Tarih: 28.07.2021 14:09

Covid-19 bulaşıcılıkta koptu gidiyor GÖLCÜK AŞI OLMADA ÖNDE

Facebook Twitter Linked-in

Covid-19  bulaşıcılıkta koptu gidiyor

GÖLCÜK AŞI OLMADA ÖNDE

İlçemiz Kocaeli’nin en yüksek aşılama oranına sahip ilçelerinin başında geliyor. İlçemizde hem hastanelerde hem de Sağlık Ocakları’nda aşı sırası gelenler aşılarını oluyor. Gölcük aşı olmada diğer ilçelere örnek olurken, artan corona vaka sayıları da vatandaşları tedirgin ediyor. Necati Çelik Devlet Hastanesi Başhekimi Uz.Dr. Sertan Acar, Gazetemize yaptığı değerlendirmede, ‘İlçe olarak aşılamada il ortalamasını üzerinde seyrediyoruz’ dedi.

Acar, ‘İlçe olarak aşılamada il ortalamasının üzerinde seyrediyoruz’

Gölcük Necati çelik Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Sertan Acar yaptığı açıklamada, “Gölcük şu anda ilçe olarak aşılamada il ortalamasının üzerinde seyrediyor. İlk dozlarda bizim amacımız şu an için oranı daha da arttırmak. İki aşıda elimizde mevcut. Ama vatandaşlarımızdan randevu alarak aşı olmaya gelmelerini rica ediyoruz. Yığılmaları engellemek amacıyla randevu almalarını istiyoruz. Zaten Sağlık Bakanlığı’nda randevu almadan gelenlere sistemde izin vermiyor.  Yoksa biz hastanemiz olarak 3 alanda aşı için bir alan oluşturduk. A Blok girişinde Hiperbarik Ünitemizde, D Blok’ta birde D Blok’un alt karında diyaliz bölümünde olmak üzere 3 alanda aşı için bir uygulama alanı oluşturduk. Biontech aşısında 6 kişi olduktan sonra aşı uygulamasını yapıyoruz. Bekleme alanımız malum hastanemiz fiziksel olarak bekleme alanları ile ilgili sıkıntımız var. A Blok girişine Gölcük Belediyesi tarafından bir bekleme alanı yapıldı. Şu ana kadar iki aşı içinde bir sıkıntı yaşamadık. Sağlık çalışanlarına ve 65 yaş üstü vatandaşlarımıza üçüncü doz aşılarını yapmaya başladık. İnşallah ilçemizde de vaka sayıları şu son dönemde bilindiği gibi Varyant mutantından dolayı biraz artma eğilimi gösterdiği için tüm vatandaşlarımızı aşı olmaya davet ediyoruz” dedi.

‘Bir günde 3 Bin kişiye aşı yaptığımız günler oldu’

Bir günde aşı olanların sayısının 3 bin kişiyi geçtiğini belirten Hastane Başhekimi Acar, “Günde ortalama aşı konusuna gelecek olursak bu rakam gün gün değişiyor. Bunun için net bir şey söylemem yanlış olur ama biz bir günde 3 Bin kişiye aşı yaptığımız günler oldu. Hatta bazı günler 3 Bini bile geçtik. Son dönemde ortalama 1000-1500 arası aşılama yapıyoruz.  Yaş gruplarının zamanı geldiği zaman bazen yığılma olabiliyordu. Özellikle randevu almadan gelen vatandaşlarımız çok olduğu dönemlerde bir yığılma oluyordu. Bizim kırmak istediğimiz 17-35 yaş arasında ki guruptur. Bu gurubu da aşılarsak inşallah bu sıkıntılı süreci daha hızlı atlatacağız” dedi. 

‘Gençler  Biontech aşısını tercih ediyor’

Acar, ‘Şu anda hastanemizde iki aşımızda mevcut. Vatandaşlarımızın tercihine göre aşılarını yapmaktayız. Son dönemde ikisinin de malum bu delta varyantına öre bilimsel konuşmak gerekirse Delta Varyantına %80 oranında koruyuculu olması nedeniyle biraz daha genç insanlar Biontech aşıyı tercih ediyor. Tabi bunu yanında kalp, şeker, tansiyon, pıhtılaşma bozukluğu gibi kronik rahatsızlığı olanlar da Sinovac’ı tercih ediyor. Normalde antikor yanıtı Biontech’te 3 hafta içerisinde hızlı bir şekilde oluşuyor. Sinovac’ta biraz daha antikor oluşumu yavaş oluyor. Aşı konusunda eğer kişi ilk dozu Sinovac olmuşsa ikinci dozu  Sinovac, Biontech olmuşsa Biontech yapıyoruz. Ama şimdi hibrit model yapıyoruz. Sağlık çalışanlarımızda da bunu uyguladık. Üçüncü dozlarda isterseniz Sinovac isterseniz biontech olabiliyorlar. Hirbit model Türkiye’de uygulandı ve antikor yanıtları da olumlu gözüküyor. Bakanlığımızın böyle bir çalışması var. Biz aşı olmak isteyen vatandaşlarımıza aşı tercihin kendilerine bırakıyoruz.

‘Hastalığın yenmenin tek çaresi aşı olmak’

Başhekim Uzm. Dr. Sertan Acar, son olarak, ‘İki aşımızın da etkinliği benzer. İkisi de vücutta antikor oluşturuyor ve iki aşımızda yoğun bakım ve pinomil oranlarını düşürdü.   Dediğim gibi biz aşı tercihini vatandaşlarımıza bıraktık ama bu son dönemde delta varyantına daha etkili olduğu için biontech aşısına ilgi daha yoğun. Tabi bunun yanında bazı hastalarımız yan etkilerinden çekindiği için sinovac aşısını tercih edebiliyorlar. İlaçla zehiri birbirinden ayıran dozudur. Bunların hepsinin dozu ayarlanmış olduğu için ciddi bir yan etkide olmadı. Tabi ki her şeyde başımıza geliyor. Bu hastalığı halt etmek aşıyla mümkün şu an için. İlerleyen dönemde belki farklı bir tedavisi çıkacak. Belki de antiviral tedaviyle atlatılabilecek bir hastalık olacak. normal bir gribal enfeksiyon virüs şeklinde toplumda endemik olarak kalabilir ama şu an için en önemli silahımızı aşılama diyebiliriz. Bu dönemde vatandaşlarımızın doğru bir şekilde bilgilendirilmesi önemli. Çünkü algısal kitleleri yanlış yönlendirmemek lazım. Aşıyla hem kendimiz hem de hem ülkemizin önünü açalım.

Haber: Serap DURUKAN




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —