Tarih: 05.06.2023 13:39

Değirmendere EN-KA ET Mamulleri’nin sahibi Niyazi Yılmaz “ARTAN MALİYETLER ET FİYATLARINI ARTTIRIYOR”

Facebook Twitter Linked-in

Değirmendere EN-KA ET Mamulleri’nin sahibi Niyazi Yılmaz

“ARTAN MALİYETLER ET FİYATLARINI ARTTIRIYOR”

Gölcük’e bağlı Değirmendere Merkez Mahallesi, Başkomutan Caddesi üzerinde Niyazi Yılmaz tarafından 34 yıldır hizmet veren EN-KA ET Mamulleri kalitesiyle fark yaratıyor. Artan maliyetler nedeniyle et fiyatlarına sürekli zam geldiğini ifade eden Yılmaz, yerli hayvancılığın desteklenmesi gerektiğini ifade etti. 

“Destek verilmezse hayvancılık sektörü önümüzdeki yıllarda daha zor duruma düşecek”

Karamürsel’de bulunan kendi çiftliklerinde yetiştirdikleri hayvanları Belediye’nin mezbahasında kesimini gerçekleştirdikten EN-KA Et Mamulleri olarak Değirmendere Halkıyla buluşturan Niyazi Yılmaz et piyasası konusunda önemli bilgiler verdi. Kasaplarında satışa sundukları bütün etlerin kendi çiftliklerinde yetişen hayvanlar olduğunu ifade ederek, dışarıdan kesinlikle et almadıklarını ifade eden Yılmaz, Türkiye’de yerli hayvancılık alanında  destek verilmezse hayvancılık sektörünün önümüzdeki yıllarda daha zor duruma düşeceğini belirtti.

“Benim çiftliğimde yetişen hayvanların hepsinin soy kütükleri bellidir”

EN-KA ET Mamulleri’nin sahibi Niyazi Yılmaz 34 yıldır Karamürsel’de kendi çiftliklerinde yetiştirdikleri hayvanların satışını yaptıklarını ifade ederek, “Biz EN-KA ET olarak Karamürsel’de kendi çiftliğimizde beslediğimiz hayvanları Belediye’nin mezbahasında kesimini gerçekleştiriyoruz. Kasabımızda sattığımız bütün etler kendi yetiştirdiğimiz hayvanlar ve dışarıdan kesinlikle et alımı yapmıyoruz. Benim çiftliğimde yetişen hayvanların hepsinin soy kütükleri bellidir, hepsinin küpesi ve kimlikleri var. Zaten kimliksiz bir hayvanı mezbahanede kesimini yaptıramazsınız” dedi.

“Türkiye’de yerli ırkın koruma altına alınması ve çoğaltılması gerekiyor”

Türkiye’de yerli üretimin azalması ile ırklarında nesillerinin tehlikeye düştüğünü belirten Yılmaz, “Türkiye’ye ithal hayvanlar gele gele yerli ırkımız kayboluyor. Bizim çiftliğimizde Montofon, Montofon kırması, Yerli Simental, Doğu Anadolu Kırmızısı cinsi hayvanların yetiştiriciliğini yapıyoruz.  Türkiye’de yerli ırkın koruma altına alınması ve çoğaltılması gerekiyor. Doğu da o kadar güzel meralarımız var ki hayvanlara hiç yem vermeden doğal besicilik yapılabilir. Son zamanlarda Türkiye’de bir organik furyası var ve bunu saptırmaya başladılar.  Zaten hayvancılık bitme noktasına gelmişken bu organik üretimi nasıl yapacaklar. Ama Doğu’da o kadar çok bakir toprağımız var ki organik besi için teşvik edilebilir” dedi.

“Türkiye’de hayvan sayısı ciddi anlamda azalmış durumda”

Artan maliyetler nedeniyle et fiyatlarında ciddi artış olduğunu ifade eden Yılmaz, “Biz kendi çiftliğimizde kendi üretimimizi yaptığımız halde çiftlik girdi maliyetlerinin yüksek olması, özellikle yem fiyatlarının yüksek olması bizim üretimimizi zorluyor. Hayvanların taban fiyatlarının çok yüksek olması hayvancılığı zorlayan en büyük etkenlerden biri diyebiliriz. Tabi maliyetler artınca ister istemez tezgah fiyatlarına yansıyor. Fiyatlar ciddi anlamda yükseldi ve daha da yükseleceği yönünde. Şu anda üretimde ciddi bir sıkıntı var. Türkiye’de hayvan sayısı ciddi anlamda azalmış durumda. O çoğalmadan Türkiye’de hayvancılık rayına girmez zaten. Hayvancılık sektöründe ciddi bir sıkıntı var diyebiliriz” dedi.

“Hayvancılık her geçen gün bitiyor”

Yılmaz son olarak yaptığı açıklamada, “Özellikle Batıya geldiğiniz zaman çiftliklerin yüzde doksanı kapalı durumda.  Çünkü maliyetler yüksek olduğu için kimse hayvancılık yapamıyor, yapmıyor. Hayvancılık her geçen gün bitiyor ve önlem alınmazsa önümüzde ki dönemlerde daha da büyük sıkıntılar çıkabilir. Üretim maliyetlerinin yanında işyeri maliyetleri de artınca bizi de daha zora soktu. İnşallah  ilerleyen günlerde alınacak önlemler ve teşviklerle hayvancılık sektörünü ayakta tutacaklarına inanıyoruz” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —