• BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

BESİN ZEHİRLENMESİNE KARŞI 10 ÖNEMLİ KURAL!

Değirmendere 17.06.2021 07:32:00 0
BESİN ZEHİRLENMESİNE KARŞI 10 ÖNEMLİ KURAL!

Dikkat! Yaz aylarında tehlike artıyor

Buzdolabında sakın 1-2 saatten fazla bekletmeyin!

BESİN ZEHİRLENMESİNE KARŞI 10 ÖNEMLİ KURAL!

Yaz mevsiminde yaygın görülen hastalıklardan biri olan besin zehirlenmesi genellikle hafif seyrederken, nadiren de olsa hastanın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanabiliyor. Besin zehirlenmesinin yaz mevsiminde sıkça görülmesinin nedeni ise sıcaklığın artmasıyla birlikte zararlı mikroorganizmaların besinlerde daha kolay üreyip, çoğalabilmeleri. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre; besinlerle taşınan virüs, parazit, bakteri, toksin ve kimyasal maddelerden kaynaklanan ‘besin zehirlenmesi’ dünyada her yıl yaklaşık 600 milyon kişiyi tehdit ediyor. Sağlık Bakanlığı verileri de; ülkemizde yine her yıl 5-6 milyon kişinin besin zehirlenmesi sorunu yaşadığını belirtiyor. Besin zehirlenmesinden en çok et, süt, deniz ürünleri ve yumurta sorumlu oluyor. Besin zehirlenmesinde kişi kontamine, yani herhangi bir hastalık etkeni bulaşmış olan gıdayıyedikten ortalama yarım saat ile 72 saat içerisinde; mide bulantısı, kusma, sulu veya kanlı ishal, karın ağrıları,  kramplar ve ateş gibi belirtiler gelişebiliyor. Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel, “Herkesin hastalık etkeni bulaşmış olan gıdayı yedikten sonra verdiği tepki aynı olmayabiliyor. Kiminde hiç belirti görülmezken kiminde ise ciddi yakınmalar gelişebiliyor. Belirtiler kesilmediğinde ve şiddeti arttığında hekime başvurmak yaşamsal önem taşıyabiliyor” uyarısında bulunuyor. Peki, besin zehirlenmesinden korunmak için hangi hatalardan kaçınmamız gerekiyor? Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel, besin zehirlenmesine karşı almanız gereken 10 önemli kuralı anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu! 

Ellerinizi sık sık yıkayın 

Ellerimizle gün içerisinde hastalık etkeni olan her türlü zemine temas ediyoruz. Bunun sonucunda da ellerimizden pek çok hastalık bulaşabiliyor. Örneğin lavaboya giren bir kişi ellerini kurallara uygun yıkamadığında zararlı tüm mikroorganizmalar ellerinde kalıyor. Kirli ellerle temas da hastalık etkeni bakteri ve virüslerin gıdaya bulaşmasına yol açıyor. Bu duruma ‘çapraz bulaşma’ deniyor. Dolayısıyla özellikle herhangi bir pişmiş veya pişmemiş gıdaya dokunmadan önce ellerinizi en az 20 saniye boyunca mutlaka sabunla yıkamalısınız.  

Çiğ etleri diğer gıdalardan uzak tutun

Alışveriş yaparken, yiyecekleri hazırlarken veya saklarken; çiğ kırmızı etleri, tavuk gibi kümes hayvanlarını, balık ve kabuklu deniz hayvanlarını diğer gıdalardan uzak tutun.  Çünkü çiğ olan bu tür etlerde kolayca üreyen salmonellla, E.coli, staphylococcus aureus gibi bakteri ve virüsler, sebze- meyveye bulaştıklarında besin zehirlenmesi gelişebiliyor. Ayrıca eti kestiğiniz tahta ile sebze doğradığınız tahta aynı olmasın. Yine et kestiğiniz bıçakları, eti koyduğunuz yerleri ve ellerinizi; yemek pişirmeye başlamadan önce mutlaka sabunlu sıcak suyla yıkayın. Bu şekilde çapraz bulaşmayı önlersiniz. 

Oda sıcaklında çözdürmeyin

Yüksek sıcaklığa dayanıklı olmayan yiyecekleri (kırmızı et, kümes hayvanları, balık, süt, peynir…) ortalama 5 derecenin üzerinde olan sıcaklıklarda uzun süre bulundurmayın. Oda sıcaklığı ortalama 21-22 derece civarlarında oluyor ve bu ortamdaki yiyecekler dışarıda kaldıkları süre içerisinde hızla zararlı bakteriler üretiyorlar. “Bu nedenle buzluğunuzdan çıkarmış olduğunuz donuk etleri oda sıcaklığında kesinlikle çözdürmeyin” uyarısında bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel, şöyle devam ediyor: “Donuk etinizin, pişirme işleminin bir gün öncesinde buzdolabının içinde çözünmesini sağlayın. Eğer acil çözünmesi gerekiyorsa, mikrodalga fırınınız varsa buz çözdürme programıyla çözdürüp, ardından hızlıca pişirin. Mikrodalga fırınınız yoksa akan ılık suyun içinde hızla çözdürüp yine bekletmeden pişirin. Dikkat etmeniz gereken bir başka önemli nokta ise çözülen etleri yeniden dondurmamak olmalı”  

Buzdolabınızı tıka basa doldurmayın

Buzdolabınızın dondurucu olmayan normal bölümlerinde sıcaklık 5 derecenin üstünde olmamalı, çünkü sıcaklık arttıkça zararlı mikroorganizmalar çoğalıp üreyecektir. Ayrıca yiyecekleri buzdolabındaki soğuk hava içeride rahat dolaşabilecek şekilde yerleştirmeli ve tıka basa doldurmamalısınız. Çünkü buzdolabını çok doldurursanız içeride soğuk hava her besine aynı derecede etki etmez ve bunun sonucunda yiyeceklerde mikroorganizmalar üremeye başlar. Özellikle sıcak mevsimlerde dolabın kapağını çok sık açarak içerideki sıcaklığın artmasına da yol açmayın. 

Buzdolabında 1-2 saatten fazla bekletmeyin

Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel et gibiçok hızlı bozulan yiyeceklerihiç bekletmeden hızlıca soğutmanız veya dondurucuya kaldırmanız gerektiğini belirterek, “Özellikle kırmızı et ve tavuk gibi kümes hayvanlarını satın aldıktan sonra buzdolabında 1-2 saatten fazla bekletmeyin; ya pişirin ya da hızla dondurucuya kaldırın. Aksi halde besin zehirlenmesine neden olabilen mikroorganizmalar hızla çoğalıp, üreyebiliyorlar” diyor.

Son kullanma tarihlerine dikkat! 

Görünüşleri ve kokuları hiçbir şekilde değişmese bile son kullanma tarihleri geçmiş yiyecekleri asla tüketmeyin.

Şişmiş veya çatlamışsa, almayın! 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel,konserve gıdaların şiddetli besin zehirlenmelerine yol açabileceğini belirterek,“Konserve kutularının ağır darbeli, şişmiş veya çatlak olmamasına dikkat edin ve bu ürünleri satın almayın” diyor. Evde yaptığınız konservelerin de yapım esnasında kesinlikle hava almamaları çok önemli. Çünkü hava almış ürünlerde zehirlenmemize sebep olan zararlı mikroorganizmalar ürerler” diyor. 

Yumurtayı buzdolabına yerleştirirken yıkamayın 

“Yumurta uygun koşullarda satın alınmaz ve saklanmazsa çok tehlikeli olabiliyor” bilgisini veren Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel, önerilerini şöyle sıralıyor: “Salmonella ve E. Coli gibi bakterilerin bulaşmamaları için yumurtayı satın alırken üzerinde hayvan dışkısı ve kir olmamasına dikkat edin. Yine aynı nedenle çatlak yumurtaları almayın. Ayrıca buzdolabına asla yıkayarak kaldırmayın. Bunun nedeni ise yıkandıktan sonra yumurta kabuğunun üzerindeki gözeneklerin açılarak hastalık oluşturan mikroorganizmaların hızla yumurtanın içine girmelerine sebep olması. Yumurtayı kullanımından hemen önce yıkayıp, pişirmeli ve yine özellikle çaprak bulaş olmaması için yumurtaya dokunduktan sonra ellerinizi iyice yıkamalısınız.

Etler iyi pişmiş olsun 

Salam, pastırma ve çiğ köfte gibi çiğ tüketilen etler veya tercihen az pişmiş etler de bakterilerin bulaşması açısından risk oluşturuyorlar. Örneğin az pişmiş olan tavuk etinde salmonella, kırmızı ette de bir tür E.coli bakterisi üreyebiliyor. Bu nedenle bakterilerin yok olmaları için etlerin iyi pişmiş olmasına dikkat edin. 

Hazırlık öncesinde iyice yıkayın

Besin kaynaklı zehirlenmeler, kontemine olan (hastalık etkeni bulaşan) gıdaların tüketilmeleri sonucu ortaya çıkan bir tablo. Bu nedenle besinleri pişirmede kullandığınız mutfak gereçlerini ve yüzeylerini, yemeği hazırlamadan önce deterjanla çok iyi yıkayın. 

Değirmendere Türbe Yolu'nda Yol Çökmesi: Zabıta Ekipleri Hızla Önlem Aldı

Kocaeli, Büyükşehir’in yeni markası Taze’yi çok sevdi; Taze, 6 ayda 200 bin vatandaşı ağırladı

Saadet Partisi Gölcük İlçe Başkanı Mustafa Özsoy, “SENİN FİDANIN, HEPİMİZİN YARINI”

Pazar Yerinde Kuralsız Satışa İzin Yok! Zabıta Ekiplerinden İkinci El Satıcılara Müdahale

Güney Metro Hattı’nın proje ihalesine 3 teklif

Gölcük Esnaf Odası’ndan Üyelerine İndirimli Eğitim İmkanı

Başkan Büyükakın kokpite geçti, dev uçağı uçurdu! Geleceğin pilotları Kocaeli'de yetişecek

Büyükşehir, bisiklet yolu çizgilerini yeniliyor

Değirmendere'de Çevre Düzenlemesi ve Ağaç Bakım Çalışmaları Devam Ediyor

Değirmendere Tüfekçi Sokak'ta Gençlerin Orman Kenarında Yaktığı Ateşe Emniyet Ekipleri ve Zabıta Müdahale Etti: Yangın Söndürüldü

Çocuklar, Büyükşehir Zabıtası ile güvende

Harb-İş Kocaeli Şube Başkanı Şakir Akçer: “MASADA UZLAŞMA OLMAZSA YÜKSEK HAKEME GİDECEĞİZ”

Gölcük Kavaklı Sahil Bandında Motosiklet ve Bisiklet Kullanıcılarına Uyarı

GENÇBÜS YKS TERCİHİ İÇİN BAŞİSKELE YOLLARINDA

Ayvazpınar'da Kurt Sürüsü Görüntülendi: Muhtardan Vatandaşlara Uyarı Gölcük’ün kırsal kesiminde tedirginlik yaratan gelişme!

Poyraz Halı Yıkama Gölcük’te Fark Yaratıyor 12 SAATTE KURUYAN HALILAR, 24 SAATTE TESLİM

ÇINAR AKADEMİ ÖĞRENCİLERİNDEN GURURLANDIRAN BAŞARI

Başiskele’nin Enerji Altyapısına 315 Milyon Liralık Dev Yatırım ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ ARTIYOR, KESİNTİLER AZALIYOR

Kocaelispor’un hazırlık maçı basına ve taraftara açıldı

Körfezli sporcular EUSA Şampiyonası'nda hakemlik yaptı

Kocaelispor- Casablanca maçı bugün oynanacak

Mateusz Wieteska Kocaelispor'da

HAYIRLI OLSUN! GALATASARAY'DAN GÖLCÜKLÜ KEREM AKTÜRKOĞLU SÜRPRİZİ

MHP Kocaeli İl Başkanı Tuncay Batı’dan Gazetemize Ziyaret: "YEREL BASINLA İÇ İÇE OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Büyükşehir orman yangınlarına karşı farkındalığı artırıyor

İskele Yolunda Araç Alev Alev Yandı

Anadolu Kültür Sanat ve Gençlik Kulübü Derneği’nden Gölcük Belediye Başkanı’na Ziyaret

Kocaeli Valiliği’nden Orman Yangınlarına Karşı Önlem: Mangal ve Ateş Yasaklandı

Komek Sepeti, yaz finaline renk kattı

İzmit Belediyesi, muhtarlarla birlikte mahallelerin nabzını tutuyor

Yükleniyor

Değirmendere Türbe Yolu'nda Yol Çökmesi: Zabıta Ekipleri Hızla Önlem Aldı

Değirmendere'de Çevre Düzenlemesi ve Ağaç Bakım Çalışmaları Devam Ediyor

Değirmendere Tüfekçi Sokak'ta Gençlerin Orman Kenarında Yaktığı Ateşe Emniyet Ekipleri ve Zabıta Müdahale Etti: Yangın Söndürüldü

DEĞİRMENDERE SAHİLİNDE ÖLÜ YUNUS BALIĞI

Değirmendere'deki Asırlık Çınarlara Bakım Yapıldı: Başkomutan Caddesi’nde Bulunan Çınar Ağaçları Budandı

Elit Kuaför ile Güzellik ve Bakımın Adresi Değirmendere'de Bakımlı Olmak Bir Ayrıcalık, Elit Kuaför ile Mümkün

Değirmendere’de Havai Fişek Paniği: ZABITA VE POLİS OLAY YERİNE SEVK EDİLDİ

DEĞİRMENDERE SAHİLİNİ BU KEZ SOKAK BASKETBOLU HEYECANI SARACAK

Değirmendere’de Kaldırım İşgallerine Müdahale: Zabıta Ekiplerinden Esnafa Uyarı

Sıcaktan Yere Düşen Ebabil Kuşlarına Zabıta Ekiplerinden Şefkat Eli

Kocaeli ve Gölcük’te Ekmek ile Simide Zam Geldi: YENİ TARİFE 1 AĞUSTOS 2025’TE YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR

TÜED Gölcük Şubesi Başkanı Ergun Şahin, “EMEKLİLER GEÇİM SIKINTISI İÇİNDE”

Altın fiyatlarında sert düşüş devam ediyor! 28 Temmuz 2025 Kocaeli’de altın fiyatları ne kadar oldu?

Gölcük Kuyumcular Derneği Başkanı Naim Gürel Yatırım Uyarısı "ALTIN, HER ZAMAN GÜVENLİ LİMANDIR"

Şahin, “SGK, kutusu değişen ilacı artık karşılamıyor, bunun sıkıntısını emeklimiz çekiyor”

Kocaeli Sanayi Odası ve İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu,  “ AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI NE DURUMDA?”

Gürel,  “Küçük yatırımcı altında kalmaya devam etmeli”

KSO Başkanı Zeytinoğlu haziran ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin “YÜZDE ORANINDA DEĞİL EŞİT ZAM YAPILMALI”

Gölcük Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Musa Mısırlıoğlu “6 AYDA 174 ESNAFA 108 MİLYON 134 BİN LİRA KREDİ DESTEĞİ SAĞLADIK”

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2