Tarih: 15.01.2024 15:09

Atatürk’ün İlk ve Tek Basın Toplantısı BASIN ONUR GÜNÜ

Facebook Twitter Linked-in

Atatürk’ün İlk ve Tek Basın Toplantısı

BASIN ONUR GÜNÜ

Ülkemizin Kurucusu ve Banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 16 Ocak 1923 tarihinde Cumhuriyeti müjdelemek üzere İzmit’te düzenlediği ilk ve son basın toplantısı nedeniyle her sene kutlanan, 16 Ocak Basın Onur Günü bu senede aynı coşkuyla kutlanacak.

Gazeteciler Tren Garı’nda buluşacak

Atatürk’ün ilk ve tek basın toplantısını yaptığı tarih olan 16 Ocak 1923’ün 101. yıldönümü yarın ilimizde çeşitli etkinlikler ile kutlanacak. İlk Program yarın saat 09.00’da Tren Garı binasının önünde toplanıp, saat 09.30’da İzmit Atatürk Heykel Anıtına çelenk sunum programı ile devam edilecek. Akabinde Av Köşkü Kasr-ı Hümayun’da saat 10.00’da günün anlam önemine dair tören icra edilecek.  

Bu Panel kaçmaz

Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti, Kocaeli Üniversitesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile ‘Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Basın Onur Günü’ konu başlıklı Panel gerçekleştirecek. KOÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nigar Posteki’nin açılış konuşmasının yapacağı Panel saat 14.30’da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sivil Toplum Kuruluşları’nda düzenlenecek. Doç.Dr.Aysel Çetinkaya’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilecek olan Panel’e KOÜ İletişim Fakültesi’nden Doç.Dr.Emel Baştürk, Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bünyamin Ayhan konuşmacı olarak katılacak.

Balo Kocaeli Kongre Merkezi’nde

16 Ocak Basın Onur Günü münasebetiyle Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti ilimiz genelinde görev yapan Basın emekçilerine Balo düzenleyecek. Saat 19.00’da Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan Balo’ya Üyeler ve eşleri katılım sağlayacak.

Basın Onur Günü’nün Tarihçesi;

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 16 Ocak 1923’de Türk Edebiyatı’nın ileri gelen Yazar, Aydın ve Gazetecileriyle İzmit Kasr-ı Hümayun’da 6 saat süren ilk basın toplantısını gerçekleştirmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 16 Ocak 1923’te İzmit Kasr-ı Hümayun’da gerçekleştirdiği tarihi toplantıda, Kurtuluş Savaşı boyunca yazılarıyla, yaptıkları haberlerle Milli Mücadele’ye büyük katkılar sunan gazeteci ve yazarlarla ülkemizin geleceğini konuşmuş, onların fikirlerini alarak, Türkiye’nin yeni rotasını çizmiş ve Cumhuriyet’in temellerini atmıştır. Daha o yıllarda basının önemli bir toplumsal aktör olduğunun farkında olan Atatürk, Cumhuriyet’in ilanı gibi büyük bir olayı ilk olarak basın ile paylaşmıştır. Bu tarihi toplantıya tanıklık eden basın ise yorgun ve fakir düşmüş, ama onurunu hiçbir zaman yitirmemiş bir milleti tek bir amaç için bir araya getirecek sorumluluğun temsilcisi olmuştu.

‘Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir’ mesajını vermesi ve demokrasinin temel taşlarından biri olan basının önemini kamuoyuna ilk kez İzmit’ten duyurması bizleri onurlandırmakta ve gururlandırmaktadır. 16 Ocak, Atatürk’ün basına verdiği önemi ifade etmekte, bugünün Basın Onur Günü olarak kutlanması da basın mensuplarının, yazarların, Türkiye’nin kurtuluşu ve inşasına sundukları benzersiz katkıyı göstermektedir. Basınımız, demokrasimizin ve Cumhuriyetimizin kökleşmesinde önemli bir yere sahiptir. “16 Ocak Basın Onur Günü” sadece Kocaeli’nde gazeteciler tarafından kutlanmaktadır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmit’te yaptığı toplantıya; Dr. Adnan Adıvar, Velit Ebuzziya, Ahmet Emin Yalman, Falih Rıfkı Atay, Suphi Nuri İleri, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, İsmail Müştak Mayakom, Halide Edip Adıvar, Hilal-i Ahmer Başkanı Hamit Bey ve İleri Gazetesinin İzmit Muhabiri Hakkı Kılıçoğlu katılım sağlamıştı.

Bizde Gazetemiz adına tüm Meslektaşlarımızın 16 Ocak Basın Onur Günlerini tebrik ediyoruz.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —