Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti (KOGACE), Atatürk’ün İzmit’te düzenlediği ilk ve tek basın toplantısının 102. yılında "16 Ocak Basın Onur Günü" dolayısıyla Kasr-ı Hümayun’da bir program düzenledi. 1986 yılından bu yana kutlanan bu özel güne, Türkiye’nin dört bir yanından gazeteciler ve önemli isimler katıldı.
Katılım yoğun oldu
Atatürk’ün İzmit’te düzenlediği ilk ve tek basın toplantısının 102. yılında, 16 Ocak Basın Onur Günü kapsamında, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Kasr-ı Hümayun’da bir program düzenledi. 1986 yılından bu yana ilimizde Basın Onur Günü olarak kutlanan bu özel güne; Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, KOÜ Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, KOGACE Başkanı Cemal Kaplan, AK Parti İl Başkanı Şahin Talus, CHP İl Başkanı Bülent Sarı, MHP İl Başkanı Tuncay Batı, MHP İzmit İlçe Başkanı İlker Kazan, AK Parti İzmit İlçe Başkanı Halil Güngör Dokuzlar, Gazeteci Yazar Yavuz Donat ve Türkiye'nin dört bir yanından gelen Küresel Gazeteciler Cemiyeti üyeleri, STK başkan ve temsilcileri ile gazeteciler katıldı.
Kaplan, “16 Ocak, bizim için çok anlamlı bir gün”
16 Ocak gününü anlatan ve bu özel gün için hazırlanan belgesel izlendi. KOGACE Başkanı Cemal Kaplan, açılış konuşmasını yaparak, “ 16 Ocak, bizim için çok anlamlı bir gün. Tarihi toplantının yapıldığı bu özel mekandayız. Çeşitli etkinlikler düzenledik ve SEKA Kâğıt Müzesi’ni gezdik. 16 Ocak’ın hazırlanmasında ve bugüne kadar sürdürülmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu önemli günü 1986 yılından beri kutluyoruz ve o günden bugüne büyük bir coşkuyla anmaya devam ediyoruz.” dedi.
Demir, “Atatürk’ün burada yaptığı toplantı, gazetecilere duyduğu güvenin sembolüdür”
Konsey Başkanı Mehmet Ali Demir, “Biz bu toplantıları, yaklaşık on yıla yakın bir süredir bu anlamlı günlere katılmaya çalışarak sürdürüyoruz. Hakikaten, Türk basını açısından 16 Ocak, Cumhuriyetin kuruluşundaki ilk basın toplantısı olması ve yol haritasının belirlenmesi açısından çok önemli ve anlamlı bir gündür. Çünkü o tarihte, Atatürk’ün burada yaptığı toplantı, gazetecilere duyduğu güvenin sembolüdür. O toplantıda tek bir satır dahi yazılmamış, Atatürk ‘Siz bu tarihe tanıklık edeceksiniz ve kanaat getireceksiniz’ demiştir. Bugüne baktığımızda gazetecilik mesleğinin nereye geldiğini görüyoruz. Ülkemiz, maalesef dört bir yanı düşmanlarla çevrili bir durumdadır. Ancak inanıyorum ki, o günkü gazetecilik ruhu bugün de varlığını sürdürüyor.”
Büyükakın, “Tüm gazeteci arkadaşlarımızı tebrik ediyorum”
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Bu sene organizasyonu hafta içine denk getirerek gerçekleştirdik. Cemal Bey, bu yıl farkındalığın artırılması adına bir öneride bulundu ve ‘Bu programı bir sempozyumla geliştirelim’ dedi. Konsey Başkanımız ayrıca, basın ödülleri gibi ülke çapında bir ödül programı ile bunu taçlandırmanın, programı daha ulusal bir boyuta taşıyacağını ifade etti. Bugün, kıymetli bir toplantıya tanıklık ediyoruz ve bu programın Türkiye genelinde daha fazla tanınması gerekiyor. Ancak maalesef hak ettiği değeri tam olarak görmüyor. İstanbul ve Ankara merkezli bir etki var. Eğer gerekirse bu tür organizasyonları İstanbul ve Ankara’da yapmak mümkün olabilir. Bu vesileyle, medeniyete hizmet eden tüm basın şehitlerimizi rahmetle anıyorum. 14 Ocak gününde bir kütüphaneye Atatürk’ün annesinin adını verdik. Neden böyle bir şey yaptık? Çünkü Atatürk, bu toplantıya katıldı ve milli mücadelenin başından itibaren basının önemine dikkat çekti. Bir kez daha tüm gazeteci arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Ne kadar zor şartlar altında çalıştığınızı biliyorum. Gününüz kutlu olsun” dedi.
Aktaş, “Tüm basın mensuplarını yürekten tebrik ediyor ve çalışmalarında başarılar diliyorum”
Vali İlhami Aktaş ise, “Bu anlamlı günün önemini en içten dileklerimle kutluyorum. Fedakâr basın mensuplarının böyle bir günde yaptıkları hizmetleri onurlandırmalarını ve kutlama yapmalarını takdirle karşılıyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nin ön sözünün yazıldığı Çanakkale’de bulunmuştum; şimdi de burada, böylesine anlamlı bir günde sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.Çanakkale’de kazanılan zaferler ve yazılan destanlar, bugünkü özgür ve bağımsız Türkiye’nin temel taşlarını oluşturmuştur. Bu vesileyle, tüm basın mensuplarını yürekten tebrik ediyor ve çalışmalarında başarılar diliyorum.” dedi.
Dereceye giren gazeteciler ödüllerini aldı
Program sonunda Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti tarafından yapılan yarışmada dereceye giren gazeteciler ödüllerini aldı. En İyi Haber Dalında: 1. Yasemin Kaya "Köy halkı Doğalgaza kavuştu" haberiyle, 2. Gülşah Yücel Ay "Güney Koreli jonghee Son' un Kore' den Kandıra’ya uzanan yaşam hikayesi" haberiyle. 3. Arif Bulut “Her çöp Konteyneri bambaşka bir hikaye” haberiyle ödül aldı. En İyi Haber Fotoğrafı Dalında: 1. Sefa Tetik "Kocaeli'de Geri dönüşüm fabrikasında yangın" fotoğrafıyla, 2. İsmail Hakkı Temuçin "İSM ve SSM ' den muhteşem gösteri" fotoğrafıyla, 3. Esmer Geçal "Doğalgaz Patlaması" fotoğrafıyla ödül aldı.
TV ve spor dalında ödüller verildi
En İyi TV Haber Dalında: 1. İbrahim Aktaş “Kocaeli'de binek atların bakım ve kuaför dokunuşu” konulu haberiyle. 2. Ümit Ülker "Kocaeli'de Down sendromluların istihdam edildiği Gönül Kahvesi açıldı" konulu haberiyle. 3. Meltem Armağan "İzmit'li Amcadan duygusal cevap" konulu haberiyle ödül aldı. En İyi Spor Haberi Dalında: 1. Kadir Yıldız "Yağlı güreşin yaşayan efsanesi Ahmet Taşçı" konulu haberiyle. 2. Ali Köksal " İşte sen busun koçum" konulu haberiyle ödül alırken Jüri Özel Ödülünü İsmail Kahraman (Türkiye'yi gezerek 35 belgesel yaptı) aldı.
Haber: Sertap DURUKAN