Diş Hekimi Dt. Gamze Manav BRUKSİZM’IN KONUSUNDA BİLGİ VERDİ

Diş Hekimi Dt. Gamze Manav    BRUKSİZM’IN KONUSUNDA BİLGİ VERDİ

İlçemizin tanınmış ve başarılı diş hekimlerinden Gamze Manav,  Halk arasında diş gıcırdatması olarak bilinen bruksizm hakkında önemli bilgiler verdi. Dt. Manav, bruksizm’ın Türkiye’de her 2 kişiden birinde görülen bir durum olduğu

“Nedeni Stres ve kapanış bozukluğundan kaynaklı olabiliyor”

 

Diş Hekimi Gamze Manav bruksizm  hakkında yaptığı açıklamada, “Bruksizm çoğu zaman uykuda yaşandığı için geç fark edilen diş gıcırdatması, reflüden, barsak parazitlerine kadar pek çok hastalığın habercisi. Bruksizmin tedavi edilmediğinde uyku bozuklukları, dişlerde çürüme ve çene yapısında bozulmalar gibi birçok soruna neden olabiliyor.  Diş sıkma alışkanlığının iki ana nedeni vardır. Bunlardan ilki stres; ikincisi ise kapanış bozukluğudur. Stresli gün geçiren kişilerde uyku sırasında bilinçsizce ortaya çıkar ve uykusunda dişlerini gıcırdatan kişiler bu eylemi bilinçli olarak yapmaz. Günlük yaşamın getirdiği stres kişinin bilinçaltına yerleşir. Bilinçaltından gelen uyarılar ise kişinin dişlerine gün içinde yaptığı baskıya oranla daha fazla şiddet uygulamasına neden olur. İnsanlar, yaşamlarının belli zamanlarında içinde bulundukları sıkıntılardan ya da sahip oldukları sorumluluklardan bunalabiliyor. Boşanma sıkıntısı, sınav kaygısı, yeni iş kurma stresi ya da aile içi huzursuzluklar bu sıkıntılara önemli birer örnektir. Bu tip problemlere bir de mevsim geçişlerinde duygu durum değişiklikleri eklendiğinde mesele iyice içinden çıkılmaz bir hal alabiliyor. Kişiler bu stresle baş edebilirse ve mevcut durum çok fazla ilerlemediyse çene eklemi rahatsızlıklarında geri dönüşüm sağlanabiliyor. Problemin teşhisi ise uzman hekimin, kişinin ağız muayenesi ve anemnezi ile konabilir. Bruksizm ile meydana gelen  diş sıkma hareketi, dişlere ve vücudun baş boyun gibi bölgelerine de zarar verir. İlk etapta yüz ağrılarıyla kendini hissettiren diş sıkma problemi, ileri dönemde çeneyi açmada sınırlılık, kilitlenme, dişlerde sallanma veya diş kırıkları, eklem sesleri gibi sonuçlar doğurabiliyor” dedi.

Bruksizm belirtileri nelerdir?

 

  • Sabah çenede ağrı ile uyanmak
  • Dişlerin çiğneyici yüzünde oluşan aşınma
  • Dişlerde kırılma
  • Dişlerde aşırı hassasiyet
  • Diş etinin çekilmesi
  • Dişlerde sallanma
  • Yanak iç yüzeylerinde ve dil kenarlarında tahriş
  • Baş, çene ve boyun ağrıları
  • Çene eklemlerinden gelen sesler
  • Ağzı tam olarak
  •  

“En önemli nokta diş gıcırdatmayı tetikleyen faktörleri ortadan kaldırmaktadır”

 

Öncelikle çene eklemi sorunlarının bir günde oluşmadığı, zaman içerisinde yavaşça arttığı, dolayısıyla tedavisinin de bir günde yapılamayacağı bilinmelidir. Ayrıca çene eklemi problemlerinde iyileşme süreci zaman alacağı için hastaların sabırlı olması gerektiği akıllardan çıkarılmamalıdır. Akut kas spazmlarında, kas gevşetici kullanımı ve sıcak su tedavisi hastaları rahatlatmaya yardımcı olsa da rahatsızlığa neden olan etkeni tamamen ortadan kaldırmaz. Çünkü hasta geceleri dişlerini sıkmayı ve gıcırdatmayı sürdürürse, problem de devam edecektir. Bu nedenle tedavide dikkat edilmesi gereken en önemli nokta diş gıcırdatmayı tetikleyen faktörleri ortadan kaldırmaktadır. Var olan sebep ortadan kaldırıldıktan sonra da problem kademeli olarak azalacaktır.

Diş sıkmanın etkileri plaklar ile azaltılabilir’

 

“Diş gıcırdatma ya da sıkma problemlerine karşı birtakım tedavi yöntemleri uygulanır. Bu yöntemlerden biri dişlerin birbirine olan temasını kesmek için kullanılan plaklardır. Bu plaklar yalnızca diş sıkma problemiyle başvuran hastalara verilir. Fakat dişlerini sıkan hastaların henüz çene eklem bölgesinde ya da yüz kaslarında şikayetler baş göstermediyse sıkmanın şiddetiyle gelişebilecek zararlar şeffaf plak ile hafifletilebilir”

“Koruyucu apareyler dişlerin zarar görmesini engelleyebilir”

 

“Diş gıcırdatma problemlerinin bir diğer tedavi yöntemi ise, diş gıcırdatmalarının semptomatik tedavisinde kullanılan ve gece koruyucuları olarak adlandırılan apareylerdir. Diş gıcırdatma eylemini engellemek amacıyla uykuya geçmeden önce ağza gece koruyucu apareyler takılır. Bu koruyucular diş gıcırdatma sorununun tamamen önüne geçmese de gıcırdatmanın neden olduğu olumsuz etkileri azaltabilir. Bu koruyucular ayrıca dişlerin daha ileri aşamalarda aşınmasına ve zarar görmesine engel olur. Gece koruyucu apareyler sayesinde hastanın üst ve alt dişleri birbirine çarpmaz ve gıcırdatma eylemi önlenmiş olur. Bu apareylerin üretiminde ise sert akrilik plastik malzemeler kullanılır.”

İleri boyuttaki diş sıkmalarında cerrahi yönteme başvurulabilir

 

“Teşhisin ardından tedavi aşamasına gelindiğinde, hastadan alınan çene kayıtlarına uygun şekilde sert akrilik materyalinden bir plak hazırlanır. Hastanın ağzına takılacak bu plağın iki ana görevi vardır. İlki hastanın gece dişlerini sıkma alışkanlığını önlemektir. Plağın ikinci görevi ise, hasta dişlerini sıksa dahi dişlerin ve eklemlerin bu baskıdan zarar görmesini engellemektir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta, her plağın her hastaya uygun olmayabileceğidir.”

Haber: Serap DURUKAN

 



Değirmendere’de ikinci Ağaç dalı kırılma olayı BÜYÜK PANİK YARATTI

Çınarlık Meydanı için karar çıktı; ÇALIŞMALAR YARIN BAŞLIYOR

Vatan Caddesi’nde yanmayan sokak lambası bakım bekliyor

Çınarlık Meydanı’nda yaşanan üzücü kazadan acı haber geldi ERDEM ULAK KURTARILAMADI

Gölcük’teki üst geçitler elden geçiriliyor

Değirmendere Kayık çekek alanı OLTA BALIKÇILARIN GÖZDE MEKÂNI OLDU

Kuş ve Balık sevgisi giderek yoğun ilgi görüyor ATA PET MARKET TÖRENLE HİZMETE AÇILDI

Değirmenderede’ki takıcılar sokağında gelişi güzel araç parkları ULAŞIMI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Gölcük ADD’de yeni üyelere rozetleri takıldı

GÖLCÜK'TE TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ CUMHURİYET MAHALLESİ'NDEN BAŞLADI

Gölcük Kuyumcular Derneği Başkanı Naim Gürel Yatırım Uyarısı "ALTIN, HER ZAMAN GÜVENLİ LİMANDIR"

Şahin, “SGK, kutusu değişen ilacı artık karşılamıyor, bunun sıkıntısını emeklimiz çekiyor”

Kocaeli Sanayi Odası ve İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu,  “ AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI NE DURUMDA?”

Gürel,  “Küçük yatırımcı altında kalmaya devam etmeli”

KSO Başkanı Zeytinoğlu haziran ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin “YÜZDE ORANINDA DEĞİL EŞİT ZAM YAPILMALI”

Gölcük Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Musa Mısırlıoğlu “6 AYDA 174 ESNAFA 108 MİLYON 134 BİN LİRA KREDİ DESTEĞİ SAĞLADIK”

Gülşen Gayrimenkul’ün sahibi Çiğdem Gülşen, “EMLAK PİYASASINDA  DURGUNLUK DEVAM EDİYOR”

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin, “ENFLASYON  ORANININ YANINDA SEYYANEN ZAM DA İSTİYORUZ”

Gürel, “Altın uzun vadede her zaman faiz ve dövizden daha karlıdır”

Değirmendere’de ikinci Ağaç dalı kırılma olayı BÜYÜK PANİK YARATTI

GÖLCÜK 15 TEMMUZ DESTANI İÇİN YİNE DİMDİK AYAKTA

Çınarlık Meydanı için karar çıktı; ÇALIŞMALAR YARIN BAŞLIYOR

GESOTİM Öğrencilerinden Örnek Davranış; BANK VE KAMELYALAR YENİLENDİ

Anadolu Kültür Sanat ve Gençlik Kulübü’nden seri ziyaretler

İYİ Parti İlçe Başkanı Mustafa Çalışkan “BU SÜRECE KARŞI SAĞIR, DİLSİZ VE KÖR OLMAYACAĞIZ”

Milli İrade Meydanı bir sınavı daha başarıyla geçti

Daha temiz bir Kocaeli için yoğun mesai

Şehit Üsteğmen İsmail Demircan Üstgeçidi bakım bekliyor

7’den 77’ye demokrasi aşkı

Büyükşehir kent trafiğini rahatlatmaya yönelik kritik dokunuşlara devam ediyor; ALİKAHYA BÖLGESİ BU PROJEYLE NEFES ALACAK

Büyükşehir’den Selami Amca’ya umut eli

Kocaelispor - Adana Demirspor Hazırlık Maçı Ertelendi

Kocaelispor Tesisleri İçin İhale Yeniden Yapıldı

Kuruçeşme’den Kocaelispor Stadyumu’na kesintisiz ulaşım

Şampiyon Orta Saha Gölcükspor’da

Başkan Büyükakın binlerce kişiye seslendi; 15 TEMMUZ KARDAN AYDINLIĞA UYANIŞIN GECESİ

Körfez Bayraktar Caddesi baştan aşağı yenileniyor; BÜYÜKŞEHİR’DEN YOLLARA MODERN DOKUNUŞLAR

Büyükşehir’den İzmit’e yeni bir nefes alanı

9. tramvay raylara indi, son araç yolda

Çocuklar, Yeni Cuma'da 15 Temmuz ruhunu yaşadı

İlk seferini  İzmir'e gerçekleştirdi GÖLCÜK ŞEHİRLERARASI OTOBÜS TERMİNALİ HİZMETE AÇILDI

İlçe protokolünden Gaziler Derneği’ne ziyaret

15 Temmuz’da şehitler unutulmadı: AKTAŞ VE BÜYÜKAKIN, DUA OKUDU, KARANFİL BIRAKTI

Zafer Partisi Gölcük İlçe Yönetimi toplu olarak istifa etti KAYI, “GÖRÜŞ AYRILIKLARI NEDENİYLE GÖREVİMİZİ BIRAKTIK”

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde ŞEHİTLER GÖLCÜK’TE DUALARLA ANILDI

Büyükşehir, üst geçitleri “Terörsüz Türkiye” için kırmızı renkle aydınlattı; KOCAELİ’DE ÜST GEÇİTLER AL BAYRAĞIN RENKLERİYLE IŞILDADI

KOSKEM 1 haftada 235 can daha kurtardı

Kayıp Kedisine Günler Sonra Kavuştu, Gözyaşları Bu Kez Sevinçten Aktı

KO-MEK ile hayatlarını baştan yazdılar

Yükleniyor