• BIST 100

    10231,87%0,03
  • DOLAR

    39,84% 0,04
  • EURO

    46,96% 0,30
  • GRAM ALTIN

    4271,43% 0,29
  • Ç. ALTIN

    6811,60% 0,04

Abanoz, ilk komisyon toplantısını değerlendirdi

Genel 13.07.2019 14:48:02 0
Abanoz, ilk komisyon toplantısını değerlendirdi

Abanoz, ilk komisyon toplantısını değerlendirdi

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kurulan down sendromlu, otizm ve diğer gelişim bozuklukları sorun ve çözümleri için kurulan birçok farklı partili milletvekilinden oluşan komisyon toplantısına  konuşmacı olarak katılan +1 Farkla Gölcük Down Sendromlular Derneği Başkanı Belgin Abanoz konuşmacı olarak katıldığı komisyon toplantısını değerlendirdi.

Yerel yönetimlerden destek bekleniyor

Geçtiğimiz gün down sendromlu, otizm ve diğer gelişim bozuklukları sorun ve çözümleri için kurulan komisyonda konuşma yapan Başkan Abanoz konu hakkında yaptığı açıklamada, “ Komisyon Başkanvekili AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu’nun daveti üzerine konuşmacı olarak down sendromlu, otizm ve diğer gelişim bozuklukları sorun ve çözümleri için kurulan komisyona katıldım. Bu komisyon ile Türkiye genelinde ki diğer derneklerle ile karşılıklı olarak birçok fikir alışverişlerinde bulunuldu. Bu komisyondan alınacak kararların ülke genelinde güzel sonuçlar alacağına inancım tam. Komisyon Başkanı Kemal Çelik sorunların çözülme noktasında en çok yerel yönetimlerden destek beklediğini belirtti.  Alınacak kararlarda bu yönde olacak” dedi.

“Bu komisyonun içinde kesinlikle siyaset yok”

Kocaeli’ndeki tek down derneği olarak üzerine düşen komisyon tarafından verilecek her göreve büyük bir memnuniyetle kabul edeceğini belirten Belgin Abanoz, “ Gelecekten çok umutluyuz. Bu komisyonun içinde kesinlikle siyaset yok. Bütün komisyon üyeleri tek yürek olmuş durumdalar. Böyle bir komisyon içinde yer almaktan hem muştuyum hem de gururluyum” dedi.

Yeniden davet edildi

Geçtiğimiz gün gerçekleştirilen ilk komisyon toplantısının ardından 1 Farkla Gölcük Down Sendromlular Derneği Başkanı Belgin Abanoz 17 Temmuz Çarşamba günü gerçekleştirilecek olan komisyon toplantısına yeniden davet edildi.

Belgin Abanoz’un komisyon sunumu

+1 Fark ile Gölcük Down Sendromlular Derneği Başkanıyım, ismim Belgin Abanoz Derneğimiz 3 yıldır faaliyet göstermektedir .Ayrıca ilçemizde bir cafe açarakta özel öğrencilerimize istihdam sağlamaya çalışıyoruz.Dernek olarak sadece Gölcük’te değil civar ilçelerdeki özel çocuklarımızın sorunları ile de ilgileniyoruz.20 yıldır özel öğrencilerle iç içe olduktan sonra yakın zamanda Deniz Yıldızı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezinin kurucusu olarak görev yapmaktayım. Öncelikle komisyonun oluşmasında başta bölgemizin milletvekili olan ve her ihtiyacımız olduğunda bizleri kırmayarak meleklerimizi ziyaret eden Sayın vekilimiz Radiye Sezer Katırcıoğlu başta olmak üzere özel çocuklarımızın sesi alabilmemiz için bu önemli komisyonda bizlere yer veren diğer Vekillerimiz de  meleklerimiz ve aileleri adına sonsuz teşekkür ederim. 

Değerli vaktinizi fazla almadan meleklerimiz ve ailelerinin çözüm ve sonuçlarıyla alakalı bilgilendirme yapmak istiyorum. Nasıl ki bir anne adayının aşı takvimi takip ediliyorsa,anne karnındaki çocuğunda özel çocuk olduğu tespit edildikten sonra önce bağlı bulundukları il veya ilçede ki Aile ve Sosyal Politikalar müdürlüğüne bildirimi yapılmalı. Ardından önce anne ve sonra babaya psikolojik destek sağlanarak aile bu duruma hazırlanmalı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı müdürlüklerde ki uzman psikologlar ve sosyal hizmetler uzmanları görevlendirerek aileyi bu duruma hazırlamalıdır. Bu en büyük sorunların başında gelmektedir. Bu duruma hazır olmayan anne ve babalar doğum sonrasında lohusalık dönemi geçiren anne daha çok bunalıma girmekte, baba ise evden uzaklaşarak önce çocuğun özel durumunu kabul etmemekle birlikte boşanma kararı almaktadır. Zaten psikolojik buhrandan çıkamayan anne bu durum karşısında daha fazla manevi sorun yaşamaktadır ve ailelerin parçalanması ile birlikte anne evladıyla birlikte hayat mücadelesi vermek zorunda kalmaktadır.Bu durumu yaşayan ve hazır olmayan ailelerin yapılacak araştırma sonrasında görülecektir ki büyük bir bölümü birbirlerinden boşanmıştır. 

En büyük bir diğer problemimizde hastane sürecinde yaşanmaktadır. Özel eğitime ihtiyaç duyan çoğu bireyin karşılaştığı ortak problem rapor sürecidir. 0tizm tanısı 3 yaştan önce konulamamaktadır.Çocuklarda birkaç belirti olmasına rağmen gözlem süreci gibi en azından 1 yıllık rapor çıkarılarak çocukların etkilenme sürecini en aza indirmek mümkün olabilir.  Bildiğimiz üzere 0-3 yaş gelişim açısından kritik bir dönemdir. Bu yaşta öğrenilemeyen becerilerin daha sonradan öğrenilmesi daha da zorlaşmaktadır. Çocuk ne kadar erken yaşta eğitime başlarsa o kadar etkili ve verimli olacaktır Bu şekilde otizmli birey sayısı en aza indirilebilir. Aileler hastane randevusu almakta da zorlanmaktadırlar. Aylar süren bu süreç zaman zaman rapor bittiği için bireyin eğitiminin kesilmesine eğitimine ara verilmesine ve onlar için hayati önem taşıyan maaşlarının kesilmesine neden olmaktadır.En önemlisi özel gereksinimli bireylerin çabuk unuttuğunu düşünürsek bu durum gerilemeye neden o|maktadır.Tanı konulduğunda verilen sağlık kurulu raporlarını bir iki yıl süreli değil otizmli bireylerde en az 5 yıllık olması gerekmekte. Down sendromlu gibi sürekli durumlarda tek seferde sürekli rapor verilmesi hastanelerinde yükünü hafifletecektir. 

Her devlet hastanesinde en az bir çocuk psikiyatri bölümüne ihtiyaç vardır. Bağlı bulunduğu Kocaeli ilinde iki devlet hastanesinde mevcuttur. Bu durum sağlık kuruluşları iş yükünü çoğaltması ile birlikte aileleri de mağdur etmektedir. Bir tek otizmli değil yandaş bir çok rahatsızlıklarla boğuşan çocuklarımızın yurt dışından gelen epilepsi ilaçlarından yaşanılan prosedür ve sorunlar ilaç bulamama sorunu ailelerimizin ortak sorunudur. Bu özel çocuklarımızın rapor işlemleri için her ildeki devlet hastanelerinin ek binalarında bölümler oluşturarak iş yükü problemi de ortadan kalkar. Bunu istememizin en büyük sebebi otizmli çocuklarımızın kalabalıklardan korkması çığlık atma gibi istem dışı davranışlar sergilemesinin önüne geçeceği gibi hem aile hem de doktorun muayenesini daha rahat yapmış olacak ve işkence haine dönüşen rapor süreci daha rahat gerçekleşmiş olacaktır.  Otizmli her birey tedavi süresince muhakkak bir refakatçiye ihtiyaç duyar.  Bu nedenler ağır engelli sayılırlar.Verilecek olan raporların buna göre düzenlenmesi ve ailenin maddi durumu ne olursa olsun maaş bağlanmalıdır. 

Bu durum ailenin ve çocuğun yaşam kalitesinin artmasına büyük katkı sağlayacaktır. Aileler ve çocuklar için var olan bu engellerin ortadan kalkmasını sağlayacak olan kurum Sağlık Bakanlığının önerilerimizi dikkate almasını bekliyoruz. Çocuklarımızın eğitim konusundaki sorunlarını da şu şekilde aktarmak istiyorum. Tüm il ve ilçelerde Sağlık Müdürlükleri ile Milli Eğitim Müdürü koordineli olarak bu Özel çocukların okul öncesi hazırlık aşaması başlatılmalı eğitim çağına gelmiş çocuklarımızın okullarda kabul görebilmeleri noktasında okul yönetimine öğretmelere velilere ve öğrencilere yönelik eğitim seminerleri verilmeli. Örneğin fiziksel veya zihinsel engelli çocuklarımızın okullarda özellikle diğer veliler tarafından çocuklarını psikolojilerin bozulduğunu öne sürerek dışlanmaktadırlar. İl ve ilçe sağlık müdürlüklerince belirlenen okul çağına gelmiş çocuklar için milli eğitim müdürlükleri yeterli sayıda sınıf açmaları özel çocuklarımızın eğitim hayatını aksatmadan devam etmesini sağlamalıdır. Tüm devlet okullarında özel eğitim alt sınıfı oluşturulmalı okullar bu fiziki yapıda olmalı kaynaştırma eğitimi verilen çocukların bu eğitimden kesintisiz faydalanabilmeleri için eğitimcilerin ve velilerin bu konuda rehberlik araştırma merkezleri tarafından bilgilendirilmesi özel öğrencilerin dışlanmaması için diğer öğrencilerinde hassasiyetle merhamet ve sorumlulukla yönlendirilmesi sağlanmalıdır. 

Tüm Türkiye’de OÇEM’lerin bir an önce yenilenmesi ve özel eğitim öğretmenleri tarafından eğitim verilmesi bunun içinde özel eğitim branşının desteklenmesi ve atamalarını ivedikle yapılması gerekmektedir. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde ki ram raporlarında verilen bireysel ders saatleri arttırılmalıdır.Yurt dışında otizmliler ayda 80 saat ders alırken ülkemizde ders saati 12 saat ile kısıtlandırılmıştır. Bazı öğrenciler kaynaştırma eğitimi alsa dahi bire bir özel eğitimli personelden ders alması çok daha verimli olacaktır. Çocuklarımızın eğitim haklarından mahrum olmamaları için önermiş olduğumuz bu maddelerin yerine getirilmesi için ülke genelinde tüm Milli Eğitim Müdürlüklerinin Sağlık Müdürlükleriyle koordineli çalışması sağlanmalıdır.  Otizm ve Down sendromlu bireylerimizin sosyal hayatlarına yönelik sorun ve çözümlerine gelirsek burada en büyük sorumluluk belediye ve STK’lalardadır. 

Nasıl ki belediye destekli kurslar bilgi evleri vatandaşlarımızın hizmetine sunuluyorsa belediyelerde il ve ilçelerde tespit edilen çocukları yaşlarına göre sosyal destek sağlanmalı bu kurslara dahil olabilecek durumda olanlara STK’larla iş birliğine girilerek belediyenin havuz meslek kursları sanatsal faaliyetlerle alakalı kurslardan ücretsiz yararlanabilme imkanı sağlanmalıdır. Bu durum özel çocukların gelişimi açısından da son derece faydalı olacaktır. Özel çocukların yüzme spor resim ve el sanatları derslerindeki başarılarının bir çok örneği dünyada ve ülkemizde mevcuttur. Bu süreç illerde valilik STK’lar ve büyükşehir belediyeleri ilçelerde kaymakamlık STK’Iar ve ilçe belediyelerin sorumluluğunda olmalıdır. Özel gereksinimli tüm çocuklu ailelerin acil durumlarda çocukları emanet edebilecekleri (cenaze ameliyat,hastalık) gibi durumlarda yaşam köylerinin kurulması ve ailelerinde bu durumlarda ücretsiz olarak faydalanması sağlanmalıdır. Ayrıca ailesini kaybetmiş olan ve bakacak kimsesi kalmayan bireylerinde kurulacak olan bu köylerde yaşamlarını idame ettirmeleri 

sağlanmalıdır.  Sözlerimi noktalamadan önce sizlere otizmli çocuğa sahip bir annenin mektubunu okuyarak yaşadıkları sıkıntıları daha net bir şekilde ortaya koymak 
istiyorum.  

Eymen Mirza Şentürk’ün annesi Tülay Şentürk’ün mektubunda, “ Ben bir anneyim ama çok özel bir çocuğun annesiyim ve o annenin yüreğindeki acılarla evladımın kulakları sağır eden suskunluğu ile sesleniyorum size. Bizi duyun bizi dinleyin ama kulaklarınızla değil yüreğinizle vicdanınızla ve en çok da empatiyle dinleyin. Hatta özel bir annenin bir gününe eşlik edin. Onunla yaşayın ve yaşadıklarını görün. Allah’ın bir lütfu olarak gözümüzden sakındığımız meleklerimizin içinde kaybolduğu fırtınaları görün lütfen.Son yıllarda çığ gibi büyüyen ve günümüzde pek çok aileyi maddi ve manevi yıkıma uğratan bu ailelerin akraba ve yakınları da eklendiğinde pek çok kişinin son derece kötü etkilendiği bir duygu durum bozukluğu ruhsal travmalar ve boşanmalar ve daha neler neler. Otizmin yanındayız biz istemesekte otizm bizim yanımızda sizlerde bizim farkımızda ve yanımızda olun.0tizm bir suskunluk kulaklar sağır olmadan duyun bizi” sözleri yer aldı. 


Ben şahsım adına sizlere 20 yıldan bu yana yaşanılan sıkıntılar başta olmak üzere ailelerin ve özel çocuklarımızın sıkıntıları sorunları ve bu sorunların nasıl aşılacağı ile alakalı konuları sizlerle paylaştım. Bu süreç içerisinde şahsım olarak ve Kocaeli’nde tek olan +1 Fark İle Gölcük Down Sendromlular Derneği Başkanı olarak üzerime düşen ne varsa zaman ve saat koşulu olmadan hizmet etmeye hazır olduğumu bildirir hepinize beni dinlediğiniz için en derin sevgi ve saygılarımı sunarım. 




GÖLCÜK'TE SANATLA BÜYÜYEN NESİLLER BİR ARAYA GELİYOR

KSO Başkanı Zeytinoğlu haziran ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi

Karamürsel'in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 104. Yılı Törenle Kutlandı

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin “YÜZDE ORANINDA DEĞİL EŞİT ZAM YAPILMALI”

Saadet Partisi Gölcük İlçe Başkanı Mustafa Özsoy “YÜKSEK ZAMLI EMLAK VERGİSİ KABUL EDİLEMEZ”

Gölcük Ülkü Ocakları Başkanı Enes Ergüler, “YEŞİL VATAN YANARSA, SADECE AĞAÇLAR DEĞİL, GELECEĞİMİZ DE YANAR!”

Türk Kızılayı Gölcük Şube başkanı Orhan Barış, “ANITPARK’TA 1000 KİŞİLİK AŞURE DAĞITTIK”

Derince Yenikent’teki Orman Yangını Kahramanca Müdahaleyle Söndürüldü

Devlet Memurları Sendikası Kocaeli Şubesi Başkanı Özhan İmre “BAKANLIĞI ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI YAPTIK”

Kocaeli’de 2. Balkan Halk Oyunları rüzgârı esti

Gölcük Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde İlaç Yönetimi Eğitimi Verildi

Diş Hekimi Gamze Manav, dan önemli bilgiler “DİŞ TAŞI CİDDİYE ALINMASI GEREKEN BİR DURUMDUR”

Trafik ve çevre ihlallerine ceza

Ormanya ve Kuzuyayla’da doğayla iç içe yaz programı başlıyor; KOCAELİ’DE DOĞAYI KEŞFETME ZAMANI

Karamürsel’de otogar, mezbaha, futbol sahası, salon ve sokak yapımına yerinde inceleme

İzmit Tren Garı’ndaki asansör hizmete alındı

Kocaeli’de hafta sonu enduro fırtınası esecek COŞKU VE HEYECAN ZİRVEYE TAŞINACAK

KARDEŞ TAKIM ANTALYASPOR’UN ZOR GÜNLERİ

Gölcükspor’un efsanesi Değirmenderespor’da

Kocaelispor yerli stoperi bitirmek üzere!

KOCAELİ'DE ÇIKAN ORMAN YANGININA MÜDAHALE SÜRÜYOR

Gölcük Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Musa Mısırlıoğlu “6 AYDA 174 ESNAFA 108 MİLYON 134 BİN LİRA KREDİ DESTEĞİ SAĞLADIK”

MHP Gölcük İlçe Başkanı Derya Çavdar “BİZ, DIŞA DEĞİL MİLLETE YASLANAN SİYASETİN TEMSİLCİSİYİZ”

GÖLCÜK MESLEK YÜKSEKOKULU'NDAN ERASMUS BAŞARISI

GÖLCÜK NECATİ ÇELİK DEVLET HASTANESİ’NDE SITMA EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

Kocaeli Kent Konseyi Genel Sekreterliğinde Bayrak Değişimi

4. İzmit Körfezi Deniz Festivali renkli görüntülere sahne oldu; SAHİLDE ŞENLİK, DENİZDE YARIŞ

ÇOCUKLAR “Bİ’DÜNYA EĞLENCE” İLE DEĞİRMENDERE’DE GÖNÜLLERİNCE EĞLENDİ

Başiskele Belediye Başkanı M. Yasin Özlü “GÖNÜL KÖPRÜLERİ KURARAK, BİRLİKTE YOL YÜRÜYORUZ”

Kültür, sohbet, eğlence; her şey Milli İrade Meydanı’nda İZMİT’İN KALBİ BU MEYDANDA ATIYOR

Yükleniyor

Gölcük’teki üst geçitler elden geçiriliyor

Değirmendere Kayık çekek alanı OLTA BALIKÇILARIN GÖZDE MEKÂNI OLDU

Kuş ve Balık sevgisi giderek yoğun ilgi görüyor ATA PET MARKET TÖRENLE HİZMETE AÇILDI

Değirmenderede’ki takıcılar sokağında gelişi güzel araç parkları ULAŞIMI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Gölcük ADD’de yeni üyelere rozetleri takıldı

GÖLCÜK'TE TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ CUMHURİYET MAHALLESİ'NDEN BAŞLADI

Çöken yola su bidonu ile çözüm aradılar

Değirmendere Vatan Caddesi girişinde yol yeniden çöktü

Ramazan Ayında En Güzel Sofralar DEĞİRMENDERE YALI EVLERİ’NDE YAŞANIR

Elit Kuaför bayanların gözde mekânı BAKIMLI OLMAK BİR AYRICALIKTIR

KSO Başkanı Zeytinoğlu haziran ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin “YÜZDE ORANINDA DEĞİL EŞİT ZAM YAPILMALI”

Gölcük Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Musa Mısırlıoğlu “6 AYDA 174 ESNAFA 108 MİLYON 134 BİN LİRA KREDİ DESTEĞİ SAĞLADIK”

Gülşen Gayrimenkul’ün sahibi Çiğdem Gülşen, “EMLAK PİYASASINDA  DURGUNLUK DEVAM EDİYOR”

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin, “ENFLASYON  ORANININ YANINDA SEYYANEN ZAM DA İSTİYORUZ”

Gürel, “Altın uzun vadede her zaman faiz ve dövizden daha karlıdır”

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretim endeksini değerlendirdi

Gölcük Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi’nden esnafa büyük destek MISIRLIOĞLU: “ESNAF KALKINIRSA ŞEHİR KALKINIR”

KSO Başkanı Zeytinoğlu mayıs ayı enflasyon verilerini değerlendirdi

“Altında yaşanan iniş çıkışlar yatırımcıları telaşlandırmasın”

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2