Tarih: 31.07.2017 14:02

BİR GELENEK DEVAM EDİYOR

Facebook Twitter Linked-in

Değirmendere fındığı sahillerde satış yerini aldı

Değirmendere’nin simgesi olan ve zamanında uğruna festivaller düzenlendiği Değirmendere Fındığı Değirmendere Sahili’nde satılmaya devam ediyor. İnşaat sektörü nedeniyle nesli tükenmekte olan Değirmendere Fındığının nesli yok olmak üzere.

Her sene olduğu gibi bu sene de Değirmendere Sahilinde Fındık satıcıları yerlerini aldı. İnşallah sektörü nedeniyle yok olmak üzere olan Değirmendere Fındığı sahilde yaşatılmaya çalışılıyor. Değirmendere Sahilinde fındık satan vatandaşlara Değirmendere Fındığı’nı ve satışlarını sorduk.

Terzioğlu çifti, “Yeni yapılan binalar Değirmendere fındığının yok olmasına neden oldu”

Nigar- Mustafa Terzioğlu çifti, ” Biz yıllardık Değirmendere Sahilinde geliriz tezgahımızı açarız ve fındığımızı satarız. Bu sene havaların serin gitmesi ve fazla yağmur yağmasından dolayı fındık çok geç oldu. Zaten yeni yapılan binalar Değirmendere fındığının yok olmasına neden oldu. Bizde elimizden geldiği kadar bu geleneği sürdürmeye be Değirmendere fındığını yaşatmaya çalışıyoruz. Yaz sonuna kadar Değirmendere Sahilinde satışımızı devam ettireceğiz” dedi.

Demir, ” Değirmendere fındığı o kadar değerliydi ki uğruna festivaller bile düzenlenirdi”

Engin Demir, ” Biz Değirmendere Sahilinde yok olmak üzere olan bir geleneği sürdürmeye çalışıyoruz. Yıllardır sahilde fındık satarım ve her sene fındık büyük ölçüde azalıyor. yeni binalar fındık tarlalarını bir bir yok ediyor. Bu durum artık önlenemediği için 3-5 sene sonra Değirmendere Fındığı diye bir şey kalmayabilir. Zamanında Değirmendere fındığı o kadar değerliydi ki uğruna festivaller bile düzenlenirdi. Şimdi fındığı kalmadı ki festivalini yapsınlar. Yakında sahilde ki fındık satıcıları da yavaş yavaş azalacaktır. Aslında daha çok geç kalınmış değil Değirmendere fındığı hala çoğaltılabilinir” dedi.

Çeçen, “Değirmendereliler ve dışarıdan gelenler Değirmendere fındığını seviyorlar”

Mehmet Çeçen, ” Bizde diğer arkadaşlar gibi her sene Değirmendere Sahilinde geliyoruz ve açtığımız tezgahta fındığımızı satıyoruz. Benim fındık tarlam yok yalnızi ben fındığı satın alıyorum ve o şekilde satıyorum. Önceden yığınla fındık getirirdik ve çok güzel satış yapardık. Şimdi de satışlarımız iyi çok şükür, Çünkü Değirmendereliler ve dışarıdan gelenler Değirmendere fındığını seviyorlar. Bu nedenle satış konusunda bir sıkıntımız yok. Bizim sıkıntımız satacak fındık bulmakta zorlanıyoruz. Bu inşaat sektörü fındık tarlalarını yok etti. 3 – 5 tane fındık tarlası kaldı. Buda neye yeter. Biz Kurban Bayramı’nın sonuna kadar buradayız. Elimizden geldiği kadar fındık satmaya devam edeceğiz” dedi.

Örs, “Değirmendere fındığı böyle giderse sadece sözlerde kalacak”

Şevket Örs, “Biz yaklaşık 40 senedir her sene Değirmendere Sahilinde Fındık tezgahımızı açarız. Kendi tarlamda yetiştirdiğim fındığımı kendim satıyorum. Bu inşaat sektörü maalesef bizi de vurdu. Önceden 15 dönüm fındık tarlam vardı ama bu inşaatlar yüzünden şimdi 5 dönüm arazim kaldı. Özellikle depremden sonra fındık büyük vurgun yedi. Kalıcı Konutlar ile Yukarı Değirmendere’de ki fındık tarlalarının büyük bir çoğunluğu yok oldu. Bundan sonrası da çorak söküğü gibi geldi zaten. Yukarı Değirmendere olduğu gibi kiraz, üzüm bağları ile doluydu. Fındık tarlaları vardı hep ama şimdi bir tane tarla kalmadı. Hepsinin yerini siteler, villalar aldı. Değirmendere fındığı böyle giderse sadece sözlerde kalacak” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —