• BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,16% 0,22
  • EURO

    50,49% -0,78
  • GRAM ALTIN

    7134,90% -0,98
  • Ç. ALTIN

    11685,77% -0,65

Bayram Tatilinde de Kilo Vermek Mümkün!

DEĞİRMENDERE 17.07.2021 07:44:00 0
Bayram Tatilinde de Kilo Vermek Mümkün!

Bayramda Uzun Süre Sofrada Kalmamaya Çalışın

Yasakların sona ermesiyle birlikte uzun süredir iple çekilen aile buluşmaları ve dinlendirici bir tatil, uzun bayram tatili ile mümkün olacak. Elbette bu birliktelik lezzetli yemekleri de beraberinde getirecek. Uzm. Dyt ve Uzm. Klinik Psikolog Merve Öz, pandemi döneminde aldığımız kiloları vermek ya da kilo kontrolünü sağlamak için bayram tatili dönemini bir fırsata çevirmenin mümkün olabileceğini söyledi. Dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı…

KAVURMA VE CİĞERİ KAHVALTI YERİNE DİĞER ÖĞÜNLERDE TÜKETİN…

Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Uzm. Dyt. Merve Öz, kurban bayramında sabah kahvaltıda kavurma tüketmenin bir gelenek olmakla birlikte çok sağlıklı olmadığına da dikkat çekti. Bunun yerine doyurucu ve hafif bir kahvaltıyla güne başlamak gerektiğini hatırlatarak, “Kahvaltıda yumurta, peynir zeytin, bol yeşillik, domates, salatalık, avokado gibi hafif yiyecekler tercih edilebilir. Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş gıdalardan ve börek, poğaça, reçel gibi basit karbonhidratlardan da uzak durmak gerekir” dedi.

UZUN SÜREN MASA KEYFİNDE PORSİYON KONTROLÜNE DİKKAT EDİN!

Özellikle tatil dönemlerinde ve kalabalık sofralarda bir araya gelindiğinde uzun süren yemek sofralarının da keyifli olduğu kadar kilo aldırma açısından tehlikeli olabildiğini söyleyen Uzm. Dyt. Merve Öz şöyle konuştu: 

“Uzun süren sofralarda porsiyon kontrolü de yapılmazsa bir süre sonra sohbetle birlikte ne yenildiğinin de farkında olunmayabiniliyor. Bu durumu önlemek için öncelikle, yiyeceğiniz yemek miktarını önceden belirleyip belirlediğiniz miktar kadarını tabağınıza alın. Ayrıca mümkün olduğunda yavaş yemeye çalışın ve yiyecekleri çok çiğneyin. Beynimize doyma sinyali 20 dakika sonra gittiğinden bu süreyi tamamlamak için; yemekte sohbet edin, sık sık kaşık çatalı elinizden bırakın, yemek yerken bıçak kullanın, çatalı kaşık gibi kullanıp çok doldurmayın.” 

ETİN YANINDA MUTLAKA SALATA TÜKETİN

Sıcakların etkisinin çok daha arttığı bu günlerde, aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemeklerin genel sağlık açısından da zararlı olabileceğine işaret eden Uzm. Dyt. Merve Öz, “Yemeklerinizi fırında, haşlama ve ızgara olarak tercih ediniz. Aşırı yağlı, çok tuzlu, hamurlu ve dolayısıyla kalori açısından yoğun yiyecekler yerine lif oranı yüksek sebze ve bakliyat tüketin. Sofranızı; börek, tatlı, dolma gibi yüksek karbonhidratlı besinlerden mümkün olduğunca uzak durun tutun. Ve eti mutlaka salatayla birlikte tüketin.” 

ÇAY VE KAHVEDEN SONRA MUTLAKA SU İÇİN 

Su tüketiminin kilo vermek ve kilo kontrolünü sağlamak için olmazsa olmazların başında geldiğini söyleyen Uzm. Dyt. Merve Öz, “Terlemeyle birlikte sıvı ihtiyacı artacağı için mutlaka yeterli miktarda su tüketmeye çalışın. Unutmayın susamak artan su ihtiyacını gösteren bir alarmdır. Bu yüzdün su içmek için susamayı beklemeyin. Ayrıca yemeklerden önce, kahve ve çay gibi içeceklerden sonra da su tüketmeye çalışın” diye konuştu. 

YÜRÜYÜN, YÜZÜN…

Egzersizin harcanan kaloriyi artırması sebebiyle kilo vermenin de kolaylaşacağını hatırlatan Dyt. Merve Öz, “Kilo verme ya da kilo alma, aldığınız kalori ile harcadığınız kalori arasındaki dengesizlikten olur. Harcadığınız kalori, aldığınız kaloriden fazla ise kilo verirsiniz. Aldığınız kalori fazla, harcadığınız azsa da kilo alırsınız. Bu nedenle tatili fırsata çevirmeye çalışın ve mümkün olduğunca çok hareket edin.  Yürümek için herhangi bir engeliniz yoksa günde en az 30 dakika yürümeye çalışın ya da imkânınız varsa yüzün” dedi. 

ŞERBETLİ TATLI YERİNE MEYVE YA DA DONDURMA 

Bayramların hayır denmesi çok güç olan yiyeceklerinin başında hiç şüphe yok ki tatlı geliyor. Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi’nden Uzm. Dyt, ve Uzm. Klinik Psikolog Merve Öz, kalorisi daha fazla ve glisemik indeksi daha yüksek olan şerbetli tatlılar yerine meyve ya da dondurma tercih edilebileceğini söyledi. Şekerli ve asitli içecekler yerine sağlıklı ve az kalorili içecekleri tercih edilebileceğini belirten Uzm. Dyt. Merve Öz, sağlıklı ve soğuk içecekler için 3 farklı tarif verdi. 

  1. Limonlu Beyaz Çay

Malzemeler;

  • 2 yemek kaşığı beyaz çay (beyaz çay yoksa yeşil çayda kullanabilirsiniz)
  • 1 litre soğuk su
  • Bir tutam reyhan 
  • Kabuk tarçın
  • Buz

Yapılışı: 1 su bardağı suyu kabuk tarçın ile 10 dakika kaynatın. Kaynayan suyu beyaz çay ve reyhanın üzerine dökerek ortalama 10 dakika demleyin. Sürahi içerisine demlenen beyaz çayı ve buz küplerini atın. Ardından üzerine soğuk su ilave edin. İsterseniz nane de ekleyebilirsiniz. 

2- Sodalı Soğuk içecek

Malzemeler;

  • 2 şişe sade maden suyu
  • 2 adet orta boy limon
  • 2 adet orta boy salatalık
  • Buz
  • Bir tutam reyhan ya da nane ya da fesleğen
  • Ceviz büyüklüğünde yaş zencefil

Yapılışı: Maden suyuna sıktığınız 2  limonu, salatalık dilimlerini ve buzu ekleyiniz. İçine taze reyhan,taze nane, taze fesleğen (üçünden biri tercih edilebilir) ve ceviz büyüklüğünde yaş zencefili küçük parçalara bölüp ekleyiniz.

Not: Tansiyon probleminiz varsa içeriğinde soda olduğundan bu soğuk çayı tüketmeyiniz. Tansiyonunuz kontrol altındaysa bile tarifi 1 adet soda kullanarak hazırlayınız.

3- Sodalı Ayran

Malzemeler;

  • 1 şişe sade maden suyu
  • 1 çay bardağı soğuk su 
  • 1 adet büyük boy limon
  • Tuz (parmağınızın ucu ile ekleyiniz)
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • Nane
  • Buz

Yapılışı: Öncelikle yoğurdu bir kaba alarak soda ve su ile çırpınız. Üzerine; sıktığınız limonu, tuzu ve naneyi ekleyiniz. 

Not: Tansiyon probleminiz varsa içeriğinde soda olduğundan bu soğuk çayı tüketmeyiniz. Tansiyonunuz kontrol altındaysa bile tarifi 1 adet soda kullanarak hazırlayınız.

MEHMET ANIKER KABRİ BAŞINDA ANILDI

GÖLCÜK’DE TOPLAM 154 METRUK BİNA YIKILDI

BÜYÜKAKIN ŞEHİT AİLELERİ, GAZİ VE YAŞLILAR İLE BİR ARAYA GELDİ

BAŞKAN YARDIMCISI OKTAY KELER TIP BAYRAMINI KUTLADI

SGK’lılar İçin Konforlu Sağlık Hizmeti: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir?

YENİ HIZ LİMİTLERİ İÇİN YENİ TABELALAR

UZMAN UYARIYOR: “YENİ NESİL ZAYIFLAMA İĞNELERİ SAFRA KESESİ VE PANKREASI ETKİLEYEBİLİR”

5 TRAMVAYDAN DÖRDÜNCÜSÜ RAYLARA İNDİ

BAŞKAN BÜYÜKAKIN’DAN SAĞLIKÇILARA TEŞEKKÜR

VEKİL TİPİOĞLU VE BAŞKAN YAVUZ, TUNCAY YILDIZ'I ZİYARET ETTİ

GÖLCÜK’TE İSTİKLAL MARŞININ 105 YILI KUTLANDI

BÜYÜKŞEHİR’DE HİZMETİN SAATİ YOK

GÖLCÜKSPOR İFTAR DA BİR ARAYA GELDİ

SALMAN “FATURALARINIZI MUTLAKA SAKLAYIN”

MYP GÖLCÜK İLÇE BAŞKANI YAŞAR BAL'DAN YÖNETİM KURULU ÜYELERİ ve AİLELERİNE İFTAR

BU GECEDE İYİLİĞE REHBER EDENLER BULUŞTU

BAŞKAN BÜYÜKAKIN’A VE KOCAELİ HALKINA ÖZEL TEŞEKKÜR

BÜYÜKŞEHİR’İN KARDEŞLİK SOFRASI HALEP’TE KURULDU

HALK EĞİTİM’DE HEREKE HALISI DOKUMA SANATI YENİDEN YAŞATILIYOR

NUSRET’İN KAHRAMAN KOMUTANININ TORUNU ÖĞRENCİLERLE BULUŞUYOR

ESNAF ODASI BAŞKANI YILDIZ “BAYRAM PAZARI İLÇEMİZE RENK KATACAK”

BÜYÜKAKIN, TÜGVA İFTARINDA GENÇLERLE BİR ARAYA GELDİ

DEĞİRMENDERESPOR’DAN U10 FUTBOL TURNUVASI

165 ŞOFÖRE 487 BİN TL CEZA

BAŞKAN BÜYÜKAKIN’IN, PAZARCI ESNAFIYLA YAPTIĞI İFTARA YOĞUN KATILIM

AKTAŞ ÇİFTİ, DONANMA KOMUTANLIĞININ ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLER ONURUNA DÜZENLEDİĞİ İFTAR KATILDI

VALİ AKTAŞ, GÖLCÜK EYÜP SULTAN PROJE HAFIZLIK İMAM HATİP ORTAOKULUNUN PROGRAMINA KATILDI

FİRARİ KADIN HIRSIZ YAKALANDI

HER NOKTA TİTİZLİKLE TEMİZLENİYOR

TRAFİK CEZASI KAOSU

Yükleniyor

loading

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 26 16 1 9 30 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 26 17 3 6 23 57
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 26 12 8 6 14 42
7.KOCAELİSPOR 26 9 11 6 -4 33
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 26 8 9 9 -7 33
9.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
11.CORENDON ALANYASPOR 26 5 8 13 -4 28
12.TÜMOSAN KONYASPOR 26 6 11 9 -9 27
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 26 6 14 6 -18 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 26 4 17 5 -22 17