9724,50%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Gölcük Şubesi Başkanı Rıdvan Salman, yaptığı açıklamada vatandaşların kredi kart borçlarının faizsiz taksitlendirilmesi gerektiğini söyledi.
‘Takibe düşen kart ve krediler tavan yapmış durumda’
TÜKODER Gölcük Şubesi Başkanı Rıdvan Salman, açıklamasında şunları ifade etti: “Yapılan düzenleme ile kredi kartı ve ihtiyaç kredileri borçları olan vatandaşlarımıza 60 aya kadar yapılandırma getirilerek borçlu vatandaşlarımıza müjde olarak sunulmuştur. Hastalığı doğru teşhis edemezseniz tedavi için reçeteyi de yanlış yazarsınız. Takibe düşen kredi kartı ve tüketici kredileri tavan yapmış durumda. Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 800 bin bireysel kredi borcundan dolayı ise 700 bin kişiye yaklaşmıştır. Son bir yıl içerisinde yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı yüzde 41 artış göstermiştir. Bu sayılar ciddi sayılardır, sayılardaki artışın nedeni tüketicinin alım gücünün düşmesidir” dedi.
60 ay vurgusunda bulundu
Başkan Salman, “Gelir düşük olunca tüketici temel ihtiyaçlarını dahi kredi kartları ve ihtiyaç kredileri ile karşılamaya çalışmış ancak gelirlerinde bir artış olmadan piyasadaki fiyatlar gelirin çok üzerinden zamlanarak satışa sunulması enflasyonun yüksekliği kısacası yanlış ekonomi politikaları nedeniyle kredi kartları ve ihtiyaç kredilerini de ödeyememiş yasal takibe düşmüşlerdir. Yapılacak yapılandırma nedeniyle tüketici ödeyemediği borç için daha fazla faiz ödeme yükü altına girecektir. Tüketici lehine bir düzenleme olabilmesi için, kredi kartı ve kredi borç tutarları dondurularak faizsiz 60 ay taksitlendirilmelidir. Borçların dondurularak faizsiz taksitlendirme yapılması için gerekli kararlar alınmalı, tüketicinin 60 ay içerisinde borçlarının ödenmesine izin verilmelidir” dedi.
‘Kredi notu gibi kriterler dikkate alınmamalı’
Salman, açıklamasının sonunda şunları ifade etti: “Yapılacak yapılandırma nedeniyle taksitlerin ödenebilmesi için ise vatandaşlarımızın alım gücünü yükseltecek maaş ve ücretlerinden gerekli artışların yapılması sağlanmalıdır. Bankalar, BDDK’nın bu kararına rağmen, kredi notu ve gelir seviyesi düşük olan borçlu vatandaşlarımıza gerekli yapılandırmayı yapmayacaktır. Bunun örneklerini geçmişte yaşadık. BDDK bu yönde de gerekli önlemleri almalıdır. Sonuç olarak, çağrımız; yapılandırma kararının vatandaşa müjde olabilmesi için maaş ve ücretlerin yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması, borçların dondurularak faizsiz taksitlendirme yapılması, taksitlendirme yapılır iken kredi notu gibi kriterler dikkate alınmamalıdır” dedi.
Haber: Serap DURUKAN