Tarih: 25.11.2024 17:12

Başiskele Tarihin İzinde

Facebook Twitter Linked-in

Başiskele Belediye Başkanı M. Yasin Özlü’nün ilk dönem seçim beyannamesinde yer alan Tarih Yolu projesiyle kentin tarihi değerlerinin gün yüzüne çıkarılması ve restorasyon çalışmalarıyla yeniden ihyası devam ederken, geçmişten günümüze Başiskele’nin tarihi ve kültürel değerlerinin gelecek nesillere aktarılması adına “Başiskele’de Tarih” konulu panel 22 Kasım Cuma günü Türkiye Yüzyılı Gençlik Merkezi'nde gerçekleştirildi.

 

Katılım yoğun oldu

 

Başiskele Belediyesi koordinasyonunda ve Kocaeli Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nin akademik desteğiyle yapılan panele Başiskele Kaymakamı Dr. Soner Şenel, Belediye Başkanı M. Yasin Özlü, AK Parti Başiskele İlçe Başkanı Mehmet Başyiğit ve yönetimi, meclis üyeleri, Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürü Fatih Taşdelen, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Eda Karaca, Kocaeli Müze Müdürü Ebru İnal, Kocaeli Üniversitesi Genel Sekreteri Doç.Dr.Mustafa Eren, Gölcük-Başiskele Turizm Birliği Başkanı Ayşe Dışpınar, Genç Kocaelililer Derneği Başkanı Sinem Uçan, Marmara Kadın Kooperatifleri Birliği Başkanı Nuket Özcan, akademisyenler, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda Kaymakam Dr. Soner Şenel ve Belediye Başkanı M. Yasin Özlü konuşma gerçekleştirdi.

 

BAŞKAN ÖZLÜ: BAŞİSKELE'Yİ TARİHİ VE KÜLTÜREL TURİZM DESTİNASYONU YAPACAĞIZ

 

Başkan Özlü konuşmasında, doğal güzellikleriyle doğa turizminin en önemli duraklarından olan Başiskele’yi tarihi ve kültürel turizmin yeni destinasyonu haline getireceklerini söyledi. Başiskele’nin Kocaeli’de yerleşim tarihi açısından en eski yerleşim yerlerinden birisi olduğunu ifade eden Başkan Özlü, “Bu topraklarda yaşayan her medeniyetin bize miras olarak bıraktığı tarihi ve kültürel zenginlikleri gelecek nesillere aktarmak ve anlatmak bizim en önemli görevlerimizden biri. Başiskele toprakları coğrafi açıdan Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan önemli bir geçiş noktası olması hasebiyle birçok medeniyetin kurulmasına şahitlik etmiştir. O yüzden tarihi bir zenginliğe sahiptir. Bu noktada ilçemizdeki tarihi mirasımızı gün yüzüne çıkarmak için Tarih Yolu Projesi'ni de hayata geçirdik. Başiskele'mizde doğa turizminin yanına tarih ve kültür turizmini de ekleyecek bir projeyi yürütüyoruz. Bu proje kapsamında çok önemli 12 tarihi rota ve duraklar oluşturduk. Birçoğunu yeniden gün yüzüne çıkardık ve vatandaşlarımızın ziyaretine açtık. Diğerleri için de çalışmalarımız devam ediyor. Geçmişten günümüze ulaşan bu mirasları gelecek neslimize aktaracak ve onlara emanet edeceğiz.” diye konuştu.

 

TÜRKLERİN TARİHTEN GELEN SOSYAL KODLARI

 

Açılış konuşmalarının ardından panelin ilk oturumu Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak'ın oturum başkanlığında yapıldı. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alpaslan Demir, Osmanlı Arşiv Belgelerinde Başiskele’de (Bahçecik-Yuvacık-Kullar-Döngel-Yeniköy) Sosyal Hayat’ı anlattı. Gebze Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Özlem Aydın, Başiskele’de Ata Yadigârı Bir Yapı Örneği “Serander/Nayla” konusunu ele alırken; Tarihçi-Yazar Koray Şerbetçi, tarihten örneklerle Türklerin sosyal kodlarını ele alarak “Tarih Şuuru, Gençlik ve Başiskele” hakkında katılımcılara önemli bilgiler verdi.

 

KOCAELİ TARİHİNDE BAŞİSKELE’NİN ÖNEMİ

 

Panelin ikinci oturumu ise Kocaeli Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Levent Atalı’nın oturum başkanlığında gerçekleştirildi. Kocaeli Tarihinde Başiskele’nin Önemi konusunda önemli bilgilerin aktarıldığı ikinci oturumda Tarihçi–Yazar Dr. Süleyman Pekin, tarihin izinden giderek katılımcıları geçmişe sürükledi. Araştırmacı-Yazar Ahmet Nezih Galitekin de Osmanlı Döneminde Başiskele’deki Vakıflar hakkında önemli bilgiler verdi, Osmanlı Arşivi’nde Başiskele ile ilgili bulduğu bazı belgeleri ise ilk defa kamuoyuyla paylaştı. Başiskele'de Tarih panelinin hazırlanmasında büyük emeği olan Tarihçi-Yazar Volkan Şenel ise, Başiskele Belediyesi'nin Tarih Yolu Projesi’yle ilgili detaylı bilgiler vererek, bu projenin geleceğe yönelik önemli bir tarih-kültür-turizm projeksiyonu olduğunu vurguladı. Her oturum sonunda alanında uzman konuklar, katılımcıların sorularına da cevap verdiler.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —