Tarih: 02.11.2021 12:16

CHP Gölcük İlçe Kadın Kolları Başkanı Mine İşeri

Facebook Twitter Linked-in

‘DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI’NI KINIYORUZ’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gölcük İlçe Kadın Kolları Yönetimi, geçtiğimiz gün  parti binasında haftalık olağan toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı öncesi basın açıklaması yapan Başkan İşeri,  1 Kasım 1928 yılında kabul edilen Harf Devriminin 93. Yıl dönümünü kutlarken,  29 Ekim Cuma günü Cuma Hutbesinde Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü Cuma Hutbesinde anmamasından dolayı Diyanet İşleri Başkanlığı’nı kınadıklarını ifade etti.

“Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Atatürk tarafında kurulduğunu unutmasınlar”

Başkan İşeri yaptığı açıklamada, “Diyanet İşleri Başkanlığı, cumhuriyetin ilan edilişinin 98. yıldönümünde hazırladığı Cuma hutbesinde, Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü anmadı. 3 Mart 1924’te Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görevi, İslam dininin itikat ve ibadet alanlarıyla ilgili işleri yürütmek ve dini kurumları idare etmektir. Cumhuriyet Bayramı’na rastlayan Cuma hutbesinde Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını tekbir ve dualarla anmayan, 15 yaşındaki evlatların istiklal mücadelesini görmezden gelen, siyaset yaparak görevini kötüye kullanan Diyanet İşleri Başkanlığı’nı kınıyoruz” dedi.

“1 Kasım 1928’de Latin esasından alınan harfleri Türk milletinin yeni alfabesi olarak benimsedi”

Sözlerine devam eden Başkan İşeri, “1 Kasım 1928, okuryazarlığın önündeki en büyük engelin kalkmasını ve çağdaşlaşma yolunda ilerlememizi sağlayan Türkçemizin kolay okunup yazılması maksadıyla gerçekleştirilen, Türk toplumunda okur-yazar oranının arttırılmasını sağlayan, bilgi ışığının Anadolu’ya yayıldığı gündür. Cumhuriyetin ilanından sonra yeniden yapılanmaya giden Türk milleti, yeni bir alfabeye geçmek ve dolayısıyla çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak durumundaydı. Bu doğrultuda harekete geçen Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, 1 Kasım 1928’de Latin esasından alınan harfleri Türk milletinin yeni alfabesi olarak benimsedi. Türk dilinin özelliklerini belirten işaretlere de yer veren bu yeni alfabe, Türk harfleri adıyla 1353 Sayılı Kanunla kabul edildi. Bu yasa ile birlikte o güne kadar kullanılan Arap harfleri esaslı Osmanlı alfabesi terk edilmiş ve Latin harflerini esas alan yeni Türk alfabesi yürürlüğe girmiştir” dedi.

“Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk ve tüm devrim neferlerini rahmet ve minnetle anıyoruz”

Başkan İşeri son olarak, “Harf Devrimi’nin 93. yıldönümü kutlu olsun. 99 yıl önce, 1 Kasım 1922’de saltanatın kaldırılması ile aziz Türk milleti, egemenliğin kayıtsız şartsız tek sahibi oldu. Kula kulluk etme devri sona erdi. Kurtuluş Savaşı’nda büyük bir mücadele ile bağımsızlığını kazanan milletimizin daha sonra yönetiminde söz sahibi olacağı cumhuriyetin önünü açan, milletimizin kaderini manda ve himayeye teslim eden saltanatın kaldırılmasının 99. yıldönümü kutlu olsun. Okumanın, bilgilenmenin öneminin çok daha açık şekilde anlaşıldığı bu günde, bizi bugünlere getiren Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk ve tüm devrim neferlerini rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —