Tarih: 15.06.2023 14:22

Çaya yüzde 43 zam gelince bir bardak 7 lira oldu YILDIZ, ‘İŞLERİMİZ DAHA DA AKSAYACAK’

Facebook Twitter Linked-in

Çaya yüzde 43 zam gelince bir bardak 7 lira oldu

YILDIZ, ‘İŞLERİMİZ DAHA DA AKSAYACAK’

Kocaeli Kahveciler Odası Başkanı Erdoğan Göçer’in Çaya gelen yüzde 43 oranındaki zamdan sonra Çay Ocaklarında ve Kıraathanelerde çay fiyatlarını yükseltme kararı aldıklarını belirterek, Kahvehanelerde 7, Çay Ocaklarında ise 6 lira olacağını söyledi. Gölcük’ün sevilen esnaflarından Yıldız Kıraathanesi’nin Sahibi Tuncay Yıldız, konuyla ilgili görüşlerini açıkladı. Yapılan zamların işlerini daha da aksatacağını belirten Tuncay Yıldız, ‘Bu zamları eğer biz müşterilere yansıtırsak kahvehanelerimizdeki olan işlerimizin daha da azaltacağını düşünüyorum’ dedi.

‘Bir an önce bu fiyat artışlarının durması gerekiyor’

Gazetemize düşüncelerini belirten Tuncay Yıldız, şunları söyledi: ‘En son gelen bu zamlarla birlikte esnaf daha da sıkıntıya düşmüştür. İşyerlerinin kiralarından dolayı geçim sıkıntısı yaşayan esnafımızın, bu zamlarla birlikte işleri daha da aksamıştır. Bu zamları eğer biz müşterilere yansıtırsak kahvehanelerimizdeki olan işlerimizi daha da azaltacağını düşünüyorum. Bu gidişle kahvehanelerimiz yavaş yavaş tek tek kapanmaya başladı. Buralara gelenler televizyon izliyor, gazetelerini okuyor, sohbet ediyor, oyununu oynuyor ve hoşça vakit geçiriyor. Yani bu kahvehanelerin ayakta kalması gerekiyor, bu kahvehaneler psikolojik görev yapıyor. Bu anlamda bir an önce bu fiyat artışlarının durdurulması gerekiyor. Durdurulmadığı takdirde kapanan işletmeler olacak ve işsiz sayısında artış olacak’ dedi.

‘Hükümetimizden destek bekliyoruz’

Tuncay Yıldız, hükümete destek çağrısında bulunarak “Burada devletin, hükümetin bazı tedbirler alması lazım. En azından gelen zam oranlarına göre esnafımıza biraz daha kolaylık yapılmalıdır. Yani sigorta, BAĞKUR primleri ve kira sıkıntılarımızın en azından aşağıya indirmesi gerekir ki bu zamları karşılayabilelim yani bize bir destek olmuş olsun. Hükümet ekonomi ile ilgili tedbirler alıyor esnafla ilgili de tedbirlerin alınmasını bekliyoruz. Esnafın kira, vergi, sigorta ve muhtasar ile ilgili büyük sorunları var bunların giderilmesi lazım bunun bir an önce hükümetimizden bekliyoruz” diye konuştu.

‘Müşterilerimizden bizlere bir nebze de olsa hak vermelerini bekliyoruz’

Çay, şeker, kahvenin kilogram fiyatına zam gelmesinin esnafı zorladığını vurgulayan, Yıldız, ‘Kahvenin ve çayın kilogram fiyatına zam geldikçe işletmelerde bir zam beklentisi oluşuyor. Her şeye zam gelirken çay tarifesinde fiyat ne çıktıysa yeni zamma kadar o fiyattan satış devam ediyor. Bir çayı demlemekle olmuyor ki, bir bardak çayın arkasında 24 kalemlik gider var. Bu da esnafı zorluyor. Kocaeli’nde çay Ocaklarında 1 bardak çayın son zamlı fiyatı 4,50 lira olarak açıklandı. Kahvelerde 5, çay bahçelerinde 7,50 lira. Bir de bu insanların hizmet bedeli de var sürekli ayaktalar mesaileri uzun bunları da düşünmek lazım. Bizler müşteriye yansıtmasak da artık zorlanıyoruz. Bakın bir şey daha söyleyeyim; evet zam yapmayı bizde istemeyiz ama hayat şartları maalesef böyle. Bugün aldığın malzemeyi haftaya aynı fiyattan alamıyorsunuz. Şöyle bir düşünürsek eğlence merkezi olarak en uygun yine kahvehaneler ve kıraathanelerdir. Müşterilerimizden bizlere bir nebze de olsa hak vermelerini bekliyoruz’ diyerek açıklamalarını tamamladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —