Tarih: 06.11.2018 14:26

CHP İlçe Yönetimi organ bağışında bulundu HER ORGAN BAĞIŞI HAYAT KURTARIR

Facebook Twitter Linked-in

CHP İlçe Yönetimi organ bağışında bulundu

HER ORGAN BAĞIŞI HAYAT KURTARIR

3 – 9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası nedeniyle İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden gelen yetkililer, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Kadın Kolları Başkanı Türkan Çimen ve Yönetimi’ni Parti binasında ziyaret ederek organ bağışı hakkında bilgilendirmelerde bulundular.

Dr. Utku Gemici önemli bilgilendirmelerde bulundu

Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası kutlanmaktadır. İlçemiz İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden gelen Dr. Utku Gemici, Organ Bağışı Sorumlusu Emine Canlı, Basından İletişim Sorumlusu Hatice Bilir, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Kadın Kolları Başkanı Türkan Çimen ve Yönetimi’ni parti binasında ziyaret ettiler ve Dr. Utku Gemici önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Gemici, “Organ nakli vücutta görevini yapamayan bir organın yerine yeni bir organın nakledilmesidir”

İlçe Sağlık Müdürlüğü hekimlerinden Dr. Utku Gemici, yaptığı bilgilendirmede, “Organ bağışı kişi hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir. 1979 tarih ve 2238 sayılı yasa gereği; 18 yaş ve üzeri, akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışı yapabilir. İki tanıkla birlikte, ölümünüz halinde organlarınızı bağışladığınızı belirten bağış formunu doldurarak imzalamanızla organ bağışı yapılmış olur. Organlarınızı bağışladığınızı yakınlarının bilmesi ve bağış kartınızın yanınızda olması ölümünüz halinde organ bağışlama isteğinizin yerine getirilmesini sağlayacaktır. Organ nakli vücutta görevini yapamayan bir organın yerine yeni bir organın nakledilmesidir. Bu da canlı bir vericiden veya beyin ölümü gelişmiş ve organları bağışlanmış kişiden alınan sağlam ve aynı görevi üstlenecek bir organın alınması ile olmaktadır. Beyin ölümü yoğun bakımda tedavisi devam eden hastanın, bitkisel hayat ve komadan farklı olarak, beyin işlevlerinin geri dönüşümsüz olarak kaybolmasıdır. Bu kişiler artık tıbben ölüdürler ve bir daha hayata dönmeleri mümkün değildir.”

“Ölüden alınan bağış çok az”

Dr. Utku Gemici son olarak, “Son 10 yılda toplamda ülkemizde 27.452 organ nakli yapılmış, 20.700’ü canlıdan nakil, 6746’sı kadavradan organ alınmış. Ölen hastadan 6700 tane organ alınmış, bu oldukça düşük bir rakam. 20 binin çoğunluğu akrabasına canlıyken verilen bağış. Ölüden alınan bağış çok az. Beyin ölümü tespiti yapılan 14 bin vakanın sadece 4’te 1’i organ bağışını kabul etmiş” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Bağışlarını yaptılar

Dr. Utku Gemici’nin yaptığı önemli açıklamaların ardından CHP Gölcük Belediye Başkanı Adayı İsmet İşeri, CHP İlçe Başkanı Fikret Gürel ve İlçe Kadın Kolları Başkanı Türkan Çimen ile CHP’li kadınlar, Organ Bağışı Sorumlusu Emine Canlı ve Basın İletişim Sorumlusu Hatice Bilir’in yardımıyla organ ve doku bağış formunu doldurarak bağışlarını gerçekleştirdiler.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —