Tarih: 16.07.2017 12:49

Değirmendere’nin simgesi olan taze fındık yol kenarlarında satışı başladı FINDIĞIN NESLİ TÜKENİYOR

Facebook Twitter Linked-in

Değirmendere’nin simgesi olan taze fındık yol kenarlarında satışı başladı

FINDIĞIN NESLİ TÜKENİYOR

Değirmendere’nin simgesi olan ve yıllarca adına festivaller eğlenceler yapılan Değirmendere taze fındığın nesli tükenmeye yüz tutsada gelenek devam ediyor ve yol kenarlarında açılan tezgahlarda taze fındık satışına başlandı.

Bir gelenek yok oluyor

Bir zamanlar Değirmendere’nin en kıymetli ürünü olan Değirmendere taze fındığı hızla yükselen inşaat sektörüne dayanamadı ve fındık tarlaları bir bir yok olmaya başladı. Her yıl olduğu gibi bu yılda sayıları az olsada yol kenarlarında taze fındık satışları başladı. Yaz boyunca yol kenarlarında görmeye alıştığımız taze fındık satıcılarının da her geçen yıl sayıları bir bir azalıyor. Önceleri yığınla fındık görmeye alışık olduğumuz taze fındık tezgahlarında artık bir çuval fındık bile görmek zor oldu.

Çetintaş çifti, “Önceden tezgahımıza yığınla fındık getirirdik. Şimdi satacak fındık bulamıyoruz”

Yıllardır Değirmendere Yalı Mahallesi 100. Yıl Onur Sitesi önünde satış yapan Canan- Nedim Çetintaş çifti de Değirmendere fındığının az olmasından duydukları üzüntüyü dile getirdiler. Çetintaş çifti, “ 20 senedir aynı yerde tezgah açıyoruz. Önceden tezgahımıza yığınla fındık getirirdik. Şimdi satacak fındık bulamıyoruz. İnşaat sektörü bütün fındık tarlalarını yok etti. Eskisi gibi fındık bulunmuyor artık. Önceden ne güzel festivalimiz vardı. Konserler eğlenceler yapılırdı. Fındık azaldıkça festivalde yapılmaz oldu. Biz o festivalleri özlüyoruz. Değirmendere fındığını bilende sevende çok fazla, yoldan geçen vatandaşlardan yoğun bir talep var. İsteklerini karşılamakta gerçekten çok zorlanıyoruz. Çünkü satabileceğimiz fındığı bulmakta çok zorlanıyoruz. Üreticilerden yeteri kadar fındık bulmak çok zorlaştı. Değirmenderelilerden ve yoldan geçenlerden yoğun bir talep var. Çok şükür satışlarımız iyi ama elimizdeki fındık çok az, biz her sene olduğu gibi bu sene de Eylül ayına kadar tezgahımızı açık tutacağız. Tabi Eylül ayına kadar satabileceğimiz fındık bulabilirsek tezgahımız açık duracak. Değirmendere’de fındık tarlaları her geçen gün yok oluyor. Böyle giderse üç beş sene sonra Değirmendere fındığı diye birşey kalmayacak. Yetkililerin buna bir çözüm bulmasını istiyoruz. Yeni fındık tarlaları yapılabilir Değirmendere fındığı yeniden canlandırılabilir. Biz bunu istiyoruz ve bekliyoruz” dediler.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —