Tarih: 12.12.2023 13:48

CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Mine İşeri, ‘BARIŞ DOLU GÜNLER İÇİN MÜCADELEMİZİ GÖSTERECEĞİZ’

Facebook Twitter Linked-in

CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Mine İşeri,

‘BARIŞ DOLU GÜNLER İÇİN MÜCADELEMİZİ GÖSTERECEĞİZ’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gölcük İlçe Kadın Kolları Başkanı Mine İşeri, 10 Aralık İnsan Hakları Günü ve Yerli Malı Haftası nedeniyle açıklamalarda bulundu.

‘Ne yazık ki geçmişten ders alınmadığı gözükmektedir’

İşeri, açıklamasında şunları söyledi: ‘İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nca kabul ediliş tarihi olan 10 Aralık tarihi, insanların doğuştan eşit bir biçimde sahip oldukları hakları ifade eden uluslararası bir beyannamenin kabul edilişinin kutlandığı önemli bir gündür. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, 6 Nisan 1949 günü ülkemiz tarafından da kabul edilmiştir. Bu beyanname, insan haklarının bir tür anayasası niteliğindedir. Bu bildirge ile gerek yetişkinlerin gerekse de çocukların sahip olduğu haklar, ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Ne yazık ki gerek ulusal, gerekse uluslararası düzeyde insan haklarının mevcut durumu, geçmişte yaşanan acı deneyimlerden halen ders alınmadığını göstermektedir. Son dönemde Gazze’de dünyanın gözü önünde sivillerin yoğun olarak yaşadığı yerleşim yerleri, hastaneler hedef alınmakta, insanlar zor durumda bırakılmaktadır. Temel insani ihtiyaçlar karşılanmamaya devam etmektedir. Tüm dünyanın gözü önünde büyük çoğunluğu çocuk ve kadın olan siviller öldürülmektedir. Savaşın çocuklar üzerindeki yıkıcı etkisinin telafisi mümkün olmayacak boyutlara ulaşmasına neden olmaktadır. Dünyanın tüm ülkelerinin bu konuda üzerine düşeni yapması, yapılan haksızlıklara ve zulümlere ses çıkarması gerekir. İnsan haklarının egemen olduğu bir toplumda hiçbir insan öldürülemez, hiçbir insana işkence yapılamaz veya çocuklar zorla çalıştırılamaz, temel haklarından yoksun bırakılamaz. İnsan haklarının uygulanmasında dil, din, ırk, renk, cinsiyet, siyasal ya da başka bir görüşe sahip olma gibi ayrım, kesinlikle yapılamaz. Her toplumun insan haklarına çok önem vermesi gerekir. İnsan haklarına riayet edilmeyen bir dünyada savaşların önü kesilemez. Dünya İnsan Hakları Günü vesilesiyle her türlü önyargının, ayrımcılığın ve şiddetin son bulduğu, her bir yurttaşın eşit haklarından yararlandığı barış dolu günler için mücadelemizi sürdüreceğiz.’

‘Amaç, tüketimde yerli mallarının tercih edilmesinin sağlanmasıdır’

Yerli Malı haftası nedeniyle açıklamalarda bulunan CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Mine İşeri, şu sözleri kaydetti: ‘Yerli Malı Haftası, her yılın 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanır. Amaç, tüketimde yerli mallarının tercih edilmesinin sağlanmasıdır. 1. Dünya Savaşı sonrasında oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amaçlanmıştır. Atatürk’ün başkanlığında 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplanmış ve bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli malları üretilmesi ve kullanılması kararı alınmıştır. 1946 yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlanmış, 1983 yılında adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirilmiştir. Okullarımız, 1946 yılından itibaren 12 Aralık’la başlayan haftayı Yerli Malı Haftası olarak kutlamaya başladılar. Haftanın amacı, yerli tüketimin bilinçli olarak artmasıdır. Bir ülkenin kalkınmasını sağlayan en büyük unsurlardan biri üretimdir. Üretebilen ülkeler, kısa sürede gelişir ve dünya üzerinde bir söz sahibi olur. Tasarruf yapmak, milli kaynaklarımızın daha verimli bir şekilde kullanılması, yerli fabrikalar kurulması, paranın dış ülkelere gitmesini önlemek, ekonomimizi geliştirmek, bu haftanın belli başlı amaçları içindedir.  Ülkemizde ithal malların sayısı gün geçtikçe artmaya devam ediyor ve bu ülke esnafımızı kötü yönde etkiliyor. Durum böyle olunca ülkenin iş gücü de zayıflıyor ve gelişim hızımız düşüyor. Yurt dışından ithalat yapacağımıza üretimi arttırıp tüm dünyaya ihracat yapmalıyız. Böylece daha gelişmiş bir ekonomiye sahip oluruz. Yiyecek, içecek, giysi veya aklımıza gelebilecek her konuda çiftçimizin, esnafımızın, üreticimizin yanında olmak çok faydalı olacaktır. Elimizden geldiği ölçüde Türk malı kullanmalıyız. Yabancı ülkelere para akışını önlemede Türk malı kullanmanın önemi büyüktür. Tutum ile yatırım, ülkeler içinde ciddi bir kavramdır. Çünkü ülkeler gelirleriyle giderlerini dengelemek zorundadır. Bir devlet gelir ve giderlerini iyi ayarlarsa, gelir kaynaklarını güzel yatırımlarda kullanırsa kalkınır, zenginleşir ve hiçbir devlete bağımlı kalmaz. Ne yazık ki cumhuriyet döneminde açılan yerli fabrikaların son 20 yılda teker teker kapatılması ile yerli üretimden tamamen vazgeçilmiş, ülke dışa bağımlı hale getirilmiştir. Seka Kağıt Fabrikası, şeker fabrikaları gibi. Üreten, büyüyen, milli değerleri ile yarınlarına emin adımlarla ilerleyen güçlü ve bağımsız Türkiye yolunda Yerli Malı Haftası’nın toplumdaki farkındalığın artmasına vesile olmasını diliyoruz. Yerli malı alın teridir, emektir, bolluk ve berekettir, ülkemizin geleceğidir’ diyerek açıklamalarını tamamladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —