Tarih: 09.08.2022 13:15

Değirmendere Zühtü Müridoğlu Ahşap Heykel Sempozyumu tamamlandı SANAT KENTİ GÖLCÜK

Facebook Twitter Linked-in

Değirmendere Zühtü Müridoğlu Ahşap Heykel Sempozyumu tamamlandı

SANAT KENTİ GÖLCÜK

1993 yılından günümüze gelenekselleşerek devam eden, Vizyon 2023 Projesi kapsamında, Gölcük Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi ve Gölcük Kent Konseyi iş birliğiyle; Değirmendere Çınarlık Meydanı’nda 27.’si düzenlenen, Uluslararası Değirmendere Zühtü Müridoğlu Ahşap Heykel Sempozyumu kapanış programıyla tamamlandı.

Eserler, Çınarlık Parkı’nda sergilenmeye başladı

Sempozyuma katılan sanatçılar; Bulgaristan’dan Sayın MilenaTaneva, İran’dan Sayın MchammadmoslemSaeid ve Sayın HossienNakhaee, ülkemizden Sayın Çağrı Gözkonan, Sayın Sevinç Çiçek, Sayın Tansel Çeber’in yaptığı eserler, Çınarlık Parkı’nda sergilenmeye başladı.

Katılım yoğun oldu

1993 yılından bu yana yapılan Uluslararası Değirmendere Zühtü Müridoğlu Ahşap Heykel Sempozyumu’nun 27.si, geçtiğimiz Cuma akşamı Değirmendere Çınarlık Meydanı’nda yapılan programla birlikte son buldu. Gerçekleştirilen programa, Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Bölge Koordinatörü Nihat Abiş, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süreyya Temel, KOÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hünkar Yılmaz Ianiello, Bölüm Başkan Yardımcısı ve Proje Yürütücüsü Öğr. Gör. Dr. Zekeriya Erdinç, MHP Gölcük İlçe Başkanı Derya Çavdar, Gölcük Kent Konseyi Başkanı Dr. Metin Şentürk, yönetimi ve yürütme kurulu üyeleri, Gölcük Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği (GFSD) Başkanı İsmail İkiz ve dernek üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri ile çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.

Şentürk, ‘Sanat çalışmaları, kentin estetik kültürünün artmasına önemli katkı veren bir olgudur’

Gerçekleştirilen sempozyumda ilk olarak bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı’mız okundu. Sonrasında ilk konuşmayı yapan Gölcük Kent Konseyi Başkanı Dr. Metin Şentürk, “Bir kentin gelişmişliği, birçok parametre ile ölçülür. Kentin fiziksel yapısı, ekonomik durumu, evrensel insan hakları değerleri ve sanat kültür çalışmaları bunlara örnektir. Bunun içerisinde en önemlisi de muhakkak ki kültür sanat çalışmalarıdır. Gölcük, kültür sanat çalışmaları açısından zengin bir kent. Sanat çalışmaları, kentin estetik kültürünün artmasına önemli katkı veren bir olgudur. Kentin estetik kültürü arttığı zaman kenti sevmek, insanların kendilerini kente ait hissetmeleri daha kolay hale gelir. Dolayısıyla sanatın kenti sahiplenmeye ve onu yaşamaya yönelik önemli bir etkisi vardır. Gölcük de bu anlamda çok zengin bir kent. Çeyrek asırı geçen bir sempozyumdan bahsediyoruz. Kesintisiz devam eden ve sadece Kocaeli, Marmara, Türkiye’de değil, tüm dünyada adı geçen çok önemli bir sempozyumdan bahsediyoruz. Bu sempozyum, sadece belediyemiz veya üniversitemiz tarafından yapılabilirdi ama yıllardır ortak akıl, birlikte çalışma kültürünün bir sembolü olarak Kocaeli Üniversitemiz, Gölcük Belediyemiz ve Gölcük Kent Konseyi işbirliği ile yapılmakta. Bu sempozyumun gerçekleştirilmesinde başta Belediye Başkanımız Ali Yıldırım Sezer ve çalışkan ekibine buradan teşekkür etmek istiyorum. Yine Kocaeli Üniversitesi Rektörümüze, Heykel bölümüne ve akademisyen arkadaşlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Kaymakamımız, her olayda arkamızda kale gibi duruyor, destekliyor. Sayın Cengiz Karabulut’a buradan Gölcük halkı adına teşekkür etmek istiyorum. Kent Konseyi’ndeki değerli çalışma arkadaşlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Sanatçılarımıza teşekkür ediyor, sempozyumun yıllarca Değirmendere’nin sembolü olarak devam etmesini diliyorum” dedi.


Laniello, ‘Bu sempozyum, yerel yönetim ve üniversite işbirliğine çok büyük bir örnek’

KOÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hünkar Yılmaz Laniello, “Ben ilk defa Değirmendere’ye 2003 yılında geldim. O zamanlarda genç bir heykeltıraştım. Şimdi bu kadar aradan sonra bu sempozyumu tekrar gerçekleştiriyor olmak biz heykeltıraşlar için çok önemli. Bu sempozyum, yerel yönetim ve üniversite işbirliğine çok büyük bir örnek. Çok uzun süredir yapılabilmiş ve bazı atlamalara rağmen yapılabilmiş, yurtdışında adını duyurabilmiş bir sempozyum. Ben öncelikle bu sempozyumu sahiplenen Değirmendere halkına çok teşekkür ediyorum. Buradaki işlerin benimsenmesi, sevilmesi onların sayesindedir. Dolayısıyla onlara çok teşekkür ediyorum. Bu seneki sempozyumda da 17 günlük süreçte sanatçılar çalışarak ortay paylaşımla heykellerini yaptılar. Bu heykeller artık Değirmendere’nin bir parçası, burada yaşamaya devam edecekler. Biz gelecek yıllarda da yeniliklerle devam ettirmeyi çok istiyoruz” dedi.


Temel, ‘Gölcük ve Değirmendere halkına şükranlarımı iletiyorum’


KOÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süreyya Temel, “Ben açılışa gelemedim ama kapanışta buradayız. Emeği geçen herkese, resmi kurumlarımıza, Gölcük ve Değirmendere halkına şükranlarımı iletiyorum. Üniversitemiz ve yerel yönetimin işbirliği ile önümüzdeki sene daha geniş kapsamlı bir sempozyum düzenleyeceğimizi tahmin ediyorum. Aristoteles, ‘İnsan sosyal bir hayvandır’ der. Ne kadar sosyalleşir, üniversite ile halkı bir araya getirirsek çok daha iyi olacağını düşünüyorum. Sanatçılarımıza da birkaç söz söylemek istiyorum. Sanatçılarımızın performansından ötürü çok mutluyuz. Kendilerine teşekkür ediyoruz” dedi.


Sezer, ‘Çok uzun yıllardan bu yana devam eden önemli bir etkinlik, başarılı bir şekilde gerçekleştirildi’


Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, “Vizyon 2023 Projesi, gerçekten çok önemli. Üniversite ile yerel yönetimlerin işbirliğinin somut olarak neler yapabileceğinin örneğini teşkil ediyor. Vizyon 2023 projesinin bazı projelerinde Gölcük Kent Konseyi üyesi olarak ben de bulundum. Bu kapsamda yapılan bir etkinlikte bulunuyoruz. Dolayısıyla burada aslında en önemli faktör, buna sahip çıkan Kocaeli Üniversitesi ve onun kıymetli akademisyenleri ve çok değerli Gölcük Kent Konseyi’dir. Çok uzun yıllardan bu yana devam eden önemli bir etkinlik, başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Ben bu etkinliğin gerçekleştirilmesinde öncelikle Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sayın Sadettin Hülagü’ye vermiş oldukları desteklerden ötürü teşekkür ediyorum. Yine aramızda bulunan Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süreyya Temel beyefendiye, Heykel Bölüm Başkanı Hünkar Yılmaz hanımefendiye, Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Zekeriya Erdinç beyefendiye, Gölcük Kent Konseyi Başkanı Sayın Dr. Metin Şentürk’e, kıymetli yürütme kurulu üyelerine, Gölcük Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği’nin kıymetli Başkanı İsmail İkiz ve değerli üyelerine, sempozyumumuza katılan kıymetli sanatçılarımıza teşekkür ediyorum” dedi.


Karabulut, ‘Önümüzdeki yıl gerçekleştirilecek sempozyumun cumhuriyetimizin 100. yılı temalı olması, oldukça önem arz etmektedir’


Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, “Ulu önder Atatürk’ün dediği gibi ‘Sanatsız kalan bir toplumun hayat damarlarından biri kopmuş demektir’. Sanata, kültüre, edebiyata verilen önem, bir toplumun gelişmişlik düzeyinin en önemli göstergelerinden biridir. 27. kez bu sempozyumu gerçekleştiriyoruz. Artık bu sempozyumun ilçemizde kurumsallaştığının bir göstergesidir. 27 yıl az bir zaman değil. 27 yıl önce bir ilçe ölçeğinde nerelerde bu tür aktivitelerin yapıldığını düşünün, zannediyorum ki çok fazla yoktur. Bu da Gölcük’ün diğer yerleşim yerlerinden farkını göstermesi açısından oldukça manidardır. Bu aktivitelerin, önümüzdeki yıllarda da genişleyerek devam etmesi, bizim öncelikli hedeflerimizden biri olmalı. Önümüzdeki yıl, cumhuriyetimizin 100. Yılını idrak edeceğiz. Buradan bir öneride bulunmak istiyorum. Önümüzdeki yıl yapılacak sempozyumun cumhuriyetimiz temalı bir çalışma olmasını arzu ediyoruz. Bizler de önümüzdeki günlerde oluşturacağımız komisyonlarla cumhuriyetimizin yüzüncü yılını her aya bir etkinlik olacak şekilde kutlamayı planlamayı düşünüyorduk. Önümüzdeki yıl gerçekleştirilecek sempozyumun cumhuriyetimizin 100. yılı temalı olması, oldukça önem arz etmektedir. Burada birkaç güzelliği birlikte yaşıyoruz. Bunlardan biri üniversite, yerel ve merkezi yönetimlerin işbirliğidir. Yakın zaman öncesine kadar yerel yönetimler, merkezi yönetim ve üniversite arasında bu kadar yoğun bir işbirliği maalesef yoktu. Şimdi bakıyoruz, özellikle Kocaeli Üniversitemiz ve üniversitemizin çok kıymetli rektörü, bu konuda işbirliği hususunda oldukça sıcak bir yaklaşım sergiliyor. Bunu ilçemizde eğitim – öğretimi devam eden yüksekokullarımızda da görüyoruz. Oralarda sanayi, yerel yönetim ve üniversite işbirliğinin en güzel örneklerini görme şansına sahip oluyoruz. Bu birlikteliğin, işbirliğinin, koordinasyonun bundan sonraki süreçte de yoğun bir şekilde devam etmesini temenni ediyorum. Sempozyumun gerçekleştirilmesi konusunda emek sarf eden, gayret gösteren, sanata ve kültüre oldukça önem veren başta kıymetli Belediye Başkanımıza ve çalışma arkadaşlarına, birçok örnek projeyi uygulamaya koyan Kent Konseyimize, üniversitemize, çok kıymetli sanatçılarımıza çok teşekkür ediyorum. Önümüzdeki yıllarda bu sempozyumun daha evrensel bir hale gelerek devam etmesini temenni ediyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” dedi.

Ahşap Heykeller ve GFSD üyelerini fotoğrafları incelendi


Konuşmaların ardından sempozyumda heykelleri ortaya çıkaran sanatçılar, asistanları ve proje yürütücüsü Öğr. Gör. Dr. Zekeriya Erdinç’e plaket ve sertifikaları, protokol tarafından verildi. Ardından sempozyum süresince sanatçılar ve yaptıkları eserlerin bulunduğu ve GFSD üyelerinin çektiği 23 adet fotoğraf, protokol tarafından incelendi. Son olarak yapılan heykeller hakkında sanatçılar tarafından davetlilere bilgiler verildi ve program tamamlandı. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —