Tarih: 14.09.2022 10:32

Başkan Büyükakın önce biberiye hasadı yaptı sonra distilasyon tesisinin tanıtımına katıldı

Facebook Twitter Linked-in

Büyükşehir’in toprakla buluşturduğu 4 milyon aromatik bitkiden biberiyenin hasadıyapıldı. Hasadın ardından Türkiye’nin en büyük Tıbbi Aromatik Bitkiler Distilasyon Merkezinin tanıtımı gerçekleştirildi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin, katma değeri yüksek ürünler yetiştirmeye teşvik ettiği çiftçilerin gelir düzeyini artırmak ve tarımsal kalkınmaya destek sağlamak amacıyla 2020’de hayata geçirdiği, “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi” (TABİP) kapsamında, il genelinde 1140 dekar alanda yaklaşık 4 milyonbiberiye, tıbbi nane ve oğul otundan (melisa) oluşan tıbbi ve aromatik bitki toprakla buluşturuldu. Bu doğrultuda, Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, istihdam edilen kadın çiftçilerle birlikte tarlada biberiye hasadı yaptı. Daha sonra, Türkiye’nin en büyükTıbbi Aromatik Bitkiler Distilasyon Merkezinin tanıtım töreni gerçekleştirildi.

Proje üreticilerin yüzünü güldürüyor

Turizm, sanayi, eğitim ile tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin bir arada yapıldığı nadir kentlerden biri olan Kocaeli’de, Büyükşehir Belediyesinin çiftçilere yönelik gübre, tohum, mazot, modern sera, meyve ve sebze fidanı gibi çok sayıda destekleri bu yıl da artarak sürüyor.Turizm, sanayi, eğitim, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin bir arada yapıldığı nadir kentlerden biri olan Kocaeli’de, Büyükşehir Belediyesi, çiftçilere yönelik hayata geçirdiği destekleme projeleri ile üreticilerin yüzünü güldürüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın büyük önem verdiği, Kocaeli’nin en önemli kırsal kalkınma hamlelerinden biri olan TABİP ile katma değeri yüksek biberiye, tıbbi nane ve oğul otu, stevia (şeker otu) yetiştiricilerine destek sağlanıyor.

Geçen yıl116 ton ürün elde edildi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğünce, sözleşmeli tarım modeli ile yürütülen proje doğrultusunda, Kocaeli genelinde Kandıra, İzmit, Kartepe, Karamürsel, Derince ve Körfez ilçelerinde 1006 dekar alana biberiye, 77 dekar alana tıbbi nane ve 57 dekar alana melisa olmak üzere toplam 1140 dekar alana dikilen yaklaşık 4 milyon tıbbi ve aromatik bitkinin ilk hasadı 11 Ağustos 2021’de 647 dekar alanda yapıldı ve 116 ton 334 kilogram ürün elde edildi.

İlaç, Kozmetik Ve Gıda Sanayiinde Kullanılıyor

TABİP kapsamında yetiştirilen biberiye, tıbbi nane ve oğul otundan oluşan tıbbi ve aromatik bitkiler, Büyükşehir’in Başiskele ilçesinde inşa ettiği Türkiye’nin en büyük Tıbbi Aromatik Bitkiler Distilasyon Merkezi ile TÜBİTAK MAM işbirliği ile Gebze’de kurulan SüperkritikEkstraksiyon Tesisinde, yüksek teknoloji ile hassas saflıkta yağ elde ediliyor. Söz konusu  yağlarilaç, kozmetik ve takviye gıda sanayiinde kullanılıyor. Katma değeri yüksek ürünler yetiştiren çiftçilere ciddi bir gelir kaynağı sağlanıyor.

Üreticilerin Gelir Düzeyi Artıyor

Sadece Kandıra ilçesinde 2 milyon biberiye fidesini toprakla buluşturan Büyükşehir Belediyesi, destekleme tutarı 6 milyon 500 bin lira olan projeyle ilçe ekonomisine 5 yılda 28 milyon TL doğrudan katkı sağlayacak. Çarpan etkisi ile ekonomik girdinin 80 milyon TL’ye ulaşması hedefleniyor.

Kentten Kırsala Geri Dönüş Teşvik Ediliyor

Proje kapsamında kadın istihdamında da artış sağlandı. Sigortalı yardımcı 61 kadın çalışan ileözel sektörden çapalama, dikim ve hasat işlerinde yaklaşık 300’e yakın kadın işçi istihdam edildi.Kadınlar, fide dikiminde çalışarak aile bütçelerine katkı sağlarken, evlenme çağındaki kızlar da kazandıkları paralarla çeyiz ve düğün hazırlığı yapıyor.

Başkan Büyükakın, Kadın Çiftçilerle Hasat Yaptı

Biberiyenin hasadı Kandıra ilçesi Kaymaz Mahallesi’nde, projeden yaralanan Beyhan Şen’in sahibi olduğu 14 dönümlük tarlada yapıldı. Hasat törenine, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Kandıra Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran, Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık, Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Numan Balaban,Sekapark A.Ş Genel Müdürü Bayram Karakuş,Kandıra Belediye Başkan Yardımcıları Mustafa Dursun ve İsmail Akalın, AK Parti Kandıra İlçe Başkanı Erol Ölmez, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ercan Aydın, Kandıra Ziraat odası Başkanı Erdal Çetin, Gebze Ziraat odası Başkanı Ayhan Pekşen, Türkiye Muhtarlar Derneği Kandıra Şube Başkanı Mustafa Satılmış, Kaymaz Mahalle Muhtarı Mehmet Şenol, Kandıra mahalle muhtarları ve çiftçiler katıldı.

Başkan Çiftçilerle Biberiye Hasadını Topladı

Kadın çiftçilerle birlikte biberiye hasadı yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, daha sonra tasarımı ve üretimi tamamen milli ve yerli imkanlarla yaptırılan römork yüklemeli aromatik bitki hasat makinasını kullanarak hasada devam etti. Hasadın hayırlı ve bereketli olması temennisinde bulunan Büyükakın, bakımını özenle yaptığı tarlada kaliteli ve verimli biberiye yetiştiren Beyhan Şen’i tebrik etti. Projede görev yapan teknik ekip ve kadın çiftçilere çalışmalarından ötürü teşekkür eden Başkan Büyükakın,daha sonra çiftçilerle fotoğraf çekildi.

Tıbbi Aromatik Bitkiler Distilasyon Merkezi Üretime Başladı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince, “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi” (TABİP) kapsamında geçen yıl temeli atılan ve tamamlanarak faaliyete geçen Türkiye’nin ise en büyük Tıbbi Aromatik Bitkiler Distilasyon Merkezinin tanıtımı, Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ve protokolün katılımıyla yapıldı.

Distilasyon Merkezi 5 Bölümden Oluşuyor

Başiskele ilçesi Kullar Sebze ve Meyve Hali’nin yanında yapımı tamamlandı. Distilasyonmerkezi, 42 dönüm alan içinde 2 bin 860 metrekare ana tesis kapalı alanı, 1000 metrekare üstü ön kurutma kapalı alanı, 777 metrekare idari bina alanı, 181 metrekare kazan dairesi ve 175 metrekare açık havuz olmak üzere toplam 4 bin metrekare büyüklüğünde alanda Kocaeli çiftçisine hizmet verilecek.Kocaeli içinde önemli bir kazanç kapısı olacak distilasyon tesisi, ana tesis binası, idari bina, ön kurutma dairesi binası, kazan dairesi binası ve açık havuz sistemi olmak üzere 5 bölümden oluşuyor.

Uçucu Yağlardan İlaç, Kozmetik, Takviye Gıda Kullanılacak

Büyükşehir Belediyesi tarafından 2020’de hayata geçirilenTABİP kapsamında, Başiskele ilçesinde 42 dönüm alanda kurulan ve yaklaşık 25 milyon TL’ye mal olan Türkiye’nin en büyük Tıbbi Aromatik Bitkiler Distilasyon Merkezinde, yetiştirilen demostrasyon bitkilerden, su buharı yöntemi ile uçucu yağlar elde ediliyor. Distilasyon (damıtma) tesisinde elde edilen katma değeri yüksek ürünler ilaç, kozmetik ve takviye gıda sektöründe kullanılıyor.

Tesisin Tanıtımı Yapıldı

Yapımı tamamlanarak üretime başlayanTürkiye’nin en büyük Tıbbi Aromatik Bitkiler Distilasyon Merkezinin tanıtım yapıldı. Törene, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, İl Tarım Ve Orman Müdürü Yüksel Çil,SekaparkA.Ş Genel Müdürü Bayram Karakuş, Türkiye Muhtarlar Derneği Kocaeli Şube Başkanı Mustafa Ersoy, muhtarlar, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.

“Projemiz Türkiye’ye örnek olacak”

Kurdukları Tıbbi Aromatik Bitkiler Distilasyon Merkezinin, Türkiye’de bir başka eşinin olmadığını,bu teknolojiyi bu şekliyle kullanan başka bir yerin bulunmadığını vurguladı. Büyükakın,“Bu projemiz Türkiye’ye örnek olacak.Daha şimdiden bir çok belediyeden gelip görmeye başladılar. Özel sektörden de gelip inceliyorlar.Biz bunu nasıl yaparız diye araştırmaya başladılar. Büyükşehir olarak çiftçimizin katma değerini yükseltmek istiyoruz. Üreticimize satın alma garantisi verdik. Bunun için Sekapark AŞ’yi kurduk. Projemizi Sekapark AŞ yürütüyor. Tarladan raflardaki ürüne kadar uçtan uca bir proje bu. Tarladaki çiftçimiz hak ediş usulüne göre çalışıyor. Üretimin ve alınterinin karşılığında çiftçimiz iyi şekilde alıyor. Belediyenin parasını saçmıyoruz, emeğinin karşılığını veriyoruz.Aromatik bitkilerin yağını çıkarıyoruz, böyle olunca katma değeri de artıyor.İlaç endüstrisi bunu istiyor.”

“Desteklerimiz 250 milyon TL olacak”

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, kırsal kalkınmaya destek olmak ve çiftçilerin gelir düzeyini artırmak için üreticilere gübre, tohum, mazot, modern sera, fide gibi çok sayıda destekler verdiklerini dile getirerek,“Çiftçilerimize verdiğimiz destekler şu ana kadar 140 milyon TL’yi buldu. Önümüzdeki sezon vereceğimiz desteklerle birlikte bu rakam yaklaşık 250 milyon TL. Ulaşacak.” dedi.

Davetlilere tıbbi aromatik yağ hediye edildi

Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık, TABİP ve tesis hakkında teknik bilgiler içeren bir sunum yaptı. AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker ise kısa bir konuşma yaparak, Büyükşehir Belediyesinin hayata geçirdiği projelerle Türkiye’ye örnek olduğunu vurguladı. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi ProfDrBekir Faruk Erden de böyle güzel bir tesis kazandırdığı için Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a teşekkür etti. Konuşmaların ardından Başkan Büyükakın ve protokol üyeleri tesiste incelemelerde bulundu. Ürünlerden uçucu yağ elde edildiği aşamaları gören davetliler, yetkililerden işleyişle ilgili bilgi aldı. Katılanlara, tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen ürünler hediye edildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —