Deniz Salyası Değirmendere Sahilini de vurdu
Marmara Denizi sahillerini tamamen kaplayan ve balıkçıların kâbusu haline gelen deniz salyası Değirmendere Sahili de vurdu.
İzmit Körfezi’nde son aylarda sık görülmeye başlanan deniz salyası, geçtiğimiz gün Değirmendere Sahili’nde de etkili oldu. Bir süredir etkisini gösteren ve müsilaj olarak adlandırılan tabaka Değirmendere Sahili’nin de özellikle kayıkların çekildiği bölgede etkili oldu. Değirmendere Sahili’nde ve İzmit Körfezi’nde uzun yıllardır böyle bir olayla karşılaşmadıklarını ifade eden vatandaşlar durumdan endişe ettiklerini ifade ettiler.
MÜSİLAJ (DENİZ SALYASI) NEDİR?
Müsilaj, hemen hemen tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir maddedir. Yapışkan, sümüksü yapıya sahip olan müsilaj deniz sıcaklığının yükselmesi ve sıcaklığın yükselmesiyle artan bakteriler sonucunda oluşur. Denizlerdeki müsilaj özellikle balıkçıların kabusu olur. Balıkçı ağlarına yapışan müsilaj avlanmayı zorlaştırır. Bitkilerdeki müsilaj, su ve gıdanın depolanmasında, tohum çimlenmesinde ve zar kalınlaşmasında rol oynar. Kaktüsler (ve diğer sukulentler) ve keten tohumları, özellikle zengin müsilaj kaynaklarıdır.