Tarih: 14.11.2021 08:18

Büyükakın, ‘Türküleri korumak ve onları nesillere aktarmak tarihi muhafaza etmektir’

Facebook Twitter Linked-in

Kocaeli’nin tüm kültürel güzellikleri,Kocaeli Türküleri 2 Albümü ve Yerel Kültür Gecesi ile adeta taçlandı. Şükriye Tutkun ve Turgay Başyayla,albümdeki12 türküyü seslendirdi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kentin kültürel mirasına sahip çıkmaya ve kayıt altına alarak gelecek nesillere aktarmayı sürdürüyor. Kocaeli’ni yurt yapan türküleri, yemenisi, bereketli aşı ve sevdasını ilmek ilmek işlediği kültürel mirası, düzenlenen Kocaeli Türküleri-2Albümünün tanıtım konseri ve Yerel Kültür Gecesi ile adeta yeniden can buldu. Sanatçılar Şükriye Tutkun ve Turgay Başyayla, Kocaeli Türküleri-2 Albümündeki yer alan 12 türküyü, yöresel Kocaeli kıyafetleri içinde seslendirdi. Kocaeli Türküleri Albümü-2 ve Yerel Kültür Gecesi’ne katılan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, “Türküleri korumak, onların nesillerden nesile aktarılmasını sağlamak ve o hafızayı muhafaza etmek aslında tarihi muhafaza etmektir.Onun için tarihi mirasa, sanata,kültüre dair yapılan her çalışma geleceğimize yapılan çalışmadır” dedi.

KENTİN GECESİNE KENT PROTOKOLÜNDEN YOĞUN KATILIM

Kocaeli Türküleri-2 Albümü ve Yerel Kültür Gecesi,cuma akşamı Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlenen muhteşem bir etkinlikle gerçekleştirildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi ve Kocaeli Yerel Kültür Platformu ile ortaklaşa düzenlenen geceye Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ve eşi Figen Büyükakın,AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş ve eşi, AK Parti İl Kadın Kollar Başkanı Yasemin Özdemir, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü ve eşi, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Dr. Hasan Aydınlık ve Sadık Uysal,ilçe belediye başkanları, Kocaeli’nin yetiştirdiği bestekâr Amir Ateş, TRT Sanatçısı Rüstem Avcı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, Kocaeli Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Aydın Sigalı, Kocaeli Yerel Kültür Platformu Başkanı Dr. Metin Şentürk, Kocaeli Yerel Kültür Platformu Kadın Kolları Başkanı Melek Çeliköz, Kocaeli Yerel Kültür Platformu yöneticileri, kent protokolünün yanı sıra çok sayıda akademisyen ve Kocaelililer katıldı.

YEREL KÜLTÜR SERGİSİ AÇILDI

Kocaeli kültürünün akademik çalışmalar sonucu araştırılarak adeta yeniden kentle buluşturulduğu kültür organizasyonu, Kocaeli kültürünü gözler önüne seren Kocaeli Yerel Kültür Sergisi’nin açılışı ile başladı. Serginin açılışını Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, akademisyenler ve vatandaşlarla birlikte yaptı. Açılışın ardından gelin almadan, sünnet alayına, kentin 13 farklı kültür hikâyesinin yer aldığı sergi alanı gezildi.

KOCAELİ YEMEKLERİ İKRAM EDİLDİ

Galaya katılan misafirlere Kocaeli yöresel yemek ve içeceklerinden oluşan ikramlarda bulunuldu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Bilge Şehir Kocaeli Yemek Kitabı’nın içindeki tariflerden yapılan ikramlıkları, dünyaca ünlü şef Naif Bagi ile KO-MEK Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Türk Mutfağı Usta öğreticileri birlikte hazırladı. KO-MEK Mutfağından çıkan yöresel yemekler, Kocaeli Yerel Kültür Gecesinde büyük beğeni gördü.

HERKESİN EMEĞİNE SAĞLIK, TEŞEKKÜR EDERİM

Gecede bir konuşma yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ise sözlerine, Kocaeli Türküleri Albümü ve Yerel Kültür Gecesinde emeği olan Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Yerel Kültür Platformu’na teşekkür ederek başladı.

TÜRKÜ ASLINDA BİZİZ

“Türkü aslında biziz” diyen Başkan Büyükakın, “Türkü kendi dilimizden sevincimizi, hüznümüzü, umudumuzu anlamaktır. Geleceğe dair umutlardan korkulardan, barıştan, kardeşlikten bahsetmek türküdür ve hayatın özetidir” şeklinde konuştu.

‘TÜRKÜLERİ KORUMAK TARİHİ MUHAFAZA ETMEKTİR’

Başkan Büyükakın konuşmasında türküleri korumanın ve onları gelecek nesillere aktarmanın önemi üzerinde durdu. “Türküleri korumak, onların nesillerden nesile aktarılmasını sağlamak ve o hafızayı muhafaza etmek aslında tarihi muhafaza etmektir” diyen BaşkanBüyükakın, “Tarihi ile bağı kopmuş bir toplum adeta epizodit bilinç kaybı yaşayanlara benzer.Onun için tarihi mirasa, sanata, kültüre dair yapılan her çalışma geleceğimize yapılan çalışmadır” dedi. Türkülerin tarihin izini sürdüğünü kaydeden Başkan Büyükakın, “İşte o türküler, Servetiye Cephesindeki kahramanlıkları anlatır. Onun için tarihi mirasa kültüre, sanata dair yapılan her çalışma geleceğimize yapılan çalışmadır. Kocaeli’ni mercek ile büyütsek aslında karşımıza Türkiye çıkar. Ülkemizden çok insanımız kendi kültürleriyle burada yeni bir kültür oluşturuyorlar. Bu da harcın yeniden karılması anlamına geliyor. Türkiye’yi küçültürsek de bu defa Kocaeli karşımıza çıkar. Biz horonla, türkü ile hep birlikte Türkiye’yiz. Bizi biz yapan bu değerleri geleceğe taşıyan herkese teşekkür ederim. Herkesin emeği olması nedeniyle bu çalışma aynı zamanda sivil bir organizasyondur” dedi.

BAŞKANDAN KENT MÜZESİ TALİMATI

Öte yandan Başkan Doç. Dr. Tahir Büyükakın konuşmasında kente dair önemli bir müjdeyi konuklarla paylaştı. Yerel Kültür Sergisi’nin son derece kıymetli bir birikim olduğunu tekrarlayan Başkan Büyükakın, “Sergiye olan ilgi bu çalışmanın ne kadar kıymetli olduğunu gösteriyor. Sergideki eserlerin bir müzede sergilenmesi konusunda gereği için talimat verdim” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —