• BIST 100

    9348,73%-0,89
  • DOLAR

    38,44% 0,08
  • EURO

    43,67% -0,18
  • GRAM ALTIN

    4070,28% -0,72
  • Ç. ALTIN

    6587,70% -0,96

Yine Ford Otosan’dan

Ekonomi 16.03.2021 14:16:43 0
Yine Ford Otosan’dan

Türkiye’nin en büyük otomotiv yatırımı 

yine Ford Otosan’dan

Türk otomotiv sanayinin öncü şirketi Ford Otosan, Avrupa’nın en büyük ticari araç üretim üssü olan Kocaeli Fabrikalarında gerçekleştirmeyi öngördüğü 2 milyar euroluk (20,5 milyar TL) yeni yatırımının en önemli fazını duyurdu. Ford Otosan’ın elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araç projelerini hayata geçireceği, önümüzdeki 10 yılı kapsayan yatırımın vizyonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, Ford Avrupa Başkanı Stuart Rowley, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen,  Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ve Ford Otosan Genel Müdür Baş Yardımcısı Dave Johnston katılımları ile gerçekleştirilen toplantıda açıklandı.

Ford’un ‘Yeni Nesil Transit Custom’ ailesinin dizel ve şarj edilebilir, hibrit elektrikli PHEV (Plug-In Hybrid) versiyonları ile tam elektrikli versiyonu 2023 yılı ortası itibarıyla kademeli olarak seri üretime hazır hale gelecek ve müşterilere sunulacak. Ayrıca, Ford ve Volkswagen’in stratejik ortaklığı kapsamında da Yeni nesil Volkswagen 1 tonluk ticari araç modeli Ford Otosan tarafından Türkiye’de üretilecek.

Avrupa’nın ticari araç üretim lideri, Türkiye’nin ihracat şampiyonu Ford Otosan, otomotiv sanayinin elektrikli dönüşümüne liderlik etme misyonuyla belirlenen, Kocaeli’de elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araç projelerinin hayata geçirileceği, 2026’ya kadar sürecek olan 20,5 milyar TL’lik yeni yatırımının en önemli fazını duyurdu.

Ford Otosan’ın elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araç projelerini hayata geçirmek amacıyla duyurduğu otomotiv sanayisinin en büyük yatırımı kapsamında; Kocaeli Fabrikaları’ndaki çoğunluğu ihracata yönelik olan ticari araç üretim kapasitesi 650 bin adede çıkacak; yanı sıra 130 bin adetlik batarya montaj kapasitesine ulaşılacak. Ford Otosan tarafından gerçekleştirilen doğrudan 12 bin kişiyi aşkın istihdam ilave 3 bin kişi ile 15 bin kişiye yükselecek. Bununla birlikte, yan sanayide oluşacak ilave 15 bin kişilik istihdam öngörüsü ile toplam 18 bin kişilik yeni iş imkanı yaratılmış olacak.

Yatırım tamamlandığında Türkiye’nin elektrikli ticari araç üretimindeki öneminin artması, aynı zamanda Ford’un elektrikli ticari araç üretim üssüne dönüşmesi hedefleniyor.

Tam elektrikli yeni nesil Transit Custom modeli ve Volkswagen’in 1 tonluk ticari aracı Ford Otosan tarafından Kocaeli’de üretilecek

Ford Otosan Kocaeli Fabrikaları, ilk etapta 2022 yılı itibarıyla Ford’un tam elektrikli ilk ticari aracı E-Transit’in Avrupa’ya yönelik seri üretimini gerçekleştirecek ve bataryalarını da Kocaeli’de temin edecek. Böylece, Kocaeli’de Türkiye’nin ilk ve tek elektrikli araç entegre üretim tesisi kurulmuş olacak.

Ford Otosan, 2023 ilk yarı itibarıyla ise ‘Yeni Nesil Transit Custom’ ailesinin dizel ve şarj edilebilir, hibrit elektrikli PHEV (Plug-In Hybrid) versiyonları ile tam elektrikli ilk versiyonunu da üretmeye başlayacak. Ayrıca; Ford ve Volkswagen’in stratejik ortaklığı kapsamında yeni nesil Volkswagen 1 tonluk ticari araç modeli de Ford Otosan tarafından Kocaeli’de üretilecek.

Bugün açıklanan 1,4 milyar € tutarındaki proje fazı ile Ford Otosan’ın 1 tonluk orta ticari araç kapasitesinin 405 bin adede yükselmesi planlanıyor.   

Koç Topluluğu ve Ford Motor Company arasındaki köklü ortaklığın simgesi Ford Otosan’ın ‘ilk’leri başarmaya ve değer üretmeye devam etmekte olduğunu vurgulayan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç ise, “Özellikle belirtmek isterim ki; pandeminin yarattığı belirsizlik ortamında ve herkesin yatırımdan uzak durduğu bir dönemde, tarihimizin en büyük otomotiv yatırımını yapıyor olmak Topluluğumuzun ve ortağımızın ülkemize olan inancının en büyük ispatıdır. Bu yatırımla, Kocaeli Fabrikalarımız Türkiye’nin – bataryası dahil – ilk ve tek elektrikli araç entegre üretim tesisi haline gelecek. 10 yıl sürecek bu yatırımı ileriye dönük stratejik bir hamle olarak görüyoruz. Ortaya çıkacak büyük katma değerin yanı sıra, oluşturulacak ekosistemle de Memleketimizin otomotivdeki rekabet gücünün önemli ölçüde artmasına hizmet edeceğiz” dedi.

Ford Avrupa Başkanı Stuart Rowley ise; “Ford ve Türkiye arasındaki ilişkinin temelleri neredeyse 100 yıl öncesine dayanıyor.  Bugün geldiğimiz noktada Ford Otosan, Türk otomotiv sektörünün öncü şirketi ve global otomotiv endüstrisinin en başarılı ve köklü ortak girişimlerinden biri olmaya devam ediyor. Ford olarak, Koç Topluluğu ile ortak girişimimiz Ford Otosan ile bugüne kadar Türkiye’de başardıklarımızdan gurur duyuyoruz. Bundan sonrasında da bu başarılara yenisini eklemeye hazırız” diye konuştu.

Bu stratejik yatırım öngörüsü ile; halihazırda sadece araç değil mühendislik ve teknoloji ihracatında yıllardır liderliği elden bırakmayan Ford Otosan, ülke ekonomisine katkı ve daha fazla ‘katma değerli’ ihracat için global rekabet avantajı sağlayacak ileri teknolojiler üzerinde çalışma fırsatı bulacak. Ford Otosan mühendisleri de yetkinliklerine elektrikli araçlar ve batarya konusunda tasarım, geliştirme ve yazılım başta olmak üzere kritik yetkinlikleri ekleyecekler. Ayrıca, yan sanayi ekosisteminin de gelişerek geleceğin otomotiv dünyasına hazır hale gelmesi, aynı zamanda global birçok markaya hizmet verebilecek konuma ulaşması öngörülüyor.

Serdar Mahallesi’nde Dolu Dizgin Asfalt Çalışmaları

ÇEKER, “TEŞVİKLERDEKİ DÜŞÜŞLER KABUL EDİLEMEZ TEK ÇIKAR YOL TEK KALEM MAAŞTIR”

Trafik ışıkları bakım ve onarımdan geçiyor

Otizm Spor Ve Yaşam Evi’nde çocuklar ve aileler gönüllerince eğlendi

Bat, “Kurslarımız üyelerimize sosyallik ve terapi ortamı sağlıyor”

AK Partililer sahil yürüyüşünde bir araya geldiler

İYİ Parti Gölcük İlçe Başkanlığı Bilgilendirme ve Danışma Toplantısı düzenledi

SAVDES-SEN Kocaeli Bölge Şube Başkanı Özhan İmre "MEMUR VE EMEKLİNİN EKONOMİK DURUMU BEKA SORUNUDUR"

“Sürdür Abi” hem eğlendiriyor hem öğretiyor

Başkan Büyükakın’a Merih Demiral’ın babası ve STK’lardan ziyaret

Büyükşehir’den stat yoluna iki müthiş görsel

Amiral Sağlam Caddesi’nde hatalı parkın önüne geçildi

Şampiyonluk inancıyla Samsun’a gidiyorlar

Kocaelispor, konuk ettiği Boluspor'a 4-3 mağlup oldu İSMET TAŞDEMİR: "İSTENMEDİĞİMİ HİSSEDERSEM KALMAM"

Başkan Büyükakın, şampiyon taraftarı kırmadı KOCAELİSPOR BAYRAĞI, OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ’NE ASILDI: O İŞ TAMAM!

Bal Ligine Yükselen Darıca Türkelispor Tarih Yazdı 4 SEZON 4 ŞAMPİYONLUK!

Başkan Özsoy Gölcük’te pahalı olan düğün salonlarına değindi “İZMİT’TE 1 LİRA OLAN SALONLAR GÖLCÜK’TE 10 BİN LİRA”

Halıdere Toplum Ruh Sağlığı Merkezi ve Fizik Tedavi Merkezi taşınıyor

Başiskele Kavşağı Projesi ihaleye çıkıyor

Gölcük Belediye Başkan Yardımcı olarak göreve başlayan KÜRŞAT ÇAKIROĞLU’NA SERİ ZİYARETLER SÜRÜYOR

Anahtar Parti’den Büyükakın’a ziyaret

Şehit Hüseyin Kaptan ve Ailesi Dualarla Anıldı

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin, “MUAYENE VE İLAÇ KATKI PAYLARI KALDIRILMALI”

Vekil Türkkan Halıderelilerin taşocağı isyanını meclise taşıdı

Değirmendere Kayık çekek alanı OLTA BALIKÇILARIN GÖZDE MEKÂNI OLDU

Büyükşehir, tüm sağlık hizmetleriyle otizmli bireylerin yanında oluyor; PROBES PROJESİNDE YENİ BİR AŞAMAYA GEÇİLDİ

Kadın ve Aile Resim Yarışması’nda Ödüller Sahiplerini Buldu        

Fen İşleri ekipleri İhsaniye’de asfalt yama çalışması gerçekleştirdi

Muaythai Türkiye Şampiyonasında SEMA NUR BAHADIR TÜRKİYE 3.’SÜ OLDU

Kocaelispor’un 59.yılı ve Dünya İzmitliler Günü Belsa Meydanında coşkuyla kutlandı

Yükleniyor

Değirmendere Kayık çekek alanı OLTA BALIKÇILARIN GÖZDE MEKÂNI OLDU

Kuş ve Balık sevgisi giderek yoğun ilgi görüyor ATA PET MARKET TÖRENLE HİZMETE AÇILDI

Değirmenderede’ki takıcılar sokağında gelişi güzel araç parkları ULAŞIMI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Gölcük ADD’de yeni üyelere rozetleri takıldı

GÖLCÜK'TE TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ CUMHURİYET MAHALLESİ'NDEN BAŞLADI

Çöken yola su bidonu ile çözüm aradılar

Değirmendere Vatan Caddesi girişinde yol yeniden çöktü

Ramazan Ayında En Güzel Sofralar DEĞİRMENDERE YALI EVLERİ’NDE YAŞANIR

Elit Kuaför bayanların gözde mekânı BAKIMLI OLMAK BİR AYRICALIKTIR

Değirmendere Sahili’ne yakışmayan görüntüler

SAVDES-SEN Kocaeli Bölge Şube Başkanı Özhan İmre "MEMUR VE EMEKLİNİN EKONOMİK DURUMU BEKA SORUNUDUR"

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin, “MUAYENE VE İLAÇ KATKI PAYLARI KALDIRILMALI”

“Uzun vadede altın en güvenilir yatırım aracıdır”

Başkan Zeytinoğlu, Trump’ın gümrük artırımlarının Türkiye’ye olası etkilerini değerlendirdi

Mısırlıoğlu, “Faiz oranlarının düşmesiyle kredi başvuruları arttı”

Gürel, ‘Altına yatırım her zaman kazandırmıştır”

Salman, “Online alışverişte yeni dönem başladı”

“Altına yapılan yatırım her zaman kar getirmiştir”

DİSK / Emekli- Sen Gölcük Şubesinden SGK Binası önünde siyah çelenkli protesto “YOKSULLUĞA BOYUN EĞMİYOR; YOKSULLUĞU MÜJDELEYENLERLE BAYRAMLAŞMIYORUZ!”

Şahin, “Emekliler bayram ikramiyelerini eksik alacak”

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 31 25 1 5 48 80
2.Fenerbahçe 31 23 2 6 49 75
3.Samsunspor 32 16 10 6 9 54
4.Beşiktaş 31 14 7 10 16 52
5.Eyüpspor 32 14 10 8 11 50
6.İstanbul Başakşehir 30 14 10 6 10 48
7.Trabzonspor 31 12 10 9 13 45
8.Konyaspor 32 12 13 7 -3 43
9.Kasımpaşa 31 10 9 12 -2 42
10.Gazişehir Gaziantep 31 12 13 6 -2 42
11.Göztepe 30 10 10 10 9 40
12.Kayserispor 31 10 11 10 -10 40
13.Antalyaspor 31 11 13 7 -21 40
14.Rizespor 31 11 16 4 -14 37
15.Sivasspor 32 9 16 7 -10 34
16.Alanyaspor 31 9 15 7 -11 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 31 4 20 7 -29 19
19.Adana Demirspor 31 2 25 4 -50