10240,25%0,31
32,37% 0,05
34,76% -0,06
2395,27% -0,05
3877,87% 0,00
Gölcük Necati Çelik Devlet HastanesiDiyetisyen Merve Yavuz’dan
RAMAZAN’DAN SONRA NASIL BESLENMELİYİZ?
Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesinde görev yapmakta olan Diyetisyen Merve Yavuz, Ramazan ayı sonrası yaşadığımız bugünlerde nasıl beslenmemiz gerektiğini konusunda önemli bilgiler verdi. Yavuz Ramazan Ayı boyunca yaklaşık 17 saatlik açlık sonrası normal beslenme düzenine geçmenin oldukça önemli olduğunu belirtti.
Diyetisyen Merve Yavuz Ramazan sonrası beslenme düzeniyle ilgili yaptığı açıklamada, “Ramazan ayı boyunca yaklaşık 17 saatlik açlık, İftarda mide hacmini zorlayan geleneksel zengin sofralar, sahur vakti mecburen gece beslenme, azalan fiziksel aktivite ve bozulan uyku düzeni metabolizmamızı yaklaşık % 10 oranında yavaşlattı. Üstelik artmış mide kapasitemiz de cabası. Bu yavaş metabolizma ile bayram sonrası günlük beslenme alışkanlıklarına hızlı bir dönüş yapılırsa ağırlık artışı kaçınılmaz olacaktır. Özellikle oruç tutanlar Ramazan Bayramı sonrası hafif bir normale geçiş aşamasına dönüştürebilir. Bunun için aşağıdaki önerilere kulak verin” dedi.
1) KAHVALTIYI ATLAMAYIN!
Günün erken saatlerinde kahvaltı ile güne başlamak metabolizmanızı erkenden uyandırır. Her sabah kaliteli protein deposu yumurtanız, yağsız beyaz peynir, bol yeşillik ve tam tahıllı ekmeğinizle kendinize zengin bir sofra hazırlayın. Çok severek yediğimiz pide yerine artık tahıllı ekmek tercih edilmeli. Tahıllı ekmek kan şekerinin dengelenmesine ve sindirim sorunları yaşanmasını önler.
2) YEŞİL SEBZE TÜKETİN!
Ana öğünlere yeşil sebzelerden ilave edilmelidir. Bu özellikle bağırsak hareketlerini düzenlemeye ve metabolizmayı hızlandırmaya yardım eder.
3) YOĞURT/AYRAN/KEFİR SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN!
Hem kalsiyumdan zengin hem de iyi kalitede protein içeren süt ve ürünleri tüketmek zayıflamada çok iyi bir yardımcıdır. Bir de süt ve ürünlerini az yağlı tüketmek sizi daha da hafifletecek, Ramazan sonrası forma girmenize yardımcı olacaktır.
4) PİLAV/MAKARNA VE HAMUR İŞİNE DİKKAT!
Bayramda ve sonrasında et ürünleri, pilav, hamur işi tüketimi artmaktadır. Bu tarz yiyeceklerde mutlaka porsiyon kontrolü yapmalı, salata ve sebze türevi besinlerle desteklemeliyiz.
5) SU TÜKETİMİNİ ARTTIRIN!
Ramazan’da sıvı tüketimi 1 litreye kadar düşebiliyor. Ramazan’ın bitmesiyle beraber su tüketimi artırılmalı. Günlük en az 2-2 buçuk litre su tüketimine dikkat edilmeli. Bunu her yarım saatte bir yarım bardak su tüketimi ile hem daha az tüketmiş olur hem de sıvı alımı düzene girer ve metabolizma tekrar hızlanır.
6) GÜN İÇİNDE MUTLAKA YÜRÜYÜŞ YAPIN!
Yürüyüş yemeklerden sonra sindirime yardımcı olarak ağırlığınızı korumada da etkili olacaktır. Asansör yerine merdiven kullanılması, kısa mesafelerde araç kullanılmaması ağırlık yönetiminde avantaj sağlayacaktır.
7) ARA ÖĞÜN YAPIN!
2-3 saat aralıklarla yemek yemek hem Ramazan ayında artan mide hacminizi küçültmeye yardımcı olacak, hem de metabolizmanızı uyarıp çalıştıracaktır. Ağır şerbetli tatlılar yerine taze veya kuru meyveler; ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişlerle sağlıklı ara öğünler yapabilirsiniz.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim…