Tarih: 05.02.2019 13:47

ADSM Başhekimi Dt. Zehra Coşkun Salih’ten önemli açıklamalar

Facebook Twitter Linked-in

ADSM Başhekimi Dt. Zehra Coşkun Salih’ten önemli açıklamalar

Gölcük Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dt. Zehra Coşkun Salih Ağız Kanserleri hakkında bilgi verdi.

Gölcük Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dt. Zehra Coşkun Salih yaptığı açıklamada, “Ağız kanserleri dediğimizde aslında hem ağız boşluğunun içinde hem de ağzın gerisinde yer alan orofarenks dediğimiz bölgede görülen kanserler aklımıza gelir. Bu kanserler dilde, dişte, dişetinde, kemikte, orofarenk dediğimiz boğazın ve dilin gerisinde yer alabildiği gibi dudakta da, yer alabilen bir hastalıktır.”

Ağız Kanserleri en sık kimlerde görülür?


Ağız kanserlerinin çoğunluğu 45 yaşın üzerinde ortaya çıkar ve erkeklerde oluşma olasılığı kadınlara oranla 2 kat fazladır.

Ağız Kanserlerinin belirtileri nelerdir?


Kimi zaman hiç belirti vermezken kimi zaman hayat kalitesini düşürmeyecek kadar belirti verir ilerleyen vakalarda sadece varlığı yani ağızda hissedilen büyüklüğü hastaya sorun yaratır. Aşağıda yer alan belirtilere ise özellikle dikkat edilmelidir.
• Ağızda acı veya tarifsiz bir ağrı
• Diş etlerinde, dilde veya ağız içindeki veya etrafında beyaz veya kırmızı renkli alanlar
• Ağız içinde dil ile hissedilebilen hassas, tahriş olmuş, kabarık veya kalınlaşmış alanların olması
• Ağızda veya boğazda tekrarlayan kanamalar ve iyileşmeyen yaralar
• Seste boğukluk veya boğazda yutulamayan cisim hissi
• Çiğneme ve yutma güçlüğü
• Dil ve çene hareketlerinde zorlanma
• Dil veya ağızın diğer bölgelerinde his kaybı, uyuşukluk
• Alt veya üst çenede meydana gelen şişlikler ve bunun sonucu mevcut protez uyumunun bozulması
• Ağız içinde sürekli beyaz lekeler (lökoplaki) veya kırmızı lekeler (eritroplaki) ortaya çıktığında bu lekeler öncü kanser koşulları (ardından kanser görülmesi muhtemel koşullar) olarak onaylanabileceğinden doktor veya diş hekimlerinin dikkatine sunulmaları gerekir.

Ağız Kanserlerinde ağrı görülür mü?

Ağız kanseri lezyonları başlangıç döneminde ağrısızdır ve bu nedenle de ihmal edilebilirler. Kanser ilerleyerek sağlıklı ağız dokularında harabiyet oluşturdukça ağrı şikâyeti de başlar. Kişinin ağız kanserini fark etmesi güç olabilir. Erken tanı için en ufak bir değişiklikte dişhekimine gidilmesi son derece önemlidir. Ayrıca düzenli dişhekimine gitme alışkanlığı erken tanıda önemli rol oynar. Gelişen bir tümör ağrı vermeyebilir ancak yayılarak kanamaya sebep olabilecek ülserler oluşturabilir. Dil kanseri çoğunlukla acı verir ve dilin anormal bir şekilde sert ve bükülmez olmasına neden olur. Düzgün konuşma veya yutkunma zorluğu ve uyuşmuşluk hissi görülebilir.

Ağız Kanserleri tedavi edilmezse ne olur?

Ağız kanserleri erken dönemde teşhis edilerek tedavi sağlanmazsa yayılarak sürekli ağrı, fonksiyon kaybı, tedavi sonrası düzeltilmesi mümkün olmayan yüz ve ağız deformiteleri, hatta ölümlere neden olabilir.
Diş hekimine düzenli aralıklarla gidilmesi ağız kanserlerinin erken dönemde yakalanması açısından da önemlidir.

Ağız bakımı ile ağız kanserleri arasındaki ilişki nedir?

Ağız bakımı şüphesiz genel sağlığımız için vazgeçilmez bir unsurdur.iyi bir fırçalama fırçalama sonrası kullanılan diş ipleri ve gargaralarla mümkündür.
Diş kaybına neden olacak kadar kötü ağız hijyenine sahip olan bireylerde ağız hijyeni iyi olan bireylere göre belirgin olarak risk faktörü olmaktadır

Ağız kanserlerinin teşhisinde hangi yöntemler kullanılır?

İlk önce detaylı bir ağız muayenesi yapılır. Sonrasında gerekli görülürse küçük bir biyopsi (analiz etmek amacıyla az miktarda doku almak) teşhisi doğrulayabilir.
Kanserin boyutunu belirlemek ve kemikleri veya diğer bölgeleri etkileyip etkilemediğini öğrenmek üzere Röntgen ve CT taramaları da faydalı olabilir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —