Tarih: 29.05.2018 14:25

‘’ÇİFTÇİNİN DURUMU İYİ DEĞİL’’

Facebook Twitter Linked-in

Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı,

‘’ÇİFTÇİNİN DURUMU İYİ DEĞİL’’

Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı, Ülkemizde çiftçilerin ekonomik durumları hakkında Gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Çanakçı, ‘’Çiftçinin durumu hiç iyi değil’’ dedi.

‘’Tarım ülkesi olan ülkemiz kendi yiyeceğini ithal eder duruma gelmiştir’’

Çanakçı yapmış olduğu açıklamada, ‘’Çiftçilerin genel olarak ekonomik durumu iyi değil. Üretimi sağlayan etkenlerin her yıl zamlı olarak çiftçinin önüne gelmesinden kaynaklıdır. Çiftçilerimizin en fazla kullandığı mazot, gübre, ilaç ve artı olarak elektrik her yıl ortalama yaklaşık %25 – %30 zamlanıyor. Ama üreticilerimizin ürettiği ürünler hükümetlerimizin Tarım Bakanlığı tarafından taban fiyatları %10 ile %12 arasında arttırılmaktadır. O artışlar zam oranını karşılamadığı için çiftçilerimiz ektiği ürünlerden her yıl zarar etmektedir. Zarar eden çiftçilerimiz çiftçiliği bıraktığından dolayı da ülkemizin ihtiyaçları ithal ürünlerle karşılanmaktadır. Bu da çiftçilerimizi perişan etmektedir. İleriki yıllarda bu fark gittikçe büyüyecektir. Bu da ülkemiz için iyi bir giriş yolu değildir. Tarım ülkesi olan ülkemiz kendi yiyeceğini ithal eder duruma gelmiştir. Bu da çiftçilerimizin, üreticilerimizin canını yakmaktadır. Bu konuya acilen çözüm yolu haritası bulunması gerekmektedir. Çiftçilerimiz her konuda diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi tarım girdilerinde de mutlaka desteklenmelidir.’’

‘’Son pişmanlık hiçbir zaman fayda etmez’’

‘’Türk çiftçisi desteklendiği tarihte yapamayacağı hiçbir iş yoktur. 5 buçuk lira’ya traktörüne mazot alıp kimse tarlasını süremez. Kimse bahçesine gidemez konumunda gelmiştir. Üretim her yıl aşağı doğru azalarak devam etmektedir. Tarım Bakanlığı acilen önlemi alması gerekmektedir. Üretmeyen toplumlar, ihracatı başaramayan toplumlar açlığa mahkûmdur. Bunun için bu gidişata dur denmelidir. Her şeyi ithalata bağlamak yanlış bir politikadır. İthalata dayalı et politikası iflas etmiştir. 30 lira’ya kıyma satma sözü verenler kasaplar da kıymanın fiyatı 50 lira’ya çıkmıştır. Bu fiyatların geriden aşağı düşmesinin tek çaresi vardır. Hayvancılığı özelleştirmek, yem fiyatlarını düşürmek, üreticiyi köyde tutmanın bir yolunun bulunması gerekmektedir. Şimdi köyden şehre genç nüfus inmektedir. Yarın bir gün kimseyi köye çıkaramazsınız, o zaman da her şey geçmiş olur. Son pişmanlık hiçbir zaman fayda etmez. Devletimiz taban fiyat politikalarını gerçekçi bir düzeyde zamanında açıklamalıdır. Çiftçileri, aracılara ve toptancılara ezdirmemelidirler. Gerektiğinde doğrudan alım yapmalıdır’’ diyerek sözlerini tamamladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —