ÇOCUKLARDA KALBE ZARAR VEREN BESLENME HATALARI!

ÇOCUKLARDA KALBE ZARAR VEREN BESLENME HATALARI!

Anne-babalar dikkat!

Kalp hastalıkları çocuklarda da yaygınlaşıyor!

Obezite kalbi doğrudan tehdit ediyor!

ÇOCUKLARDA KALBE ZARAR VEREN BESLENME HATALARI!

Sağlıksız beslenme, hareketsizlik, obezite, yetersiz uyku ve stres derken kalp hastalıkları son yıllarda çocuklarda da giderek yaygınlaşıyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Dr. Sinem Altunyuva Usta, “Günümüzde ebeveynlerin yoğun iş temposunun da etkisiyle beslenme tarzı doğallıktan uzaklaşarak, kolay ve çabuk hazırlanabilen, yapay tatlandırıcılar ve raf ömrünü uzatan katkı maddeleriyle lezzet oranları artırılmış paketli ve işlenmiş gıda tüketimine kaymıştır. Bu durum ise kalp sağlığını tehdit eden obezitenin, çocuklarda en sık görülen kronik hastalık haline gelmesinde önemli rol oynamaktadır” diyor. Uluslararası Obezite Komisyon raporuna göre; dünya çapında 5-17 yaş arası çocukların yaklaşık yüzde 20-25’inin kilolu ya da obez olduğunu; obezitenin ise kardiyovasküler hastalıklara da doğrudan zemin hazırladığını vurgulayan Dr. Sinem Altunyuva Usta, çocukların kalp sağlığını korumak için ebeveynlere çok önemli görevler düştüğünü, özellikle sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve egzersiz alışkanlığı kazandırmanın kritik rol oynadığını söylüyor. Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Dr. Sinem Altunyuva Usta, çocuklarda kalbi tehdit eden hatalı beslenme alışkanlıklarını anlattı, ebeveynlere önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.  

Rafine ve işlenmiş gıdalar tüketmek

Endüstriyel ürünler obezite oluşumunu kolaylaştırıyor. Örneğin; paketli tatlılar, dondurmalar, rafine şekerleri yüksek oranda içeren gazlı içecekler, soğuk çaylar, renkli ve meyveli sütler, şekerlemeler, bisküvi ve kraker gibi atıştırmalıklar metabolik sendrom ve kardiyovasküler hastalık gelişimini kolaylaştırabiliyor. Bu nedenle çocukların bu tarz gıdalara özendirilmesinin önüne geçilmesi gerekiyor. Yine beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, pirinç yerine bulgur tüketilmesi hem doygunluk hissi vererek fazla kiloya karşı destek oluyor hem de kalp sağlığını korumaya katkı sağlıyor. 

Lifli gıdalardan fakir beslenmek 

Kimi ebeveynlere göre çocuklarına sebze ve kurubaklagil yedirmek ‘deveye hendek atlatmaktan’ daha zor! Ancak sebze ve kurubaklagil tüketimi çocukların kalp ve damar sağlığı açısından çok önemli. Zira sebzeler düşük yağ içeriklerinin yanı sıra, kötü kolesterolü (LDL kolesterol) düşürücü etkiye sahip olan zengin posa içerikleri, yoğun lif oranları, folik asit, kalsiyum, potasyum ve C vitamini sayesinde kalp ve damar sağlığını koruyor. Yine nohut, mercimek, kuru fasulye gibi kurubaklagiller posa yönünden zengin oldukları kadar, yüksek besin değerlerine sahip olduklarından haftada en az iki kez kurubaklagil tüketilmesi öneriliyor. Bu nedenle çocuklarına sebze ve kurubaklagil yemeklerini sevdirmek için ebeveynlere büyük görev düşüyor. 

Yanlış pişirme tekniklerinin kullanılması 

Kızartmalar yetişkinlerin olduğu gibi çocukların da kalp ve damar sağlığını tehdit ediyor. Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Dr. Sinem Altunyuva Usta, çocukların kalp sağlığını korumada pişirme yöntemlerinin sanıldığından çok daha fazla önem taşıdığını belirterek “Hızlı pişirme yöntemlerinden, kızartma ve kavurmadan ziyade haşlama, kendi suyunda pişirme, ızgara ya da fırında pişirme yöntemlerini tercih edin. Bu şekilde aşırı yağ alımını sınırlamakla kalmayıp çocukların kalp ve damar sağlığını korurken, yemeğin besin değerini de artırmış olursunuz” diyor. 

Doymuş yağ asidi içeren besinler tüketmek

Doymuş yağ asitleri kalp sağlığı için zararlı olan LDL  kolesterol  düzeylerini yükseltirken,  insülin direnci gelişimini kolaylaştırıyor. Dr. Sinem Altunyuva Usta’ya göre; çocukların özellikle de televizyon ve bilgisayar başında televizyon seyrederken tükettikleri yüksek kalorili, transyağlardan zengin cipsler, paketli kek ve kurabiyeler, kahvaltılık gevrekler, renklendirilmiş şekerli sütler, kızartmalar ve aromalı şekerli yoğurtlar kalp ve damar sağlığı için zararlı olabiliyor. Bunların yerine tüketecekleri çiğ badem, ceviz ve çiğ fındık gibi yağlı tohumlar, içerdikleri sağlıklı doymamış yağlar ve lifler sayesinde kalp sağlığını korumalarına katkı sağlıyor. 

Aşırı tuz kullanımı

Dünya Sağlık Örgütü’nün günlük tuz tüketimi önerisinin günlük 2 gram olduğuna işaret eden Dr. Sinem Altunyuva Usta “Oysa Türkiye’de erişkinlerde yapılan bir araştırmada; günlük tuz tüketiminin yaklaşık 18 gram olduğu bildirilmektedir. Yemekler pişirilirken konulan tuz miktarının azaltılması, pişmiş gıdalara ilave tuz atılmaması, fazla tuz içeren rafine ve işlenmiş gıdaların tüketiminin en aza indirgenmesi hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltmada, çocukların kalp sağlığını korumada son derece önemlidir” diyor. Yemek hazırlarken kullanılan tuzların iyotlu olması ise tiroit bezinin ve dolayısıyla metabolizma hızının düzenlenmesinde de önem taşıyor. 

İşlenmiş et ürünleri tüketmek

İşlenmiş, ısıl işlemlerden geçmiş et ürünlerinin tüketilmesi de bir başka hatalı beslenme alışkanlığı olarak öne çıkıyor. Son yıllarda yapılan araştırmalar; bu tür etlerin tüketilmesinin kardiyovasküler hastalık riskinin yanı sıra kanser sıklığında da artış ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Dr. Sinem Altunyuva Usta, bu nedenle pastırma, sucuk, sosis, salam tüketiminin azaltılması hatta tüketilmemesi gerektiğini söylüyor.  

Yeterince balık yememek 

Zengin omega-3 içeriği sayesinde balık tüketimi çocuk gelişiminde önemli rol oynuyor. Balık tüketiminin artırılması LDL yani kötü kolesterol düzeyini düşürerek damarlarda tıkanıklığa yol açan plak oluşumunu engellerken, kalp ritminin düzenlenmesinde büyük fayda sağlıyor. O nedenle haftada en az iki kere balık tüketmek gerekiyor. Ancak balığın pişirilme şekli de çok önemli. Kızartma fayda yerine zarara yol açabildiğinden, balığı buğulama yöntemi ile ya da fırında yapmak gerekiyor. 



İHH İnsani Yardım Vakfı Gölcük Temsilcisi Ahmet Bilgin ÖZGÜRLÜK FİLOSU İLE KUDÜS’E GİDİYOR

Dr. Ekrem Aktuğ’un Kızı Serra Yoğun Bakımda

YILDIZLI, KOMİSYON TOPLANTISI İÇİN KIRGIZİSTAN’A GİDİYOR

HAKEV Yardım Vakfı Gölcük Temsilcisi Burhanettin Çalgan, “BAYRAM ÖNCESİ GAZZE’DEKİ DİN KARDEŞLERİMİZİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRELİM’

Terzioğlu Spor Kulübü’nden Büyük Başarı İKİ ALTIN MADALYA

Çetiner’den Dünya Yaban Hayatı Günü hakkında önemli açıklama ‘BİRÇOK HAYVAN NESLİ TÜKENME TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA’

Ceyhun Konak ve Tayfun Konak Vali Yavuz’a ziyaret ‘TEBRİK EDİYORUM’

Ay, ‘Şaban-ı Şerif Ayı Ümmetin Ayıdır’

Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, ‘SİVİL TOPLUM GÜÇLENMELİ’

Kocaeli’de kick boks fırtınası esti DÖVÜŞÇÜLER RİNGİN TOZUNU ATTIRDI

Şehit Deniz Akdeniz Üstgeçidi’nde paslanmalar her geçen gün büyüyor GEÇ KALINMADAN ÖNLEM ALINMALI

Değirmendere sahili yürüyüş yolunda ONARIM ÇALIŞMALARI ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR

Değirmendere Yalı Evleri HUZURU ARAYANLARIN ADRESİ OLUYOR

VATAN CADDESİ SAKİNLERİ YOLLARININ YENİLENMESİNİ İSTİYOR

ELİF NİSA ÇELİK 5 YAŞINDA

Değirmendere Yalı Mahallesi Sakinleri o bölgeye kavşak aynası istiyor

Değirmendere’de küp taş tamiri

Esra Durmuş Sanat Atölyesi Kursiyerleri, SANATA YOLCULUK YAPTI

Gölcük Esnaf Odası Başkanı Necmi Kocaman’dan, İKİ GÜNLÜK BOYKOT ÇAĞRISINA SERT TEPKİ

Müdür Mert ve Türkmen İlkokullarda halk oyunları çalışmalarını takip ettiler “HALK OYUNLARI KÜLTÜRÜMÜZÜN VAZGEÇİLMEZ PARÇALARIDIR”

KANDEMİR, “SATIŞLAR DURDU KİRALAMADA RAĞBET VAR”

Remzi Oto Elektrik İşletmecisi Remzi Ödün “GÜVEN BİZM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

KOTO’nun yeni üyeleri bilgilendirme toplantısında buluştu

TERSANEYE ALINACAK 265 İŞÇİ İÇİN KURALAR 16 MAYIS’TA ÇEKİLİYOR

EMEKLİLER İNTİBAK BEKLİYOR

Başkan Bulut, Nisan ayı ihracat verilerini değerlendirdi; “YILSONUNDA 267 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNİ AŞABİLİRİZ”

Kocaeli'de Ticaret Bakanlığı’na yaptığı ekmek zammı onaylandı EKMEK 10 LİRA OLDU

KSO BAŞKANI ZEYTİNOĞLU DIŞ TİCARET VE ENFLASYON VERİSİNİ DEĞERLENDİRDİ

ÇEKER, “REFAH PAYI VERİLMESİ ŞARTTIR”

KAZANFER, “YATIRIMCILAR BU DÖNEMİ İYİ DEĞERLENDİRMELİ”

KANDEMİR, “SATIŞLAR DURDU KİRALAMADA RAĞBET VAR”

"SEVGİNİN AŞAMAYACAĞI ENGEL YOKTUR"

GÖLCÜKLÜ ÇOCUKLAR KUKLA GÖSTERİSİ İLE EĞLENCEYE DOYACAK

12 Mayıs Pazar Anneler Günü TÜM ANNELERİMİZİN BU GÜZEL GÜNÜN KUTLARIZ

Şehit Volkan Tantürk MTAL göğsümüzü Kabarttı ULUSLARARSI ROBOT OLİMPİYATLARINDA 1.’LİK VE 2.’LİĞİ KİMSEYE KAPTIRMADI

Gölcük Gürcü Kafkas Derneği Başkanı Saffet Çelik TÜRK CUMHURİYETLERİ BİRLİĞİ’NİN DAVETLİSİ OLDU

BAŞKAN BÜYÜKAKIN, HEMŞİRELER GÜNÜNÜ KUTLADI

Balın Aktif Yaşam Merkezi yarın açılıyor SAĞLIĞIN ADRESİ OLACAK

MUTLU GÜNLERE ŞAHİTLİK ETMEYE BAŞLADI

VALİ YAVUZ, ‘HAYATLA YARIŞILMAZ’ ETKİNLİĞİNE KATILDI

YILDIZLI, TBMM KÜRSÜSÜNDEN DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ SOYKIRIMA VURGU YAPTI !

VALİ YAVUZ, TRAFİK BİRİM PERSONELLERİNİ BAŞARI BELGESİ İLE ÖDÜLLENDİRDİ

Gölcük Giresunlular Derneği’nin geleneksel MAYIS 7’Sİ ETKİNLİĞİ  BAŞLADI

Vali Yavuz ÖNEM’li öğrencilerle bir araya geldi

Halıdere 2008. Sokak’ta Yaya yolu bordür tamiri yapıldı

Yeşilova-Solaklar Kavşağı’nda çevre düzenlenmesi

Remzi Oto Elektrik İşletmecisi Remzi Ödün “GÜVEN BİZM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

GASTRO GENÇLER, İSTANBUL’DA AKADEMİK EĞİTİM ALDI

Müteahhitler Birliği, Müşavirler Derneği ve İç Mimarlar Odası’ndan KOTO’ya ziyaret

BAŞKAN BÜYÜKAKIN: AMATÖR SPOR KULÜPLERİMİZE DESTEK OLMAK İÇİN BURADAYIZ

BUGÜN GÖLCÜK’TE VEFAT EDENLER

YARIN OKULLARDA İŞ BIRAKMA EYLEMİ YAPILACAK

TRAFİK HAFTASI’NDA YAYA GEÇİDİ KIRMIZA BOYANDI

“SİZLERİN MUTLULUĞU BİZİM DE MUTLUĞUMUZDUR”

“ŞENLİĞİMİZİ YOĞUN BİR KATILIM İLE GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

Zafer Partisi Gölcük İlçe Başkanı Kayıhan Kayı “TÜM ÜYELERİMİZİ KONGREMİZE BEKLİYORUZ”

‘’Sevemeyen bir kalpten daha engelli ne olabilir’’

Şehit Deniz Akdeniz Üstgeçidi’nde paslanmalar her geçen gün büyüyor GEÇ KALINMADAN ÖNLEM ALINMALI

YAVUZ ÇİFTİ, ÖNEM PROJESİ KAPSAMINDA ÇOCUKLARLA BİR ARAYA GELDİLER

KOTO’nun yeni üyeleri bilgilendirme toplantısında buluştu

Yükleniyor