Değirmendere’de aidat ve kira artışı sorunu
ZAM YOKSA EVDE YOK
Değirmendere Topçular Mahallesi’nde bulunan Yaman Konakları sakinleri ev sahiplerinin %40’la %60 arasında değişen kira artışına isyan ederken, kira artışını kabul etmeyen kiracıların aidatlarının 250 liradan 1700 Lira’ya çıkartılması karşısında şok yaşadıklarını ifade ederek durumu hukuki yollara başvurduklarını ifade ettiler.
9 Kiracı kabul etmedi
Yaman Konakları Sitesi’nde ikamet eden 21 dairenin kiracısı en sahiplerini kiralarına %60’lara varan kira artışı yapmasını karşısında adeta şok oldu. Kira artışını kabul edenlerle yeni kontrat imzalayacağını ifade eden ev sahibi kira artışını kabul eden kiracıların aidatlarını 250 Liradan 500 Liraya çıkartacağını belirtirken, kira artışını kabul etmeyen kiracıların aidatlarını ise 1650 Liraya çıkartacağını ifade ettiğini belirten kiracılar duruma itiraz ediyor. Şu anda 5 kiracının kira artışını kabul ettiğini ve 5 kiracının da kabul etmeyerek taşındığını ifade eden 9 kiracı durumu hukuki yollardan çözeceklerini ifade ettiler.
250 lira olan aidatı 1700 liraya çıkarmak istedi
Yaman Konakları Sakinlerinden Necdet Gökçe site sakinler adına yaptığı açıklamada, “Topçular Mahallesi, Yeşil Sokak No-22’ deki her biri 6 daireli 4 blok ve 24 daireden oluşan Yaman Konakları Sitesinde 20 dairenin sahibi ve oğlunun kiracısı olarak ikamet etmekteyiz. Sayın ev sahibimiz 2021’in 12. ayında bizlerle emlakçısının ofisinde teke tek görüşerek kiraları kontratlarımızda yazan, devletin belirlediği Tefe- Tüfe’ye göre değil kendi belirlediği ve %40’ la %60 arasında değişen kira artışı yapacağını, 250 TL aidatı da 500 TL ‘ye çıkarttığını, buna göre kabul edenlerle eski kontratları iptal edip yeni kontrat yapacağını kabul etmeyenlere ise aidatları yönetim kendilerinde olduğundan 1700 TL gibi bir rakam yapacağını ve bununda hukuki olduğunu söyleyerek tehdit etmiştir. Makul bir çerçevede orta yolu bulabilmek için araya site içindeki B Blokta ikamet eden üç ev sahibini ayrı ayrı aracı olarak göndermemize rağmen maalesef olumsuz neticelenmiştir” dedi.
“İtiraz ederek hakkımızı arıyoruz”
Gökçe sözlerinin devamında, “Ev sahibimiz, 09-01-2022’de yapmış olduğu hiçbir kiracıyı davet etmediği ve kabul etmediği genel kurulda B Blokta ikamet eden üç ev sahibine baskı yaparak B Blok site yönetiminden ayrılmış, kalan, sahipleri olduğu sadece kiracıların ikamet ettiği A-C ve D blokları da (her biri 6 kiracılı) 13-01-2022’de kendi aralarında yaptıkları genel kurulla kötü niyetli olarak üç ayrı yönetime ayırmış ve 250 TL olan aidatlarını da bloktaki kişi başına 1100 TL yönetici gideri +550 TL ortak alan giderleri olarak toplamda 1650 TL olarak belirlemişler ve kiracılar arasındaki eşitlik ilkesine aykırı olarak genel kuruldaki 4. maddede kendilerinden 4 kişiyi 1100 TL den muaf 550 TL aidattan sorumlu tutmuşlardır. Genel kurula haklarında karar aldıkları hiç bir kiracı davet edilmemiş ve katılmalarına da izin verilmemiştir. Genel kurulda imzası bulunan şahısların tamamımın Antalya’da yaşadığı ve site sahibi aile ile ortak bağı olduğu, geçmiş dönem kiralarının tamamının ev sahibi adına yattığı kayıtlarda mevcuttur. Gölcük’te bir ilk olan ve emsali olmayan tamamen kendi istediklerini kabul etmediğimiz için aidatları fahiş bir şekilde hukukun açık yollarını dolanarak arttırma yoluyla kötü niyetli alınan bu karara biz kiracılar itiraz etmekte ve hakkımızı aramaktayız” dedi
“Havuzun ruhsatsız olduğunu öğrendik ve belediyeye suç duyurusunda bulunacağız”
Gökçe son olarak, “Ayrıca bu süreçte üç yıldır bizden masraf bedeli topladıkları havuzunda ruhsatsız olduğunu ve süs havuzu olduğunu, yönetim kurulu odasının da ruhsatsız ve kaçak olduğunu öğrendik. Bu konuda da Gölcük Belediyesine suç duyurusunda bulunuyoruz. Üç yıl boyunca yöneticiliğimizi yapan ve aynı zamanda Site Sahibinin de hususi işlerini yapan, kendi atadığı bir kişinin, aidatları düzenli ödediğimiz halde sigorta girişinin yapılmadığını ve primlerinin bizden tahsil edildiği halde ödenmediğini öğrenmiş bulunmaktayız. Bu konuda da SGK’ ya suç duyurusunda bulunuyoruz. Geçmiş dönem defterlerimizin incelenmesini de talep ediyoruz” dedi.