Tarih: 15.12.2020 12:02

AY, ‘KAHVE KENDİLİĞİNDEN BİR DİLDİR’

Facebook Twitter Linked-in

Gölcük’ün sevilen esnaflarından Osman Ay, Aralık ayı’nın ilk haftasında kutlanan Dünya Kahve Günü’ne işaret ederek, ‘Dostlarla içilen kahve neşedir. Kahkahalar köpüklerin üzerinde yüzer’ dedi.

‘Kahve kokusu en büyük icatlardan biridir’

Ay, ‘Dostlarla içilen kahve neşedir. Kahkahalar köpüklerin üzerinde yüzer.  Bugün 500 yıllık kültürümüz Türk kahvemizin günü kokusuyla tadıyla kırk yıllık hatırıyla Dünya Türk Kahvesi Günümüz Kutlu Olsun.  Bana göre kahve kokusu en büyük icatlardan biridir. Türk kahvesi ölçülü tüketildiğinde sağlık için son derece faydalıdır. Uzmanlar günde en az bir fincan Türk kahvesinin tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.  Kahve topraklarımızda üretilmese de tüm dünyaya Osmanlı Devleti sayesinde yayıldığını söylemek çok yanlış değil. Etiyopya da keşfedilen ve oradan Arap Yarımadasına dağılan kahve ilk kez 1517 de Yemen Valisi Özdemir Paşa tarafından İstanbul’a getiriliyor.Tarihçiler Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferlerinin kahvenin Osmanlı topraklarında yayılması ve sevilmesinde önemli rol oynadığını belirtiyor.  Avrupalılar kahveyi Osmanlılardan öğrenmişler ve Amerika kıtasına taşımışlar.Bu nedenle kahve kelimesinin birçok dildeki karşılığı da kahveye çok benziyor. Köklü ve renkli geçmişi  ve geleneği olan TÜRK KAHVESİNE UNESCO’da kayıtsız kalamadı.2013 yılında Bakü’de toplanan UNESCO somut olmayan mirasın korunması Hükümetler arası Çay kalabalık kahve yalnızlık ister kahve hatır işidir kıymet bilenle içilir’ dedi.

‘Tohum toprağa Engelli topluma emanettir’

Ay, ayrıca geçtiğimiz hafta kutlanan Dünya Engelliler Günü nedeniyle engellileri unutmadı ve şu açıklamaları yaptı: ‘ Daha iyi bir yaşam sürdürebilmelerine geleceğe daha umutla bakmalarına ve hayattan beklentilerinin karşılanmasına toplumsal farkındalığın artmasına vesile olması dileğiyle bütün engelli kardeşlerimizin Dünya Engelliler Gününü en içten dileklerimle kutluyorum. Engellilik konusu yalnızca engelli bireyleri ve ailelerini değil toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren önemli bir konudur.Engellilik sosyal hayatı engelleyen bir kusur değil desteklenmesi gereken bir durum olarak kabul edilmeli ve her fırsatta onları kucaklayarak eşit ve değerli vatandaşlar olduklarını göstermeliyiz. Engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmak toplumla bütünleşmelerini sağlamak umutla bakan bireyler olarak onların toplumsal sorumluluk almalarına öncülük etmek dayanışma ve yardımlaşma duygularımızın da güçlenmesini sağlayacaktır’ dedi.

‘Engelli ne demek sen de öğren yürümek ne demek engelliden öğren’

Açıklamalarını sürdüren Ay, ‘Engelli olmalarına rağmen hayat mücadelesi veren ve hayatlarını onurlu bir şekilde geçirmek adına ekonomik ve sosyal hayatın içersinde olan engelli vatandaşlarımız bizim için birer güç kaynağıdır. Tüm zorluklara rağmen spordan sanata edebiyattan siyasete eğitimden çalışma hayatına her alanda önemli başarılara imza atan engelli kardeşlerimizin verdikleri mücadeleler takdire şayandır. Bu münasebetle bende Dünya Engelliler Günü münasebetiyle  kardeşlerimize yaptırmış olduğu  üzerinde ALLAH  ismi yazılı olan hatıra çerçevelerden 55 adet hediye ettim. Şu kesinlikle unutulmamalıdır ki tohum toprağa, engelli topluma emanettir’ dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —