar verme, bize bir şey olmaz duygusunu ve bu kültürümüzü gözden geçirmemiz gerekiyor.” dedi.

Özellikle beklenen İstanbul depremi için sadece yöneticilere değil, topluma da görevler düştüğünü kaydeden Tarhan, “Kurumlar tarafından öncelikli olarak plan yapılması, bu planın açıklanması insanlarda temel güven duygusunu oluşturuyor. Bu planın uygulaması için toplumun kabul etmesi gerekiyor. Toplumun da bu konuda geri bildirim vermesi gerekiyor. Sadece yöneticilerden de beklemeyelim, hepimiz bu konuda duyarlı olmamız lazım.” dedi.

Herkesin başa çıkma yöntemi farklılık gösteriyor

Afetler, travmatik ve şok yaşantılardan sonra kişilik yapısına göre, kültürel değerlere göre, yerel kültüre göre herkesin bir başa çıkma yöntemi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Batı toplumlarında, özellikle ABD’de bu savaş travması ile gelen gaziler arasında en çok travma sonrası gelen vakalar alkol bağımlısı oluyorlar. Yani bu askerler arasında üçte bir oranında alkol bağımlığı geliştirildiği görülüyor yani alkol kullanımı başa çıkma yöntemi olarak kullanılıyor. Bizde bu o kadar yaygın değil. Diğer başa çıkma yöntemi ise kaçınma davranışı. Yani depremle ilgili konuları hiç konuşmama, hiç bu konulara girmeme yani bir nevi görmezden gelme. Bu da gerçekçi değil. Önüne çıktığı zaman, aklına geldiği zaman ya da çocuğu sorduğu zaman hayatın gerçeklerinden kaçınma davranışı da çok sağlıklı değil.” dedi. 

Üçüncü başa çıkma yöntemi zihinsel sığınak…

Üçüncü başa çıkma yönteminin üçüncü nesil psikoterapiler olduğunu belirten Tarhan, bunun toplumumuzda da çok yaygın olan dini başa çıkma yöntemi olduğunu söyledi. Doğal afetler gibi insanın kontrol edemediği, gücünün yetmediği durumlarda kişinin inançlara ve yüksek değerlere sığındığını kaydeden Tarhan, “Üçüncü kuşak psikoterapilerin 12 adımı var. Bunlardan biri de kişinin kontrol edemeyeceği, değiştiremeyeceği durumlarda yüksek bir güce, yüksek bir iradeye sığınması. Yani zihinsel sığınağının olması… Bir olay yaşamıştır. Bu sadece deprem gibi bir afet değil, trafik kazası gibi beklenmeyen olaylarda da müthiş bir öfke ve intikam duygusu oluşuyor. O kin, öfke, intikam duygusu ömür boyu taşınacak bir şey değil. Kişinin bunu kabullenip yönetmesi gerekiyor. ‘Benim bunu yaşamam gerekiyormuş, demek ki hayat çizgimde bu önüme çıkacakmış’ tarzında kabullenip bunu nasıl yöneteceğine odaklanması lazım. Yani kişinin en kötü senaryoya hazırlık yapması ve en iyi senaryoyu beklemesi gerekiyor. Mindfulness bunu öneriyor: En kötü senaryoya göre tedbirini al, hazırlığını yap ama en iyi senaryoyu bekle. Aynı şey bir daha önüme çıkarsa ne yapacağına dair zihinsel planın, senaryon olsun. Ondan sonra iyiyi bekle kötü senaryoyu bekleme. Tedbirini al, kışa hazırlan, yazı bekle tarzında… Bunlar Anadolu irfanının çok güzel öğretileridir. Mindfulness’ta kişiye bununla ilgili teknikleri öğretiliyor.” dedi.

Problem çözme becerisi kazanılmalı…

Kişinin problem çözme becerisi kazanmasının önemini vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Önce problemi tanımlamak önemli, tanımladıktan sonra ikinci olarak muhtemel çözüm yolları belirlemek. Sonrasında karar vermek ve o çözüm yolunda ilerlemek gerekiyor. Tekrar tekrar başa dönmemek lazım. Kişi bunu yaptığı zaman ne oluyor? Problem çözme becerisi oluyor. Herhangi bir hayat olayında, travmada, şok yaşantıda, sınavda zayıf aldığı zaman gerçekten uygulanabilecek bir şey bu… Mahvoldum, öldüm, bittim demek yerine… Zaten acılar, zorluklar, sıkıntılar büyümenin bir parçasıdır. Bunların sonunda zaten büyüme ortaya çıkıyor. Onun için burada en kötü düşman karamsar olmaktır.” dedi. 

Geleceğe odaklanmak gerekiyor

Travma gibi durumlarda karamsar olunmamasını, mutlaka ders çıkarılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bu tür olaylarda ‘Neden?’ demek yerine ‘Bundan sonra ne yapmalıyım? Tekrar aynı şey olmaması için ne yapmalıyım? Hayatta kalanlarla, sevdiklerimle beraber nasıl bir yol çizmeliyim?’ diye düşünüp bunlara odaklanmak gerekiyor. Kişinin kötü senaryoya karşı tedbirini alıp iyi senaryo yazması, o yönde ilerlemesi ve kendine hedef koyması lazım. Aksi halde 60 dakikanın 50 dakikası bunu düşünmekle geçer. Buna hiçbir sinir sistemi ve  hiçbir ruh uzun süre dayanmaz.”dedi. 

Bu zor dönemi de aşacağız

Deprem sonrası dönemin mutlaka hayatın en zor dönemlerinden biri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bu hayatımızın zor bir dönemi. İnsan hayatında nasıl sonbahar, kış, ilkbahar, yaz varsa insan hayatında da böyle dönemler vardır. Bu zor dönemi bir şekilde aşacağız. Nasıl kışa girerken hazırlık yapıyoruz ve kışı rahat aşıyoruz. Bu dönemleri de böyle aşacağız ama hazırlık gerekiyor. Kış gelirken hazırlık yapmaz ve önlemini almazsan nasıl ki zorluk çekersin hayatta da böyledir. Bu hayatta da böyle zor dönemler vardır. Bu dönemleri bir şekilde aşabilmek gerekiyor.”dedi. 

İyileşme döneminde sosyal destek çok önemli

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, çocuklarda ümit ve güven duygusunun  yüksek tutulması halinde toparlamanın kolayca olacağını belirterek yetişkinlerde de travma sonrası iyileşme dönemi olduğunu, bu iyileşme döneminde sosyal desteğin çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.


YUNANİSTAN’DA GÖLCÜK RÜZGARI

ÇAYIROVA BELEDİYESİ, GAZİANTEP’İ MAĞLUP ETTİ

BAŞKAN DOĞUSEL: “KOCAELİ, DENİZ TURİZMİ OLANAKLARI İÇİN AR-GE ÇALIŞMALARINA AĞIRLIK VERMELİDİR”

YENİDOĞAN DERİNCE CADDESİ’NE YENİ ÇEHRE

İlimize Kazandırılacak Yeni Eğitim Kampüsünün Protokolü İmzalandı

GÖLCÜK’TE YİTİRDİKLERİMİZ

GENÇ KIZDAN 3 GÜNDÜR HABER ALINAMIYOR

KÖRFEZ BALIK KAYNIYOR AMATÖRLERİN YÜZÜ GÜLÜYOR

BAŞKAN SEZER DOĞRU HAMLELER YAPIYOR...

DİSK Emekli Sen Gölcük Şubesi 1 Mayıs Emek ve İşçi Bayramını Anıtpark’ta kutladı HAYATINI KAYBEDEN 36 CAN İÇİN KARANFİL BIRAKTILAR

ŞEHİT RIDVAN GÜRSOY MEMLEKETİNDE TOPRAĞA VERİLDİ

ÖZSOY “İNSANCA YAŞAM İÇİN MÜCADELEMİZ DEVAM EDİYOR”

VALİ YAVUZ: "1 MAYIS YÜRÜYÜŞLERİNİ GAMER'DEN TAKİP EDİYORUZ"

ELİF NİSA ÇELİK 5 YAŞINDA

Kur'an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışmasının Finalistlerine Ödülleri Verildi

SAVDES-SEN Kocaeli Bölge Şube Başkanı Özhan İmre, ‘DÜZENLEMENİN ACİLEN YAPILMASI GEREKİYOR’

Emekli Astsubaylar, Muhtar Seçilen meslektaşlarını ziyaret etti

Büyükakın, ‘İşbirliği içinde çalışmaya devam edeceğiz’

AK Parti Gölcük İlçe Teşkilatı’ndan Başkan Sezer’e HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ

“Bir Patent Fikrim Var” Ödül Töreni Gerçekleştirildi

Necati Çelik Personeline önemli eğitim

Büyükşehir Koroları baharı şarkı ve türkülerle karşılayacak

Kocaeli Milletvekillerinden Başkan Özlü’ye Ziyaret

Büyükakın, ‘Ülkemizin yapıtaşları emekçilerimizdir’

Barbaros Hayrettin Caddesi’nde hasarlı parke taşları onarıldı VATANDAŞLAR TEŞEKKÜR ETTİ

17 Mezarlıkta taş duvar ve tel çit yapılıyor

KO-MEK İlçe Sergileri Baharın Gelişini EL EMEĞİ GÖZ NURU ESERLERİYLE KARŞILAYACAK

Anıtpark günün her saati vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor

Kocaelilileri bu yaz pırıl pırıl sahiller bekliyor

İzmit Belediyesi, Üniversiteli Gençleri DOĞAYLA BULUŞTURDU

Yükleniyor

İHH İnsani Yardım Vakfı Gölcük Temsilcisi Ahmet Bilgin ÖZGÜRLÜK FİLOSU İLE KUDÜS’E GİDİYOR

Dr. Ekrem Aktuğ’un Kızı Serra Yoğun Bakımda

YILDIZLI, KOMİSYON TOPLANTISI İÇİN KIRGIZİSTAN’A GİDİYOR

HAKEV Yardım Vakfı Gölcük Temsilcisi Burhanettin Çalgan, “BAYRAM ÖNCESİ GAZZE’DEKİ DİN KARDEŞLERİMİZİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRELİM’

Terzioğlu Spor Kulübü’nden Büyük Başarı İKİ ALTIN MADALYA

Çetiner’den Dünya Yaban Hayatı Günü hakkında önemli açıklama ‘BİRÇOK HAYVAN NESLİ TÜKENME TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA’

Ceyhun Konak ve Tayfun Konak Vali Yavuz’a ziyaret ‘TEBRİK EDİYORUM’

Ay, ‘Şaban-ı Şerif Ayı Ümmetin Ayıdır’

Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, ‘SİVİL TOPLUM GÜÇLENMELİ’

Kocaeli’de kick boks fırtınası esti DÖVÜŞÇÜLER RİNGİN TOZUNU ATTIRDI

ELİF NİSA ÇELİK 5 YAŞINDA

Değirmendere Yalı Mahallesi Sakinleri o bölgeye kavşak aynası istiyor

Değirmendere’de küp taş tamiri

Esra Durmuş Sanat Atölyesi Kursiyerleri, SANATA YOLCULUK YAPTI

Gölcük Esnaf Odası Başkanı Necmi Kocaman’dan, İKİ GÜNLÜK BOYKOT ÇAĞRISINA SERT TEPKİ

Müdür Mert ve Türkmen İlkokullarda halk oyunları çalışmalarını takip ettiler “HALK OYUNLARI KÜLTÜRÜMÜZÜN VAZGEÇİLMEZ PARÇALARIDIR”

Değirmendere Kayık Çekek Yeri Projesi’nde ÇALIŞMALAR SORUNSUZ İLERLİYOR

‘Karma Sanatlar’ Sergisi açılışı Değirmendere Sanat Evi’nde yapıldı SANAT İYİ Kİ VAR

Değirmendereliler Çınarlık Meydan Kafe’yi çok seviyor NEZİH ORTAMI İLE ÇEKİM MERKEZİ OLUYOR

Çeşmenin çatısının bir bölümü yıkılmış durumda DÜZELTİLMESİ İSTENİYOR

SAVDES-SEN Kocaeli Bölge Şube Başkanı Özhan İmre, ‘DÜZENLEMENİN ACİLEN YAPILMASI GEREKİYOR’

Büyükşehirden 23 Nisan’da ücretsiz ulaşım

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, “HÜKÜMETİN EKONOMİ POLİTİKASI; FAKİRDEN ALIP ZENGİNE DAĞITMAK!”

Kocaeli’de 2024 yılı Mart ayında 2 bin 624 konut satıldı

Necmi Kandemir Emlak Piyasasını değerlendirdi ‘YÜKSEK FAİZ EV SATIŞLARINI OLUMSUZ ETKİLİYOR’

Efe Otomotiv Yedek Parça kalitesiyle fark yaratıyor ORİJİNAL VE MUADİL YEDEK PARÇALARI TEK ADRESTE

Sezon bitse de balığa ilgi yoğun HAMSİ 130, İSTAVRİT 150 LİRA

TÜED Gölcük Şubesi Başkanı Ergun Şahin, ‘EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 20 BİN LİRA OLMALI’

Türk Kızılay Gölcük Şubesi Başkanı Orhan Barış “BU RAMAZAN AYINDA DA AİLELERİMİZİN YANINDA OLDUK”

Kaymakam Müfit Gültekin Aileleri ziyaret etti GÖNÜLLERE DOKUNMAYA DEVAM EDİLİYOR

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 34 18 12 4 15 58
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Rizespor 34 14 13 7 -6 49
8.Alanyaspor 34 12 10 12 3 48
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 34 11 11 12 -3 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Kayserispor 34 11 13 10 -9 40
13.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
14.Ankaragücü 34 8 12 14 -3 38
15.Fatih Karagümrük 34 9 16 9 -2 36
16.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
17.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 34 4 23 7 -41 16