• BIST 100

    10931,35%1,79
  • DOLAR

    32,19% 0,05
  • EURO

    34,98% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2513,20% 0,12
  • Ç. ALTIN

    4005,88% -0,18

Çocuklarda ikincil travma etkisi!

Değirmendere 1.03.2023 09:18:14 0
Çocuklarda ikincil travma etkisi!

Çocuklarda ikincil travma etkisi! 

Depremle birlikte çocuklarda ikincil travmanın yaşandığını belirten uzmanlar, depreme hazırlık yapmanın çocuklarda deprem korkusunu azaltmada etkili olabileceğine dikkat çekiyor. Depremle ilgili olası durumlarda ne yapacağını çocuklarımıza öğretmezsek çocukların panik yapabileceğini belirten Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, deprem gündeminden kaçınmaktan ziyade, gerçekçi olunması gerektiğinin, depremi çocuğun yaşına uygun bir şekilde anlatabilmenin önemine dikkat çekiyor. Deprem haber ve görüntülerinin çocuklara zarar vermemesi için ise önemli tavsiyelerde bulunuyor. 

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, çocuklarda gelişen deprem travmaları ve başa çıkma yöntemlerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Çocuklar yetişkinleri gözlemlerler

Deprem gibi travmatik durumlarda çocukların ebeveynlerini gözlemdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Yetişkinler deprem korkusunu yaşadığı zaman bir sallanma olduğu zaman büyük bir dehşete düşüyor. Çocuklar ise böyle durumlarda büyüklerini gözlemlerler. Büyüklere özellikle güvendikleri kişilere bakarlar. Yan gözle izlerler. Eğer büyükler soğukkanlılarsa yani depremle ilgili bilinçli davranıyorlarsa örneğin çök tutun kapan tarzında davranışları biliyorlarsa uyguluyorlarsa çocuklar da hemen onu yaparlar.” dedi.

Anne ve babanın soğukkanlı olması korkularını giderir

Okul öncesi çağındaki çocukların soyut düşünceleri gelişmediği için yaşadıklarını anlamlandıramadığını kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bu tip olayları yaşadıklarında olayı anlamlandırabilmeleri için referans kişiler lazımdır. O referans kişiler daha önce tanıdığı ve güvendiği kişilerdir. Böyle durumlarda anne, baba veya onların yerine geçen kişilerin soğukkanlı olması, çocukları sahiplenici ve kucaklayıcı olması çocuklar için korku giderici etki yapar. Daha büyük çocuklar da bu konuyu daha önce düşünmeyen çocuklar bile şimdi öğrenmeye başladı.” dedi.

Depreme hazırlık yapmak önemli

Depreme hazırlıklı olmanın önemini vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Depreme hazırlık, krize hazırlık gibidir. Eğer bir insan krize hazırlıklıysa kriz anında hazırlandığı için hemen ona göre davranır, krizi kolay yönetir ve aşar. Onun için krizlerde risk yönetimi vardır. Risk belirlenir ondan sonra bunun yönetimi yapılırsa kriz geldiği zaman ona göre önlem alınır. Kişinin önceden hazırlıklı olması bunu önler. Şu anda da depremle ilgili, olduğunda ne yapacağını çocuklarımıza öğretmezsek çocuk panik yapar. Burada afetle ilgili illa o bölgede olması da şart değil, Türkiye’deki çocuklar şu an ikincil travma yaşıyorlar.” diye konuştu. 

Korkutan şey belirsizliktir

Deprem korkusunu aşmada depreme karşı hazırlıklı olmanın önemini vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bugünlerde bütün anneler çocuklarına deprem olması durumunda aramaları gereken kişileri, buluşacakları yerleri söylüyorlar. Okul yönetimleri önlemler alıyorlar. ‘Olası deprem durumunda şunu yapacağız, şu tedbirleri alacağız, toplanma alanımız şurası’ diye bilgi veriyorlar. Herkes şu anda yazılı kurallar geliştirmeye başladı, aslında bu güzel bir şey. Yazılı kurallara geçtiysek belirsizlik olmaz, korkutan şey burada belirsizliktir.” uyarısında bulundu.

Deprem gündeminden kaçınmak gerçekçi değil

Şu anda çocukları depremle ilgili konulardan kaçırmanın ya da uzak tutmanın gerçekçi olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Çocukların duymaması mümkün değil. En azından arkadaşlarından duyacaklar veyahut akıllı telefona girdiği zaman muhakkak görecekler. Bu nedenle bunu duyurmamak değil, bunu çocuğun yaşına uygun bir şekilde anlatabilmek önemlidir. Deprem hayatımızın gerçeği, Türkiye’nin yüzde 70’i deprem bölgesinde. Böyle bir ihtimale karşı önlem alacağız. ‘Öldüren deprem değildir, depreme dayanıklı olmayan yapılardır’ diyerek bilinçlendirdiğimiz zaman kontrol edebileceğimiz şeyler hazırlıktır, kontrol edemeyeceğiz şey ise deprem başladıktan sonradır. Kişi hazırlıklı olursa deprem anındaki 1-2 dakikalık zamanda korkuyu maksimumda değil, minimumda yaşar. Hatta anaokulundaki bir çocuğa, depremden bağımsız olarak akvaryumdaki balığın öleceğini öğretelim diyorum. Öğretmediğimiz takdirde balık öldüğü zaman çocuk 10 katı şiddetinde yaşar travmayı ama onun da yaşlanacağını onun da bir ömrü olduğunu zamanı gelince öleceğini bilirse üzülür ama bir şiddetinde üzülür.” dedi. 

Dayanıklılık eğitimi için bir fırsat olarak değerlendirilmeli

Depremin çocuklara dayanıklılık eğitimi vermek için bir fırsat olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Hayat yolunda hep gül bahçelerinde çiçeklerle gidilmiyor. Bu yolda taşlar var, engeller var çukurlar var. Bütün bunlara çocuğu hazırlamamız gerekiyor, hazırlamadığımız zaman çocuk özerk davranamıyor, dayanıklılık eğitimi düşük çocuklar oluyor. Ufak bir stresten depresyona giriyor ve ruh sağlıkları bozuluyor çocukların. Bu deprem çocuklarımıza dayanıklılık eğitimi vermek için bir fırsattır hatta fırsat eğitimi diyoruz bu durumlara. Çocukla hayatın hep konfor alanını değil, hayatın sorumluluklarını ve zorluklarını da paylaşmak gerekiyor. Paylaşmak ve çocuklarımızı olgunlaştırmamız için şu anda bu dönem bir fırsat. Geçmiş kuşaklar yokluk içinde olgunlaşıyordu şimdiki kuşaklar varlık içinde olgunlaşıyorlar. O nedenle her şey yolunda gidecek kötü bir şey olmayacak diye bekliyorlar ama bu gerçekçi olmayan bir beklenti. Deprem ve pandemi bizlere hayatın biraz acımasız yüzünü gösterdi, hayatın böyle acıtan, zorlayan yüzünü gösterdi o yüzden bunlara çocuklarımız için geliştiren travma diyoruz” dedi.

Yaşına uygun şekilde bilgi verilmeli

Çocuğa özellikle ölümle ilgili bilgiler verirken yaş grubuna uygun olmayan bilgiler vermekten kaçınılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Çocuklara yaş grubuna uygun olmayan şeyler söylememek, çocuğu korkutucu, dehşete düşürücü hikayelerle anlatmamak gerekiyor. Tek doğru yoktur.  Çocuğun alt yapısına ve seviyesine göre değişir. Çocuğu karşımıza alıp konuşmak şeklinde değil de yol arkadaşı gibi sohbet eder gibi konuşmak gerekiyor.” uyarısında bulundu.

Süre sınırlaması yapılmalı, haberleri yalnız izlemesine izin verilmemeli!

Bu dönemde özellikle depremle ilgili haberlerin ve gelişmelerin takibi sırasında da mutlaka süre sınırlandırılması yapılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Haberleri hiç seyretmemek değil de günde belli bir süre belirlenerek ona göre takip edilmesi sağlanmalıdır. Depremle ilgili haberleri yarım saat izleyeceğiz gibi bir anlaşma yapıp seyretmeliyiz. Çocuk okul öncesiyse deprem haberlerini tek başına seyretmemeli, deprem haberlerini ebeveyn gözetiminde seyretmelidir. Çocuk tek başına olursa anlamlandıramayabilir, ağlayanları ya da göçük altında kalanları gördükçe çocuk güvende değilim duygusuna kapılır.” uyarısında bulundu.

Üzücü haberler öncesinde zihinsel hazırlık yapılmalıdır

Yakınlarını kaybeden çocuğa yaklaşımın da doğru şekilde olması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Kötü haberi vermenin bir usulü var. Bir yakını hasta olduğu zaman kötü haberi vermek gerektiğinde bile çocuğu zihinsel olarak hazırlamak gerekiyor. Çocuğa kötü bir haber verilecekse bir yakını vefat etmişse usulüne göre bilgi verilmelidir. Böyle durumlarda önce bununla ilgili konular açılır, ölüm nedir ne değildir diyerek çocuğu zihinsel olarak hazırlayarak sohbet içerisinde vermek gerekiyor onu. Böyle bir haber ansızın verilmemelidir.” uyarısında bulundu.


Rümeysa Meriç Özcan'ın hayatını kaybetmesi ile son bulan olay KAZA DEĞİL CİNAYET ÇIKTI

CHP İlçe Kadın Kolları 1 Haziran’da Kongrelerini gerçekleştirecek İŞERİ, “KONGREDE ADAY OLMAYACAĞIM”

14. GELENEKSEL BAHAR ŞENLİĞİ GÖLCÜK'TE BAŞLIYOR

Gölcük Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nde YENİ BAŞKAN İSMAİL ACAR OLDU

TÜRK MUTFAĞI HAFTASI GÖLCÜK SARAYLI’DA KUTLANACAK

177. yıl dönümlerinde Tapu Müdürlüğü’nden Kaymakam Gültekin’e ziyaret

KOCAELİ’NİN TEK ULUSAL FOTOĞRAF YARIŞMASI “İKİ DENİZ BİR ŞEHİR” BAŞLADI

2024 Yılının İlk İl Su Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

Diş Hekimi Gamze Manav DİŞ TAŞI KONUSUNDA ÖNEMLİ BİLGİLER VERDİ

Başiskeleli Öğrenciler LGS ve YKS Provasında

Gençlerden Vali Yavuz’a 19 Mayıs Ziyareti

Donanma ücretsiz otoparkı araç sahiplerinde YOĞUN İLGİ GÖRMEYE DEVAM EDİYOR

“Aşk ile” konseri Kocaelilileri mest etti

Yeni hal binası ticareti canlandıracak

Fiat, Tofaş, Renault, Dacia orijinal ve muadil yedek parçaları EFE OTOMOTİV YEDEK PARÇA’DA

Derince Ertuğrul Gazi Bulvarına üstyapı

Eskrim yarışlarında ilimizi temsil eden Begüm Şimşek TÜRKİYE ŞAMPİYONU OLDU

Kağıtsporlu İzciler yaparak yaşayarak öğrendi

Karamürselli Gençler, Bayramı Başkan Çalık İle Kutladı

14. GELENEKSEL BAHAR ŞENLİĞİ GÖLCÜK'TE BAŞLIYOR

Gölcük Eski İlçe Milli Eğitim Müdürü Ercan Gülsuyu’nun YENİ GÖREV YERİ GÜRCİSTAN

GÖLCÜK ADSM’DEN ENGELLİ BİREYLERE ÖNEMLİ HİZMET

KOTO’dan Başkan Sezer’e ‘hayırlı olsun’ ziyareti

İzmit Belediyesi’nden önemli bir hizmet daha

GÖLCÜK DEVLET HASTANESİ PERSONELLERİNE CPR EĞİTİMİ VERİLDİ

GÖLCÜK’TE 19 MAYIS COŞKUSU SANATLA RENKLENDİ

Vali Yavuz, Açılışa Hazırlanan Halkevi Binasını Ziyaret Etti

Sırf Tiyatro Ekibi Murat Kaçmaz'ın Stand-Up Gösterisi ile GEBZELİ SANATSEVERLER İLE BULUŞTU

Karamürsel Kayacık Mahallesine parke yol

HİPERTANSİYON ’DA DİYET NASIL OLMALI

Yükleniyor

İHH İnsani Yardım Vakfı Gölcük Temsilcisi Ahmet Bilgin ÖZGÜRLÜK FİLOSU İLE KUDÜS’E GİDİYOR

Dr. Ekrem Aktuğ’un Kızı Serra Yoğun Bakımda

YILDIZLI, KOMİSYON TOPLANTISI İÇİN KIRGIZİSTAN’A GİDİYOR

HAKEV Yardım Vakfı Gölcük Temsilcisi Burhanettin Çalgan, “BAYRAM ÖNCESİ GAZZE’DEKİ DİN KARDEŞLERİMİZİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRELİM’

Terzioğlu Spor Kulübü’nden Büyük Başarı İKİ ALTIN MADALYA

Çetiner’den Dünya Yaban Hayatı Günü hakkında önemli açıklama ‘BİRÇOK HAYVAN NESLİ TÜKENME TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA’

Ceyhun Konak ve Tayfun Konak Vali Yavuz’a ziyaret ‘TEBRİK EDİYORUM’

Ay, ‘Şaban-ı Şerif Ayı Ümmetin Ayıdır’

Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, ‘SİVİL TOPLUM GÜÇLENMELİ’

Kocaeli’de kick boks fırtınası esti DÖVÜŞÇÜLER RİNGİN TOZUNU ATTIRDI

ÖZBAŞ “HİÇ BATMAYACAK O GÜNEŞ!”

Şehit Deniz Akdeniz Üstgeçidi’nde paslanmalar her geçen gün büyüyor GEÇ KALINMADAN ÖNLEM ALINMALI

Değirmendere sahili yürüyüş yolunda ONARIM ÇALIŞMALARI ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR

Değirmendere Yalı Evleri HUZURU ARAYANLARIN ADRESİ OLUYOR

VATAN CADDESİ SAKİNLERİ YOLLARININ YENİLENMESİNİ İSTİYOR

ELİF NİSA ÇELİK 5 YAŞINDA

Değirmendere Yalı Mahallesi Sakinleri o bölgeye kavşak aynası istiyor

Değirmendere’de küp taş tamiri

Esra Durmuş Sanat Atölyesi Kursiyerleri, SANATA YOLCULUK YAPTI

Gölcük Esnaf Odası Başkanı Necmi Kocaman’dan, İKİ GÜNLÜK BOYKOT ÇAĞRISINA SERT TEPKİ

Fiat, Tofaş, Renault, Dacia orijinal ve muadil yedek parçaları EFE OTOMOTİV YEDEK PARÇA’DA

Vali Yavuz Başkanlığında "Tasarruf Tedbirleri" Görüşüldü

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda ulaşım ücretsiz

KSO Başkanı Zeytinoğlu bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi

Ford Otosan’ın taşeron ve tedarikçi firmalarına 89 PERSONEL ALINACAK

Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman “FAİZ GÜNCELLEMESİ ACİLEN GERİ ÇEKİLMELİ”

KANDEMİR” EMLAKÇI OLMAK  İÇİN FIRSAT”

KSO Başkanı Zeytinoğlu cari denge verilerini değerlendirdi

Gölcük Esnaflar Odası Başkanı Kocaman “FAİZ GÜNCELLEMESİ GERİ ÇEKİLMELİ”

BİLGİN“BU YIL Kİ KURBAN HİSSE BEDELİMİZ BELLİ OLDU”

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 37 32 2 3 64 99
2.Fenerbahçe 37 30 1 6 62 96
3.Trabzonspor 37 20 13 4 17 64
4.İstanbul Başakşehir 37 17 13 7 10 58
5.Beşiktaş 37 16 13 8 6 56
6.Kasımpaşa 37 15 14 8 -4 53
7.Alanyaspor 37 12 10 15 3 51
8.Sivasspor 37 13 12 12 -8 51
9.Rizespor 37 14 15 8 -8 50
10.Antalyaspor 37 12 13 12 -5 48
11.Adana Demirspor 37 10 13 14 -3 44
12.Samsunspor 37 11 16 10 -8 43
13.Kayserispor 37 11 14 12 -12 42
14.Gazişehir Gaziantep 37 11 18 8 -8 41
15.Konyaspor 37 9 14 14 -11 41
16.Ankaragücü 37 8 13 16 -4 40
17.Hatayspor 37 8 15 14 -9 38
18.Fatih Karagümrük 37 9 18 10 -5 37
19.Pendikspor 37 9 18 10 -30 37
20.İstanbulspor 37 4 26 7 -47 16