Ay, ‘İstiklal Marşımız bizim her şeyimiz’
İlçemizin sevilen esnaflarından Osman Ay, 12 Mart İstiklal Marşımızın kabulünün 99. yılı hakkında duygu ve düşüncelerini dile getirdi.
Milletin ruhu, Akif’in kalemi, Türk yurdunun son destanı İstiklal Marşı
Ay, yaptığı açıklamada, ‘Allah bir daha bu millete istiklal marşı. Yazdırmasın. Türk milleti marşıyla bir bütündür. Milli Mücadele ruhunun canlanmasıdır. Milli marşımız milli davamızın özetidir. Nerede, olursan ol marşını duyunca saygılı ol. İstiklal Marşımız kahramanlıklarını eşsiz dizelerle tezahürüdür. Bugün 12 Mart istiklal marşının kabul edilişinin yıl dönümü. Tam 99 yıl önce 12 Mart 2020 İstiklal Marşımızın Kabulünün 99.Yılı Kutlu Olsun. İstiklal marşımızın 99.yılı olması münasebetiyle İstiklal marşımızın Şairi Mehmet Akif Ersoy için okumuş olduğu Kur’an-ı Kerim Hatmini hediye ettim. Ayriyeten de gelen müşterilerine de şairimiz Mehmet Akif Ersoy için mevlit şekeri dağıttım. Rabbim şimdiden izzeti dergahında kabul buyursun inşallah! İstiklal Marşımız bizim her şeyimiz. Marşına sahip çık o boşa yazılmadı. Milletin ruhu, Akif’in kalemi, Türk yurdunun son destanı İstiklal Marşı. 2020 yılı itibariyle İstiklal Marşının kabulünün 99.yılına girmiş bulunmaktayız.’
‘ALLAH BİR DAHA BU MİLLETE BİR İSTİKLAL MARŞI YAZDIRMASIN’
Ay, ‘İstiklal ve istikbal mücadelemizin en çetin geçtiği dönemlerde yüreği vatan sevgisiyle ve bağımsızlık aşkıyla yanan Mehmet Akif Ersoy’un kaleme aldığı istiklal marşı, aziz milletimizin bağımsızlığa olan tutkusunu en veciz biçimde ortaya koyan istiklal marşı istiklal mücadelesini geleceğe taşıyan ve bugün en çok ihtiyaç duyduğumuz milli mutabakat metnidir. Milletimizin bağımsızlığa ve kutsal değerlerine olan inancını destanlaştıran istiklal marşımızın T.B.M.M Meclisi’nde milli marş olarak kabul edilişinin 99 yıl dönümü kutlanıyor; başta Mustafa Kemal Atatürk Olmak Üzere Tüm Kahraman Şehitlerimizin ve Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle anıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını sembolize eden ve milli marş olarak kabul edilen İstiklal Marşı Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmış Zeki Üngör tarafından bestelenmiştir. Kurtuluş savaşı esnasında Türk Milleti zorlu bir mücadeleye girmişken Milli Eğitim Bakanlığı milli bir marş ihtiyacı duymuş ve bunun için 1921 yılında bir şiir yarışması düzenlemiştir. Bu yarışmaya 724 şair eser göndermiş ve eserlerinin milli marş olarak kabul edilmesini istemişlerdir. Mehmet Akif Ersoy bu yarışmayı kazanan kişiye para ödülü verileceğinden başlangıçta yarışmaya katılmak istememiştir fakat o dönemde Milli Eğitim Bakanı olan Hamdullah Suphi Tanrıöver’ın ısrarı üzerine ödülü almamak şartıyla şiirini yarışmaya göndermiştir.
Mehmet Akif’in kahraman ordumuza başlıklı şiiri yapılan bu yarışmada
birincilik kazanır.o yıl düzenlenen beste yarışmasında da Ali Rıfat Çağatay’ın
bestesi kabul görmüş ve istiklal marşı 1924.ten 1930.kadar bu beste ile
söylenmiştir.1930’dan sonra ise milli marşımız Zeki Üngör’ün bestesi ile
çalınmaya başladı. Mehmet Akif Ersoy kendisine yöneltilen bir soru üzerine
istiklal marşı için şu ifadeyi kullandı;Bin bir fecayi karşısında bunalan
ruhların ıstıraplar içinde Halas dakikalarını beklediği bir zamanda yazılan o
marş o günlerin kıymetli bir hatırasıdır. O şiir bir daha yazılmaz onu kimse
yazamaz onu bende yazamam. Onu yazmak için o günleri yaşamak lazım o şiir artık
benim değildir. O milletin malıdır. Benim millete karşı en kıymetli hediyem
budur’ dedi.