Tarih: 01.03.2023 11:51

Ay, ‘1 Mart 1958 Bizler için Baharın gelişinin müjdesi değil, bir yas günüdür’

Facebook Twitter Linked-in

Ay, ‘1  Mart 1958 Bizler için Baharın gelişinin müjdesi değil, bir yas günüdür’

Gölcük’ün sevilen esnaflarından Osman Ay, 1 Mart Üsküdar Vapuru deniz faciasının 65. Yıldönümü münasebetiyle açıklamalarda bulundu.

‘Unutulmadı Unutulmayacak…’

Ay, yaptığı açıklamada, ‘1 Mart Üsküdar Faciasının 65’ inci yıldönümünde Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Üsküdar Vapuru faciası ya da Körfez faciası 1 Mart 1958 tarihinde Türkiye Denizcilik İşletmelerinin Üsküdar adlı şehir hatları vapurunun İzmit Körfezi’nde çıkan fırtına nedeniyle alabora olduktan sonra battığı faciadır. Faciada resmi rakamlara göre 392 kişi yaşamını yitirdi. Üsküdar Vapur Faciası Türkiye Cumhuriyeti Tarihinde bugüne kadar meydana gelen en önemli sivil deniz kazası oldu. 1950 yıllarında Karamürsel ve Gölcük’te lise yoktu, kara ulaşım vasıtaları da kısıtlıydı. Bu sahil ilçelerinin gençleri aynı zamanda ekonomik olan vapur yolculuğunu tercih ediyorlardı. Cumartesi günleri yarım gün eğitim verildiğinden öğle tatiliyle birleşerek öğrencilerin tamamına yakını vapura bindi. Yolcuların çoğunu İzmit Lisesi ile İzmit Sanat Enstitüsü’nün talebeleri oluşturuyordu. Faciada sadece 40 yolcu kurtarılabildi, diğerleri Üsküdar Vapuru ile birlikte dalgaların arasında kayboldu.’

‘Rabbim bir daha böyle acı olayları yaşatmasın’

Ay, son olarak, ‘1 Mart hem Türk Denizcilik Tarihi hem de Kocaeli açısından hüzünle hatırlayacağımız bir tarihtir kaybettiğimiz vatandaşlarımızı rahmetle anarken böyle acı olayların bir daha yaşanmamasını ümit ediyorum’ diyerek açıklamalarını tamamladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —