ÇANAKKALE ZAFERİNİN ANLAMI VE ÖNEMİ NEDİR?

ÇANAKKALE ZAFERİNİN ANLAMI VE ÖNEMİ NEDİR?

ÇANAKKALE ZAFERİNİN ANLAMI VE ÖNEMİ NEDİR?

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi, her yıl 18 Mart günü tüm Türkiye’de kutlanılan millî gündür. I. Dünya Savaşı sırasında 18 Mart 1915 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu’nun zaferiyle sona eren Çanakkale Deniz Savaşları’nın anıldığı bu özel gün, her sene kutlanmaktadır. Başta Çanakkale olmak üzere tüm Türkiye’de resmî makamlarca çeşitli programlarla kutlanmakta ve şehit olan Türk askerleri anılmaktadır. Çanakkale Savaşı Türk Tarihine damga vurmuş bir savaştır. Bu savaş tarihimize adını altın harflerle yazdırmıştır. Türk Milleti bu savaşta pek çok kardeşini kaybetmiştir. Ancak yine de millet birlik olmuş ve çok büyük bir zaferi elde etmiştir. Bu cephede alınan galibiyet dünya ülkelerinin güç dengelerini değiştirmiş ve yüce Türk milletinin belirleyici ve yönlendirici gücünü bir kere daha gözler önüne sermiştir. Her siperde ayrı bir destan başlatan askerlerimiz, düşmana karşı verdiği mukaddes mücadeleyi zaferle sonuçlandırdığında, dünya tarihinin zirve sayfalarına da “Çanakkale Geçilemez!” ilkesini bir daha silinmemek üzere yazdırmıştır.

ÇANAKKALE SAVAŞI TARİHİ

Çanakkale Savaşı, batılı ülkelerin oluşturduğu itilafa karşı Osmanlı Devleti’nin savunmada olduğu bir savaşın adıdır. Osmanlı Devleti’nin Çanakkale Savaşında bütün bir millet olarak destan yazdığı savaştır. 3 Kasım 1914 yılı-18 Mart 1915 yılı tarihleri arasında deniz savaşları olarak yapılmış, 25 Nisan 1915-9 Ocak 1916 tarihleri arasında ise Gelibolu yarımadasında kara savaşları olarak yapılmıştır.

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin anlam ve önemi! 18 Mart ne oldu, ne yaşandı, anlam ve önemi nedir?

İtilaf devletleri, bu savaşta Çanakkale Boğazını ve İstanbul’u ele geçirmeyi amaçlamışlardır. Eğer Çanakkale Boğazı’nın İtilaf Devletleri’ne geçmiş olsaydı Rusya’ya her türlü desteği kolaylıkla sağlayabileceklerdi. Bunun için ilk olarak Çanakkale Boğazı’na 1915 yılı şubat ayında saldırılar başlamıştı. 18 Mart 1915 tarihinde ise en güçlü saldırı yapılmıştır. Bu saldırılara karşı Osmanlı Ordusu’nun savaş stratejisi olarak boğaza döşediği mayınlar ile düşman donanmasında ağır kayıplar vermesini sağlamıştır.

ÇANAKKALE ZAFERİ NASIL KAZANILDI?

Birleşik Krallık Savaş Konseyi sekreteri Albay Hankey Winston Churchill ‘in de desteğiyle, 1914 yılı Eylül ayında Çanakkale Boğazı’nın donanmayla geçilerek İstanbul’un işgalini öngören bir planı savaş konseyine sunmuştur.. Plan, çeşitli evrelerden geçerek uygulamaya kondu ve Birleşik Krallık ve Fransa gemilerinden oluşan bir donanmanın Boğaz’a geniş çaplı saldırıları 1915 Şubat ayında başlatıldı. Özellikle 19 Şubat 1915 ve 25 Şubat 1915 bombardımanları sonucu Müstahkem Mevki Komutanı Cevat Çobanlı giriş tabyalarının geri hatta çekilmesi emrini uygulatmıştır. En güçlü saldırı ise 18 Mart 1915 günü uygulamaya konuldu. Ancak Birleşik Donanma ağır kayıplara uğradı ve deniz harekatından vazgeçmek zorunda kalındı. İtilaf Devletleri donanmaları 18 Mart 1915’te Osmanlı ordusu tarafından bozguna uğratılmıştır ve Çanakkale Savaşı’nın deniz savaşı bölümü sona ermiştir.Gelibolu Yarımadası’na yapılan kara çıkartmaları yine Osmanlı ordusunun büyük çabası ile bertaraf edilmiştir.

İtilaf birlikleri 19-20 Anafartalar ve Arıburnu’ndan, 9 Ocak 1916’da da Seddülbahir’den çekilmesiyle büyük yenilgiye uğramıştır.

Övün, ey Çanakkale, cihan durdukça övün! Ömründe göstermedin bin düşmana bir düğün. Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108’nci yıl dönümünde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Çanakkale’yi geçilmez kılan tüm kahramanlarımızı minnet ve rahmetle anıyoruz.

“Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler gelir, başka komutanlar hakim olabilir.”

“Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebelerini kazandıran bu yüksek ruhtur.”



Gölcük’teki üst geçitler elden geçiriliyor

Değirmendere Kayık çekek alanı OLTA BALIKÇILARIN GÖZDE MEKÂNI OLDU

Kuş ve Balık sevgisi giderek yoğun ilgi görüyor ATA PET MARKET TÖRENLE HİZMETE AÇILDI

Değirmenderede’ki takıcılar sokağında gelişi güzel araç parkları ULAŞIMI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Gölcük ADD’de yeni üyelere rozetleri takıldı

GÖLCÜK'TE TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ CUMHURİYET MAHALLESİ'NDEN BAŞLADI

Çöken yola su bidonu ile çözüm aradılar

Değirmendere Vatan Caddesi girişinde yol yeniden çöktü

Ramazan Ayında En Güzel Sofralar DEĞİRMENDERE YALI EVLERİ’NDE YAŞANIR

Elit Kuaför bayanların gözde mekânı BAKIMLI OLMAK BİR AYRICALIKTIR

“Altında yaşanan iniş çıkışlar yatırımcıları telaşlandırmasın”

KSO Başkanı Zeytinoğlu cari denge verilerini değerlendirdi

KSO Başkanı Zeytinoğlu cari denge verilerini değerlendirdi

Gürel, “Uzun vadede dövizden ve faizden daha fazla getirisi olan yatırım altındır”

“Bayram İkramiyesi kurban hissesi kadar olmalı”

“GÖLCÜK ESNAFIMIZA YÖNELİK DESTEKLERİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Gürel, “Altın her zaman banka faizi ve dövizden daha karlıdır”

KSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı gerçekleştirildi

SAVDES-SEN Kocaeli Bölge Şube Başkanı Özhan İmre "MEMUR VE EMEKLİNİN EKONOMİK DURUMU BEKA SORUNUDUR"

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin, “MUAYENE VE İLAÇ KATKI PAYLARI KALDIRILMALI”

Büyükşehir çiftçilerin yüzünü güldürmeye devam ediyor YÜZDE 50 HİBELİ SERA DESTEĞİ BAŞLADI

“Esnaf Akademisi Programının esnafımıza büyük yararı olacağını düşünüyorum”

Erzurumlular Derneği Başkanı Zafer Topkaya ve yönetiminden GAZİLER DERNEĞİ’NE ZİYARET

İYİ Parti İlçe Başkanı Mustafa Çalışkan, “DERDİMİZ SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE KATKI SAĞLAMAK”

TÜRÇEV’den Büyükşehir’e 4. çevre ödülü

Bu konser yürekleri ilahi aşkla buluşturdu

EYÜP SULTAN İMAM HATİP ORTAOKULU’NDA TÜBİTAK 4006 BİLİM FUARI AÇILDI

18 yaşındaki Rümeysa Meriç Özcan’ın duruşmasında SANIĞA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS TALEBİ

Gölcük Devlet Hastanesinde Dünya Hipertansiyon Günü Etkinliği “HAYATININ DEĞERİNİ BİL, TANSİYONUNU ÖLÇTÜR, SAĞLIKLI VE UZUN YAŞA”

Büyükşehir, Müzeler Haftası’nda kültürel mirası yaşattı

Büyükakın, KO-MEK’in birleştirici gücüne bu kez Karamürsel’de değindi; “KO-MEK İLE ORTAK MİRASIMIZ BİZİ BİRLEŞTİRİYOR”

Sanat Akademisi’nde bir yılın emeği notalara dönüştü, alkışlar hiç dinmedi

Farklı kartlara maç bileti bile satılmayacak KOCAELİSPOR’DA HEDEF 100 BİN PASSOLİG

Kocaelispor’dan çıkıp, milli takıma davet edilmişti 2 YILDA 1.LİG’DEN 2.AMATÖR’E

Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi, “BU PROJE TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLACAK”

Ege Bilim, Avrupa Şampiyonası’na gidiyor

Gökdeniz Bayrakdar Kocaelispor’a mı gelecek?

GİRESUNLULARDAN ANAHTAR PARTİ’YE ZİYARET

500 Büyük’te 79 Kocaeli firması

Büyükşehir, yol güvenliği için baca ve ızgaraları yeniliyor; BACA VE IZGARALAR ASFALTA SIFIR HALE GETİRİLİYOR

Başiskele'de El Emeği Göz Nuru Eserler Sergiye Çıkıyor

Büyükşehir’den çocuk çalıştayı

5. İyilik Şenliği 30-31 Mayıs’ta Sabri Yalım Parkı’nda!

KSMMM O’nun Tek Kadın Başkan Adayı Gönül Çelik GEBZELİ MESLEKTAŞLARINDAN BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Gölcük İlçe Nüfus Müdür Vekili Sevgi Yavuz, “GÖLCÜK’TE KİMLİKLERİN %98’İ, SÜRÜCÜ BELGELERİNİN %89’U YENİLENDİ”

Kızılay Gölcük Şube Başkanı Orhan Barış, “SURİYE’DE YAŞANANLARI GÖZLERİMİZLE GÖRMEK FARKLIYDI"

Başiskele’ye Yeni Bir Okul Daha Yapılacak

GÖLCÜKLÜ KADINLAR EL BECERİLERİNİ SİRETİYE’DE SERGİLEDİ

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesinde ANNE-BABA ADAYLARINA İKİZ GEBELİK EĞİTİMİYLE DESTEK

GÖLCÜK'TE UÇURTMALAR GAZZE’NİN ÇOCUKLARI İÇİN UÇACAK

Yükleniyor