Tarih: 01.03.2019 14:01

61 YILDIR DİNMEYEN GÖZYAŞI

Facebook Twitter Linked-in

1 Mart Üsküdar Faciası Şehitleri dualarla anıldı

 İzmit Körfezi’nde 1 Mart 1958 tarihinde, içinde çoğu öğrenci 600’e yakın yolcusuyla, İzmit İskelesi’nde hareket ettikten sonra aniden çıkan fırtınaya yakalanarak batan Üsküdar Vapuru’nda hayatını kaybeden ve çoğu Gölcük, Değirmendere, Halıdere ve Ullaşlılı olan şehitlerimiz, dün vefatlarının 61. yılında bir daha rahmet ve dualar ile 1 Mart Üsküdar Şehitliği’nde anıldı.

Gölcük Şehitlik’te bir araya geldi

1 Mart 1958 tarihinde İzmit Körfezi’nde fırtımaya yakalanarak alabora olan ve ikiye ayrılarak batan Üsküdar Vapurunda hayatını kaybeden şehitlerimiz, dün sabah vefatlarının 61. yıldönümünde 1 Mart Üsküdar Şehitliğinde rahmet ve dular eşliğinde bir kez anıldılar. Şehitlik’te düzenlenen anma etkinliği programına, Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Gölcük Müftüsü İlyas Öztel, Siyasi partilerin ilçe başkanları ile Belediye Başkan Adayları, Kaymakamlık ve Beldiye Daire Müdürleri, şehit yakınları ve öğrenciler katıldı.

İlçe Protokolü Şehitlere rahmet dilediler

1 Mart Üsküdar Şehitliği’nde düzenlenen anma etkinliği şehitlerimiz için bir dakikalık Saygı Duruşu ve ardından hep birlikte okunan İstiklal Marşı ile başladı. Daha sonara Kaymakam Altıntaş ve Belediye Başkanı Ellibeş, şehitlerin anısına mozoleye siyah çelenkten oluşan çiçekleri bıraktılar. Ardından söz alan Belediye Başkanı Ellibeş ve Kaymakam Altıntaş, ölenlerin çoğunun öğrenci olduklarına dikkat çekerek, hepsinin eğitim uğuruna ilim irfan öğrenme uğruna şehit olduklarına dikkat çekerek, tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet dilediler.

Mezarlara kırmızı karanfiller bırakıldı

Anma etkinliği Gölcük Müftülüğüne bağlı müezzininin okuduğu Kuran Tilaveti ve ardından, İlçe Müftüsü İlyas Öztel’in okuduğu dua ile devam etti. Etkinlik, protokol ve davetlilerin şehit mezarlarına kırmızı karanfil bırakması ve dağıtılan mevlit şekeri ikramı son buldu.

Aktürkoğlu, ‘Dünyanın en büyük deniz faciası’

Gölcük Belediyesi Eski Başkanı Şaban Aktürkoğlu, 1 Mart Üsküdar Faciası’nın  61. Yıldönümü anma programı sonrasında yaptığı açıklamada, facianın dünyanın en büyük deniz facialarından birisi olduğunu belirterek, şunları ifade etti: ‘’Bugün acımız gerçekten çok büyük. Yaşanan facia dünyanın en büyük facialarından birisi. Tabi zaman içinde şöyle bir değerlendirme yapayım; 1 Mart 1958 Cumartesi gününde hiç unutmuyorum o gün okula gitmemiştim. O gün öğle saatlerinde bir rüzgar, bir kıyamet, hava çok kötü patlamıştı.  Sonra Üsküdar Vapurunun battığı haberi tüm bölgeye yayıldı. Bizim arkadaşlar okullarından her gün 11.50 vapuruyla gelirdi. Eğer o gün okula gitmiş olsaydım bende o vapurun içinde olacaktım. Arkadaşlarımın kaybolduğu haberi beni ve herkesi derinden sarstı. Bu şehitlikte yatanlar benim çok sevdiğim değerli arkadaşlarımdı. Ben o dönem Lise 2’ye gidiyordum. Arkadaşlarımı 10-15 gün boyunca her gün vapura binerek bulurum ümidiyle aradım. Devamsızlıktan kalma durumu ortaya çıkınca rapor alarak, eğitimime devam ettim. Şuna herkes inansın; 1 Mart Üsküdar Faciası dünyanın en büyük deniz facialarından birisiydi. Allah bir daha böyle acılar yaşatmasın. Ben her zaman burada yatan arkadaşlarımı ziyarete gelir, dualar ederim. Allah bütün Şehitlerimizin ruhlarını şad eylesin’ diyerek yaşadığı üzüntüyü dile getirdi.

Namlı, ‘Arkadaşlarımı kaybetmek çok acı bir olaydı’

Büyük facianın yaşandığı Üsküdar Vapuru’ndan bir önceki vapurun içinde yer alan Burhan Namlı, arkadaşlarını kaybettiği o günün üzüntüsünü derinden yaşadığını belirtti. 1 Mart 1958 tarihinin çok acı bir tarih olduğunu vurgulayan Burhan Namlı, ‘O gün Üsküdar Vapurundan bir önceki vapurdaydım. Hava gerçekten çok kötüydü. Sonra vapurun battığı haberi tüm bölgeye yayıldı. Gerçekten çok kötü bir faciaydı. Allah bir daha böyle acılar yaşatmasın. Üsküdar Vapur Faciasında hayatlarını kaybeden arkadaşlarıma Allah’tan rahmet diliyorum. Ruhları şad olsun’ dedi

Haber: Arif ÖZTOK

1 Mart Üsküdar Faciası Şehitleri dualarla anıldı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —