Tarih: 30.11.2021 12:24

Diş Hekimi Gamze Manav’dan HAMİLELİK’TE DİŞ SAĞLIĞI

Facebook Twitter Linked-in

Diş Hekimi Gamze Manav’dan

HAMİLELİK’TE DİŞ SAĞLIĞI

İlçemizin tanınmış diş hekimlerinde Dt. Gamze Manav hamilelikte diş sağlığı konusunda önemli bilgiler verdi. Manav, “Hamilelikte en önemli konu fetüse genetik zarar vermemektir” dedi.

“Fetüsü etkileyecek iki konu ilaçlar ve radyasyondur”

Dt. Gamze Manav yaptığı açıklamada, “Hamilelikte en önemli konu fetüse genetik zarar vermemektir. Fetüsü etkileyecek iki konu ilaçlar ve radyasyondur. Çene cerrahisinde film çekmeyi gerektirmeyen ve ilaç verilmeyen ameliyat hemen hemen yok gibidir. Bu yüzden acil olmayan cerrahi müdahaleler hamileliğin bitimine kadar ertelenebilir. Hamilelik döneminde eğer hijyene dikkat edilmiyorsa normal döneme göre çürük hızı oldukça artar. Hamilelik öncesindeki gingivitis hamilelik sırasında oldukça ağırlaşabilir. Lokalize şişmeler görülür. Ağız hijyenine dikkat edilirse gingivitis azalır. Bazen hamilelik epulisleri görülür,  doğumdan sonra kendiliğinden düzelir. Bazende cerrahi müdahale ile düzelebilir.

“Tetrasiklin türevi  antibiyotikler bebeklerin dişinde renk değişikliği yapar”

Manav sözlerinin devamında, “Kadınlarda bu dönemde diğer değişikliklerin yanısıra psikolojik değişikliklerde meydana gelir. Bu dönem için yapılacak her türlü işlemin bebeğine zarar verip vermeyeceği konusunda endişeli olurlar. Bu nedenle normal bireylere göre daha gergindirler ve çoğunlukla da diş hekiminden uzak kalmayı yeğlerleler. Hamilelikte ideal olan hamilelik öncesinde dişlerle ilgili tüm sorunların giderilmesi, en iyi ağız hijyeni alışkanlığı elde edilmesi, bu alışkanlığın hamilelik boyunca da dikkat edilerek sürdürülmesidir. Bazı kadınlarda bu dönemde rekürrentaftlar ve ülserlerin olduğu ve daha fazla fazlalaştığı gözlenir. Hamilelik süresince radyografi alınmamalıdır. Çok gerekli olan hallerde ise periapikal filmler kurşun önlük giydirilerek yeterli olacak en az sayıda olmak şartıyla çekilebilir. İlk 3 ayda mümkün olduğunca ilaç verilmemelidir. İlk 3 ayda ve son 3 ayda genel anestezi ve sedasyon zararlı olabilir. Tetrasiklin türevi  antibiyotikler bebeklerin dişinde renk değişikliği yapar. Asla kullanılmamalıdır.

“Son ayda çok acil olmayan ve uzun sürecek tedaviler ertelenmelidir”

Dt. Gamze Manav son olarak, “Diş tedavileri ikinci 3 aylık dönemde rahatlıkla yapılabilir. Son 3 ayda sırt üstü yatar pozisyonda diş tedavisi yapılmamalı çünkü hipotansiyon gelişebilir. Acil durumlarda hasta daha çok sol yanına döndürülerek venöz dönüş kolaylaştırılarak işlem yapılabilir. Özellikle son ayda çok acil olmayan ve uzun sürecek tedaviler ertelenmelidir.  Yapılan seanslar da mümkün olduğu kadar kısa tutulmalıdır” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —