10956,37%0,06
40,78% 0,03
47,77% 0,03
4399,84% 0,01
7067,72% -0,11
“Acılar hale taze”
Anahtar Parti Gölcük İlçe Başkanı Hasan Hüseyin Hoyur mesajında şu ifadelere yer verdi: “Üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen ülkemizin yaşadığı en büyük doğal felaketlerden biri olan 1999 Marmara Depremi’nin yarattığı yıkım ve neden olduğu acılar ilk günkü kadar tazedir. 17 Ağustos 1999 sabahı, yerel saatle 03:02’de Gölcük merkezli gerçekleşen deprem, 45 saniye içerisinde binlerce can alırken gerekli tedbirler alınmadığında doğal afetlerin ne derece telafisi imkansız zararlara yol açtığını gözler önüne serdi. Bir doğa olayı olan depremlerin engellemesinin mümkün olmadığının fakat afet risklerinin azaltılmasının sağlıklı ve sürekli bir gelişmenin en can alıcı unsuru olduğunun bilincindeyiz.
Tek temennimiz, ülkemizde bir kez daha aynı acıların yaşanmaması ve endüstriyel hayatın en yoğun şekilde yaşandığı bölgemizde ekonomi çarklarının durmamasıdır.
“Doğal afetler göz ardı edilemez”
Sözlerine devam eden Başkan Hoyur, “17 Ağustos depremi tüm Marmara Bölgesi'nde, Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi. Resmî raporlara göre 18.373 ölüm, 48.901 yaralanma oldu. 505 kişi sakat kaldı. 285.211 ev, 42.902 iş yeri hasar gördü. Resmî olmayan bilgilere göre ise 65.000'den fazla ölü, ağır-hafif 100.000'den fazla yaralı olmuştur. Ayrıca 133.683 çöken bina ile yaklaşık 600.000 kişi evsiz kalmıştır. Yaklaşık 16.000.000 insan, depremden değişik düzeylerde etkilenmiştir. Bu nedenle Türkiye'nin yakın tarihini derinden etkileyen en önemli olaylardan biridir. Deprem gerek büyüklük, gerek etkilediği alanın genişliği, gerekse sebep olduğu maddî kayıplar açısından son yüzyılın en büyük depremlerinden biridir. Depremin Türkiye'nin önemli bir sanayi bölgesi olan Marmara Bölgesi'nde meydana gelmiş ve çok geniş bir coğrafyayı etkilemiş olması, ülkede büyük sıkıntılara neden olmuştur” dedi.
“Kaybettiklerimizi rahmetle anıyoruz”
Başkan Hoyur son olarak açıklamasında, “Büyük acının üzerinden 26 yıl geçmiş olmasına rağmen sarsıntısı hâlâ devam etmektedir. Yakın tarihimizin en büyük yıkımlarından birine sebep olan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin yıldönümünde yitirdiğimiz canlarımızı rahmetle anıyor, geride kalan vatandaşlarımızın her koşulda yanlarında olduğumuzu ve acılarını paylaştığımızı belirterek, hafızalarımıza büyük yıkımlarla kazınmış böylesi felaketlerin bir daha yaşanmamasını diliyoruz. Bu vesile ile; 30 Ekim 2020 tarihinde İzmir 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş ve son olarak 11 Ağustos 2025 tarihinde Balıkesir Sındırgı merkezli yaşanan depremler nedeni ile hayatlarını kaybedenlere Allahtan rahmet, milletimize, ülkemize ve ailelerine başsağlığı ve sabırlar, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz” dedi.
Haber: Lale Aleyna BATMAN