Çok ilaç değil akılcı ilaç kullanımı sağlığınızı yerine getirir
İlçe Sağlık Müdürü Dr. M. Sabri Medişoğlu Avrupa Antibiyotik Farkındalık günü ile ilgili önemli açılamalarda bulundu. Medişoğlu yaptığı açıklamada, “ Çok ilaç değil akılcı ilaç kullanımı sağlığınızı yerine getirir” dedi.
İlçe Sağlık Müdürü Dr. M. Sabri Medişoğlu yaptığı açıklamada, “Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımıyla, Akılcı İlaç Kullanımı, kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre; uygun ilacı, uygun süre ve dozda, en düşük fiyata ve kolayca sağlayabilmeleri olarak tanımlanmaktadır. Bu konu niye bu kadar önemlidir. Çünkü, akılcı olmayan ilaç kullanımı nedeniyle hastalık ve ölümlerde artış görülür. İlaçların yan etki riskleri artar. İlaçlara karşı direnç gelişir ve artık elimizdeki bu ilaçlar hastalıklara etki etmezler. Bu sebeple yeni tedavi seçeneklerine ihtiyaç artar. Ve ülke kaynaklarının gereksiz tüketilmesiyle temel sağlık ihtiyaçlarına bile ulaşmada zorluklar yaşayabiliriz. Bu sebeple Hekim, Eczacı, Hasta/ Hasta yakını ve Medya’ya büyük sorumluluklar düşmektedir”.
“Her ilacın bir son kullanma tarihi vardır”
Medişoğlu sözlerinin devamında“Gereksiz yere antibiyotik tüketimi, ilacı doğru vakitlerde almamak, yanlış şekilde kullanmak, ilacı erken bırakmak ya da haddinden fazla kullanmak gibi ilaç kullanımında dikkatsiz, özensiz davranılması, gerekmediği halde enjeksiyon ile tedavi olunulması, gereksiz ve uygunsuz vitamin, takviye gıda vb. kullanımı, ilaç-ilaç etkileşimlerinin veya besin-ilaç etkileşimlerinin ihmal edilmesi uygun olmayan ilaç kullanım şekillerindendir. Hasta olunduğu zaman tedavi için ilaca ihtiyaç duyulup duyulmadığını doktor belirlemeli ve ilaç tedavisi gereken durumlarda kullanılacak olan ilaca ve nasıl kullanılacağına doktor karar vermelidir. Unutulmamalıdır ki birine iyi gelen bir ilaç, başka birine iyi gelmeyebilir. İlaç yazımı konusunda doktora baskı kurulmamalıdır. Gereken ilaç ve ürünler sadece eczaneden temin edilmeli, internet, tv gibi yollarla ilaç/ürün satın alınmamalıdır. İlaçların saklanması da ilacın kullanma talimatında belirtilen şekilde olmalıdır. Her ilacın bir son kullanma tarihi vardır. Son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır”.
Antibiyotikler sadece bakterilere karşı etkili olan ilaçlardır
Her insanın bünyesinin farklı olduğunu ve her insanın farklı şeylere alerjik olabildiğini ifade eden Medişoğlu, “Bu yüzden ilaç kullanımı sırasında görülebilen yan etkiler farklı farklıdır. İlaç kullanırken vücutta fark edilen yeni değişimler (kaşıntı, döküntü, kızarıklık, bulantı, çarpıntı, ağrı, yüksek ateş gibi) ile ilgili doktor ve eczacı bilgilendirilmelidir. Akılcı olmayan ilaç kullanımının başında gereksiz yere antibiyotik kullanımı gelir. Enfeksiyon hastalıklarının antibiyotik kullanma eğilimi yaygındır. Ancak enfeksiyon hastalıkları pek çok mikrop (virüsler, mantarlar vb.) tarafından da oluşabilir. Mesela toplumda en sık görülen solunum yolu enfeksiyonlarının %90’ dan fazlası virüsler tarafından oluşur. Yine grip bir virüs enfeksiyonudur. Antibiyotikler ise sadece bakterilere karşı etkili olan ilaçlardır. Antibiyotikler, diğer etkenlerle oluşan enfeksiyonlarda işe yaramadıkları gibi gereksiz antibiyotik kullanılması antibiyotik direncine neden olur. Bunun sonucunda ise, daha sonra antibiyotiğe ihtiyaç duyulduğunda antibiyotikler işe yaramazlar. Bu ise bir ölüm-kalım savaşında bizim silahsız kalmamız demektir. Bu yalnızca antibiyotiği uygun olmayan biçimde kullanan kişi için değil, sonradan dirençli bakteriye yakalanma riski olan herkes için bir tehlike oluşturmaktadır. Her ilacın kullanımı fayda-zarar terazisine göre karar verilir. Gereksiz antibiyotik kullanımı durumlarında terazide sadece zarar kefesi dolu olur”.
“Türkiye genelinde “Akılcı İlaç Kullanımı Kampanyası” başlatılmıştır”
Medişoğlu son olarak, “ Antibiyotiklerin gereksiz ve yanlış kullanılmasının önüne geçmek için Türkiye genelinde “Akılcı İlaç Kullanımı Kampanyası” başlatılmıştır. Kampanya kapsamında, televizyonlarda çeşitli kamu spotları yayımlanmakta, halka yönelik seminerler ve hekimlere yönelik eğitimler verilmektedir. Biz de İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak bu konuda ilçemiz içinde gerekli eğitimlerin verilmesine destek olmaktayız. Farkındalık oluşturmak için etkinlikler düzenlemekte, düzenli olarak sokaklarda kurduğumuz stantlarımızda vatandaşlarımızı bu konuda bilinçlendirmekte, eğitici broşürler dağıtmaktayız. ‘’Antibiyotikte değil, sağlığınızda ısrarcı olun” gibi afişleri de tüm sağlık tesisleri ile eczanelerde ve halkın rahatlıkla görebileceği yerlere asıyoruz. Bu konuda tüm halkımızdan destek bekliyoruz. Birlikte daha sağlıklı yarınlara yürümeliyiz” dedi.