Tarih: 12.09.2018 14:34

Çarşamba pazarında fiyatlar uçtu ZAM ŞAMPİYONU DOMATES

Facebook Twitter Linked-in

Çarşamba pazarında fiyatlar uçtu

ZAM ŞAMPİYONU DOMATES

İlçemizde Çarşamba günleri Dumlupınar Mahallesi’nde kurulan semt pazarında bu hafta fiyatlar adeta uçtu. İki hafta önce 1 buçuk liradan satılan uzun domates bu hafta tezgahlarda 3 liradan satışa sunuldu.

Her hafta uygun fiyatı ile dikkat çeken Çarşamba pazarında bu hafta fiyatlar vatandaşları adeta şok etti. İki hafta öncesine kadar 1 buçuk liradan satılan uzun domates bu hafta tezgahlarda 3 liradan satışa sunulurken vatandaşlar, “İki hafta içinde bir domatese % 100 zam nasıl gelir. Bu insanlar ne yiyip ne içecekler. Bu mevsimde domates bu fiyattan satılıyorsa kışın kim bilir kaç liradan satılacak” diyerek domates fiyatlarında ki aşırı artışa tepkilerini gösterdiler.

Erdoğan, “Gölcük’ün en büyük ve en kalabalık pazarı olan Çarşamba pazarı bile son iki haftadır biraz durgunlaştı”

Çarşamba pazarında bu hafta vatandaşlar kadar pazarcı esnafı da dertliydi. Üretim maliyetlerinin artması ve mazota gelen zamlar nedeniyle sebze ve meyve fiyatlarının yükseldiğini ve bu nedenle semt pazarının alışveriş yapanlarla değil dolaşmaya gelenlerle dolu olduğunu ifade eden  Nazım Erdoğan ” 40 yıldır pazarcılık yapıyorum. Bu mesleğe başladığımda 16 yaşındaydım. Biz çok ekonomik krizler gördük ama bu sene ki bizi oldukça etkiledi. Gölcük’ün en büyük ve en kalabalık pazarı olan Çarşamba pazarı bile son iki haftadır biraz durgunlaştı. Fiyatların yükselmesi pazar piyasasını etkiledi 2 hafta önce 1. 5 -2 lira olan domates bu hafta en kötüsü 3 liradan satılıyor. Bu domates bu mevsimde 3 liradan satılıyorsa kış aylarında 7- 8 liradan aşağı satılmaz.  Biz bile geçen sene 4 liraya sattığımız şeker fasulyeyi bu sene 7 buçuk liraya satıyoruz. Pazar piyasası mazota dayalı ve mazota yapılan her zam fiyatları etkiliyor. Tarlada geçen sene 50 liraya çalışan işçiler bu sene 90 liraya çalışıyor. Tabi bunlar hep tezgahta ki fiyatları etkiliyor. Vatandaşlar kış aylarında da yaz sebzelerini tüketmek için yazdan hazırlık yapıyor. Şeker fasulyesi bir ay daha tezgahlarda olur. Dondurucularını doldurmak isteyenler acele etsinler” dedi.

Yılmaz, “Tarım arazilerinin her geçen sene azalması ve elmanın çok bakım ve ilaç listesi bizim maliyetlerimizi arttırıyor”

Önümüzde ki hafta sonu 26. sı düzenlenecek olan İhsaniye Elma Festivali’ne katılacak olan Bülent Yılmaz, İhsaniye de kendi tarlasında ürettiği elmaların satışını kendisi yapıyor. Bu sene üretimin az olduğunu ifade eden Bülent Yılmaz, “ Bu sene üretimimiz geçen seneye oranla biraz daha az oldu. Bir de meyve ilaçlarının pahalı olması nedeniyle maliyetimiz artıyor. Tarım arazilerinin her geçen sene azalması ve elmanın çok bakım ve ilaç listesi bizim maliyetlerimizi arttırıyor. Sanayi bölgesinde yaşadığımız için kaliteli mahsul alabilmek için daha fazla ilaç kullanmamız gerekiyor. Bu da bizim maliyetimizi daha da arttırıyor. 86 yaşında ki babam Ali Yılmaz elma festivali başladığından beri festivale katılır ve bende bu geleneği sürdürüyorum. Babamın başlatmış olduğu geleneksel İhsaniye Elma Festivali’ne bu sene yeniden katılacağım” dedi.

Çarşamba pazarında bu hafta sebze meyve fiyatları;

İhsaniye elması 3 lira,  patlıcan 2.5 -3 lira,  pembe domates 8 lira, domates 5 lira, dolmalık biber 5lira,  taze soğan 1.5 lira, dereotu 1 lira,  nane 1 lira,  maydanoz 1lira, roka 1lira, kuzu kulağı 1lira,  çarliston biber 4lira,  kapya biber 2. 5- 3lira, salatalık 2.5lira,  uzun domates 3lira,  barbunya 5lira,  yerli muz 7.5lira,  taze fasulye 3.5lira,  köy biberi 2 .5 lira, armut 4 lira, mandalina 2.5lira,  havuç 3lira,  patates 2- 2.5lira,  soğan 2- 2.5lira,  kabak 3lira,  pırasa 5lira,  şeftali 3- 5 lira, kıvırcık 2.5lira,  karpuz tane 6-10lira,  beyaz şeker fasulye 7- 8lira




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —