Tarih: 14.08.2020 12:39

Asrın felaketinin 21. yılında, acılar ilk günkü gibi taze NE KADAR DERS ÇIKARDIK?

Facebook Twitter Linked-in

Asrın felaketinin 21. yılında, acılar ilk günkü gibi taze

NE KADAR DERS ÇIKARDIK?

Asrın felaketi olarak adlandırılan 17 Ağustos 1999’da saat 03.02’de meydana gelen ve yaklaşık 45 saniye süren 7.4 büyüklüğündeki depremin üzerinden 21 yıl geçti. Fakat acılar ilk günkü gibi taze.

Deprem şehitleri 21.yıl dönümünde Gölcük’te anılacak

Gölcük, 17 Ağustos 1999 tarihinde, saatler 03.02’de, 45 saniye süren depremde büyük yıkım yaşamış, toplamda 18.373, depremin merkez üssü olan Gölcük’te ise resmi rakamlara göre 5300 kişi hayatını kaybetmişti. Büyük acıların yaşandığı, asrın felaketi olarak nitelendirilen, Türkiye tarihinin en büyük depreminin 21.yılında Gölcük’te, deprem şehitlerini anmak ve deprem gerçeğine dikkat çekmek için bir dizi program düzenlenecek. Coranavirüs tedbirleri nedeniyle etkinlikler belli ölçüde düzenlenecek ayrıca yapılacak etkinliklerde de maske, mesafe ve hijyen kurallarına harfiyen uyulacak.

Programda neler var?

Gölcük Belediyesi, Asrın Felaketi 17 Ağustos Gölcük Depremi’nin 21.yılına özel anma programı Kavaklı Marina’da, 16 Ağustos akşamı Saat 21.00’da başlayacak ve gece saat 03.02’a kadar sürecek. Protokol konuşmalarıyla başlayacak program, Kocaeli AFAD İl Müdürü Salim Tekoğlu’un “Bireysel Afet Hazırlıkları” sunumu ile devam edecek. Gölcük Arama Kurtarma Ekibi – GESOTİM’in sertifika töreni yapılacak ve ardından Kuran-ı Kerim Tilaveti ve dualarla deprem şehitleri anılacak. Ayrıca; deprem fotoğrafları sergisi ve kurulan stantlar gezilecek. Son olarak da saat 03.02’de deprem anıtına çelenk konulacak, saygı duruşu ve dualar yapılacak. AFAD Deprem Simülasyon Tırı’da saat 14.00’dan itibaren gezilebilecek.

Mezarlıklarda deprem şehitleri dualarla anılacak

Etkinliklere 17 Ağustos Pazartesi günü de devam edilecek. Saat 11.00’da Gölcük 17 Ağustos Deprem Şehitliği’nde, 12.00’da İhsaniye 17 Ağustos Deprem Şehitliği’nde, 15.30’da Değirmendere 17 Ağustos Mezarlığında, 17.30’da Yazlık Şehitliğinde, 17.30’da Ulaşlı Deprem Şehitliğinde ziyaret, Kuran-ı Kerim Tilaveti ve dua yapılacaktır. Ayrıca 13.30’da İhsaniye Çiftlik Ulucami’de, 17.30’da da Halıdere Merkez Camisi’nde deprem şehitlerimiz için Kuran-ı Kerim Tilaveti yapılacak ve dualar okunacak.

Başkan Sezer davet etti

Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer yaptığı açıklamada: “Asrın felaketi 17 Ağustos Gölcük Depremi’nin üzerinden tam 21 yıl geçti. 21.yılda da hem deprem şehitlerimizi anmak hem de deprem gerçeğine bu acıları yaşamış insanlar olarak parmak basmak adına bir dizi etkinlik düzenliyoruz. Ben 16 Ağustos akşamı saat 21.00’da Kavaklı Marina’da yapılacak anma programa tüm hemşehrilerimi davet ediyorum” dedi.

Sezer, “Artık geleceğe umutla bakan bir Gölcük var”

Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, asrın felaketi 17 Ağustos Gölcük Depremi’nin 21.yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yaptı. Başkan Sezer, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Depremin izlerini silerek artık geleceğe umutla bakan bir Gölcük var” dedi. Başkan Sezer ayrıca yapımına başlanacak projelerle ilgili de bilgi verdi.Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, asrın felaketi 17 Ağustos Gölcük Depremi’nin 21.yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada: “17 Ağustos 1999 tarihi, deprem gerçeğinin ülke genelinde anlaşılması açısından bir milattır. Bizler ve ülkemiz, 45 saniye gibi kısa bir sürede büyük acılar yaşanmasının sonrasında deprem gerçeğini öğrenmiş oldu. Asrın felaketi olarak nitelendirilen ülke tarihimizin en büyük depreminin üzerinden bugün itibariyle de 21 yıl geçti. Bu 21 yıllık süre zarfında ilçemizde konut açığı giderilirken, sosyal ve kültürel açıdan gelişim her yıl artarak devam ediyor. Bugün geleceğe umutla bakan, depremin izlerini silmiş bir Gölcük’te hemşehrilerimiz, yaşamını sürdürüyor. Deprem öncesinde ilçemizin nüfusu 80 binken, deprem sonrasında bu nüfus 55 bine geriledi, bugün ise 170 binlere kadar yükseldi. Bu durum Donanma Komutanlığıyla, Tersanesiyle, Ford Fabrikası ve diğer sanayi kuruluşlarıyla, sosyal ve kültürel alanlarıyla, Gölcük’ün tekrardan ve daha fazla bir şekilde çekim merkezi olduğunu gösteriyor” dedi.

Türkiye’ye örnek projeler

Gölcük’te ağır hasarlı olup yıkılmayan binamız yok diyen Başkan Sezer: “Geldiğimiz süreçte ilçemizde birkaç alanda kentsel dönüşüm yapıldı. Eski Sanayi Sitesi’nin bulunduğu alanda Türkiye’ye örnek bir projeyle kentsel dönüşüm gerçekleştirildi. Çevre Şehircilik Bakanlığı iş birliğiyle Yeni Sanayi Sitemiz kuruldu. Onun haricinde deprem bölgesi ilan edilen Denizevler Mahallesi için de kentsel dönüşüm projesi hayata geçti ve 541 konut, 14 dükkan ve 1 camiden oluşan Sivritepe Konutları tamamlandı. Vatandaşlarımız yeni yapılan konutlarına taşındılar. Çarşı merkezde, eski ve çarpık bir yapılaşmanın olduğu 50 dönümlük alan üzerinde de Gölcük’ün çehresini değiştirecek kentsel dönüşüm projesi üzerinde Çevre Şehircilik Bakanlığı ile çalışmamız devam ediyor” dedi.

Millet Bahçesinin ihalesi 18 Ağustos’ta

Gölcük’te yapımına başlanacak millet bahçesi projesiyle ilgili de bilgi veren Başkan Sezer: “Bir dönem enkaz döküm sahası olarak kullanılan, Gölcük Belediyesi Rahvan At Yarışı Tesisleri’nin altında, Koray Aydın Parkı’nın hemen üstünde, Örcün Mahallesi sınırları içinde yer alan Gölcük Millet Bahçesi’nin yapım ihalesi 18 Ağustos günü yapılacak. 56.000 m2 alana sahip olacak olan millet bahçemiz, doğal zenginlikleriyle, insanlarımızın nefes alacağı bir yaşam alanı olacak” dedi.

Projeler hakkında bilgi verdi

Başkan Sezer açıklamasının devamında: “Gölcük’ün ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan gelişimini sağlayacak alışveriş merkezi, Değirmendere Kuruçeşme sahiline yapacağımız tekne bağlama ve sosyal yaşam alanları, sokak hayvanları rehabilitasyon merkezi, kadınlarımıza ve gençlerimize yönelik sosyal, kültürel eğitim merkezleri, meyve ağaçları dikeceğimiz Elmalı ve Narlı Park gibi birçok projemizi de hayata geçiriyor, çalışmalarımızı da sürdürüyoruz” dedi. 

Deprem gerçeğini asla unutmayacağız

Başkan Sezer son olarak: “Tabii bunun yanında Gölcük çok acılar yaşamış bir kent. İnsan hayatı açısından 45 saniye çok kısa bir süredir ama biz Gölcüklüler açısından asla unutulamayacak anlar. 45 saniye içerisinde birçok sevdiğimizi, dostlarımızı, yakınlarımızı yitirdik. Onun için deprem gerçeğini hiçbir zaman unutmamalıyız ve gereken dersleri almalıyız. Biz biliyoruz ki insanları deprem değil, güvensiz yapılar öldürür. Ben bu duygu ve düşüncelerle bu büyük felaketin 21.yılında hayatını kaybeden hemşehrilerimize ve tüm deprem şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. O gece yaralanan ve bugün hala depremin olumsuz hatırasını yaşayan insanlarımıza da sağlıklı uzun ömürler diliyorum” diyerek açıklamasını noktaladı.

18 bin 373 kişi öldü, 23 bin 781 kişi yaralandı

17 Ağustos 1999 gecesi saatler 03:02’ü gösterdiğinde gözler, korkunç felakete açıldı. Merkez üssü  Gölcük olan deprem, bölgeyi neredeyse yerle bir ederken, Ankara’dan İzmir’e kadar geniş bir alanda hissedilmiş ve Kocaeli, Gölcük, Düzce, Sakarya, İstanbul ve Yalova’da büyük can ve mal kaybı ile yıkıma neden olmuştu. Resmi rakamlara göre depremde 18 bin 373 kişi öldü, 23 bin 781 kişi yaralandı. 505 kişi de sakat kaldı. Büyük can ve mal kaybına neden olan depremde 285 bin 211 ev ile 42 bin 902 iş yeri büyük hasar gördü.

Türkiye tarihinin en büyük ikinci depremi olarak kayıtlara geçti

Türkiye’nin yakın tarihinin en büyük felaketi olarak gösterilen Gölcük Depremi’nin üzerinden 21 yıl geçti. 1999’da 16 Ağustos’u 17 Ağustos’a bağlayan gece meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki yer sarsıntısı, Türkiye tarihinin en büyük ikinci depremi olarak kayıtlara geçti.

Yerin 17 km derinliğinde meydana geldi

Merkez üssü Gölcük olan deprem, Marmara Bölgesi’nin genelinde hissedildi. Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kırılmasıyla meydana gelen deprem, İstanbul, Bolu, Bursa, Eskişehir, Kocaeli, Sakarya ve Yalova’da can ve mal kaybına neden oldu. Türkiye’nin kuzey bölgelerden boydan boya geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın batı bölümünde meydana gelen deprem, 45 saniye sürdü. 17 km derinlikte meydana gelen sarsıntıda yer kabuğunun sağa doğru hareket ettiği ve 120 km’lik bir hat boyunca kırıldığı tespit edildi. Jeoloji Mühendisleri Odası, depremden 3 ay sonra yayımladığı raporda, fayın üzerinden geçen alanların ortalama 4 metre civarında sağa ve ileriye doğru kaydığını yazdı. 2 ayrı raporda, Gölcük’teki ana merkez üssündeki kırılmanın ardından aynı fay kuşağı üzerinde daha doğuda yer alan Arifiye bölgesindeki bir başka deprem üssünün de devreye girmiş olabileceğinin düşünüldüğü belirtildi.

Haber: Arif ÖZTOK-Serap DURUKAN






Orjinal Habere Git
— HABER SONU —