Tarih: 01.07.2019 11:29

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 93’üncü yıl dönümüGÖLCÜK’TE KUTLANDI

Facebook Twitter Linked-in

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 93’üncü yıl dönümü 

GÖLCÜK’TE KUTLANDI

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 93’üncü yıl dönümü 

Gölcük Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen tören ile  kutlandı.

Program 1 dakikalık Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı

Gölcük Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi çok amaçlı Salonunda düzenlenen programa Gölcük İlçe Milli Eğitim Müdürü Ercan Gülsuyu, Şube Müdürü Yakup Alptekin, Gölcük Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Nevzat Zorlu, Okul öğretmenleri katılım sağladı. 1 dakikalık Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan Program Gölcük Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Nevzat Zorlu’nun günün anlam ve önemini belirten konuşması ile devam etti.

“Kabotaj, bir devletin kendi limanları arasında yolcu ve yük taşıma hakkı demektir”

Gölcük Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Nevzat Zorlu katılımcıları selamladıktan sonra konuşmasında “Kabotaj Fransızca kökenli bir kelime olup, bir devletin kendi limanları arasında yolcu ve yük taşıma hakkı demektir. Osmanlı Devleti’nin kapitülasyonlar çerçevesinde yabancı ülke gemilerine tanıdığı kabotaj ayrıcalığı, Lozan Barış Anlaşması’yla 1923 yılında kaldırılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik temellerinin atıldığı 1923 Birinci İzmir İktisat Kongresi’nde köklü bir geleneği ve büyük bir geçmişi olan Türk Denizciliği, ekonomideki vazgeçilmez yerini tekrardan almıştır. Gücünü yitiren Osmanlı İmparatorluğu’nun kapitülasyonlarla yabancılara teslim ettiği deniz varlığına yeniden hakim olunmuştur.

‘Denizlerimize sahip çıkma bilincini aşılamış’

Kongre çalışmaları sırasında hazırlanan ve 16 Nisan 1926 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilerek, 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren kabotaj kanunu, bu nedenle bir anlamda Kurtuluş Savaşı’nın denizlerdeki zaferi olmuştur. Yabancı devletlerin deniz ticaretindeki hâkimiyeti bu yasanın yürürlüğe girmesiyle son bulmuştur. Kabotaj kanunu denizlerimize sahip çıkma bilincini insanlarımıza aşılamış ve denizciliğimizin gelişip büyümesinde önemli bir rol oynamıştır. Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti’nin Türk Milleti’ne en büyük armağanlarından bir tanesi de kabotaj kanunu olmuştur.

‘Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyorum’

  “Bu kanunla Türkiye Limanları ve sahilleri arasında yolcu ve yük taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk Vatandaşları ve Türk Bayrağı taşıyan gemilerce yapılır hükmü getirilerek, daha önceden yabancılara açık olan bu faaliyetleri bundan böyle sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yapabileceği belirtilmiştir. 93.  yıldönümünü kutladığımız bugünde, tüm denizcilerimizin ve halkımızın Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyorum.

Gülsuyu, “Denizlerde var olamazsanız,var olamazsınız”

Gölcük Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Nevzat Zorlu’nun ardından İlçe Milli Eğitim Müdürü Ercan Gülsuyu yaptığı konuşmada, “ Kabotaj bir devletin kıyı, ticaret, balıkçılık, güvenlik, yük taşımacılığı, yani denizle ilgili aklınıza be gelirse içine alan bir bütün ve 1 Temmuz’u Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak kutlamaktayız. Yalnız ben Körfezimizde şunu gözlemledim. Aslında önümüzde çok büyük bir deniz bar ama biz maalesef bu denizi tam anlamıyla doğru kullanamıyoruz. Millet olarak biz biraz karasal bir milletiz. O nedenle denizlere gereken önemi fazla veremiyoruz. Karada çok iyiyiz ama denizde o kadar iyi değiliz. Ne zaman ki tarihte çok güzel izler bırakmışız, o tarihlere baktığımız zaman denizlerde de güçlüyüz. Şu anda baktığımız zaman ülkemizin üç tarafı denizlerle kaplı ve biz deniz ticareti yapan bir ülkeyiz. Aynı zamanda Gölcük bir Donanma kenti. Bununla birlikte bir gerçek var. Biz denizlere şu anda hakim olmamız gerekirken bir bakıyoruz sıkıntı içindeyiz. Bir ülkede denizcilik anlamında ilerlememin en önemli göstergesi gemi üretimidir. Tam anlamıyla gemi üretimi içinde  değiliz. Bir gemiyi tek başına üretemiyoruz. Parçaların birçoğu başka ülkelerden geliyor ve burada sadece birleştiriliyor. Bugün baktığımız zaman gemi ve deniz işi çok büyük bir olay ve biz dünyada söz sahibi olacaksak ve var olmaya devam edeceksek denizlerde var olmamız gerekiyor. Denizlerde var olamazsanız, var olamazsınız.  Bu nedenle denizciliği önemsiyoruz. Bu durum bizim hayatiyet meselemizdir. Yani biz Türkiye Cumhuriyeti olarak var olacaksak denizlerde de var olacağız, havada da var olacağız,  karada da var olacağız. Türkiye Cumhuriyeti olarak bu konularda her zaman güçlü olmalıdır. Ben yeniden 1Temmuz Denizcilik ve kabotaj Bayramını kutluyorum” dedi.

Tören slayt ve video gösteriminin ardından sona erdi

İlçe Milli Eğitim Müdürü Ercan Gülsuyu’nun konuşmasının ardından 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı ile ilgili slayt ve video gösteriminin ardından program sona erdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —