Tarih: 09.10.2019 12:47

DR. MEDİŞOĞLU’NDAN GRİP RAHATSIZLIĞI HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER

Facebook Twitter Linked-in

İlçe Sağlık Müdürü Dr. M. Sabri Medişoğlu sonbahar aylarının gelmesi ile başlayan grip rahatsızlığı ve grip aşışının önemi hakkında önemli bilgiler verdi.

GRİP BULAŞICI BİR RAHATSIZLIKTIR

Sonbahar aylarını gelmesi ile artan grip rahatsızlığı ve grip aşılarını önemi hakkında  İlçe Sağlık Müdürü Dr. M. Sabri Medişoğlu önemli açıklamalarda bulundu. Medişoğlu yaptığı açıklamada Grip’in bulaşıcı bir hastalık olduğunu ve zaman zaman kış ve domuz gribi dünya çapında birçok insanın ölümüne yol açan grip salgınlarını yaşandığını ifade ederek grip belirtisi yaşayan kişilerin mutlaka bir hekim tarafından muayene edilmesi gerektiğini bildirdi.

MEVSİMSEL GRİBE, İNFLUENZA A VE İNFLUENZA B DEDİĞİMİZ VİRÜSLER SEBEP OLUR

İlçe sağlık Müdürü Dr. M. Sabri Medişoğlu yaptığı açıklamada, “‘’Dikkat et salgın var.’’ Muhabbetleri başlamışken gripten bahsetmekte fayda var. Grip; ateş, öksürük, vücut ağrıları ve diğer semptomlara neden olabilen virüslerin sebep olduğu bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Zaman zaman dünya çapında birçok insanın ölümüne yol açan grip salgınları yaşanmıştır. (Kuş gribi, domuz gribi vb.) Ama en yaygın grip türü “mevsimsel” grip’’ dediğimiz türdür. Mevsimsel Gribe, İnfluenza A ve İnfluenza B dediğimiz virüsler sebep olur. Kış aylarında daha sık görülür çünkü insanlar kapalı ortamlarda ve birbirleriyle yakın temasta daha fazla zaman harcarlar. Grip, öksürme, hapşırma veya yüzeylere dokunarak insandan insana kolaylıkla yayılır. Mevsimsel grip belirtileri kişiden kişiye değişebilir, ancak genellikle şunları içerir: Ateş (37.8ºC’den yüksek sıcaklık), baş ağrısı ve yaygın kas ağrıları, yorgunluk, öksürük ve boğaz ağrısı. Grip olan insanlarda ateş genellikle iki ile beş gün boyunca sürer. Bazı insanlar da soğuk algınlığı semptomları (burun akıntısı, boğaz ağrısı) ağırlıktadır. Hastalık bir hafta veya daha fazla sürse de grip belirtileri genellikle iki ile beş gün içinde yavaş yavaş iyileşir. Halsizlik ve yorgunluk birkaç hafta kadar sürebilir” dedi.

“EN SIK YAPTIĞI KOMPLİKASYON ZATÜRREEDİR”

Grip’in dikkat edilmediği zaman kötü sonuçlara sebep olduğunu ifade eden  Medişoğlu sözlerinin devamında, “Grip; küçük çocuklarda, 65 yaşın üzerindeki kişilerde, uzun süreli bakım tesislerinde yaşayanlarda, şeker hastaları veya kalp, akciğerlere ait kronik hastalıklara sahip olanlarda ve bağışıklık sistemi ile ilgili bir rahatsızlığa sahiplerde ciddi sorunlar doğurabilir. En sık yaptığı komplikasyon zatürreedir. Rutinde Grip tanısı için kullandığımız bir test yoktur. Hastanın anlattığı şikayetler ve yapılan fizik muayeneye göre tanısı konur. Grip olan çoğu insan tedavi olmaksızın bir ile iki hafta içinde iyileşir. Çoğu zaman ilaç kullanmaya gerek olmaz. Şikayetleri azaltıcı (baş ağrısı, boğaz ağrısı vb.) ilaçlar verilebilir. Ama bu ilaçlar sizin hastalık sürenizi kısaltmayacaktır. Tedavinin temelini istirahat, meyve-sebze tüketimi ve bol su içimi oluşturur. (Yeterince su içip içmediğinizi yargılamanın yolu idrarınızın rengine bakmaktır. Normalde idrarınız neredeyse renksiz veya açık sarı olmalıdır ve her üç-beş saatte bir idrara çıkmalısınızdır.) Yine yapılan çalışmalarda özellikle balın iyi bir öksürük kesici olduğu ve tedaviyi hızlandırdığı kanıtlanmıştır. Altı yaşın altındaki çocuklar için öksürük kesici veya soğuk algınlığı ilaçları tavsiye edilmemektedir. Antibiyotiklerin grip veya soğuk algınlığında hiçbir faydası yoktur aksine yaratacağı yan etkiler nedeniyle durumu daha kötü bir hale getirirler ” dedi.

PEKİ, GRİP AŞISI OLMALI MIYIZ?

İlçe Sağlık Müdürü son olarak Grip aşısının önemi ile hangi durumlarda ve kimlere yapılması gerektiği konusunda bilgi verdi. Medişoğlu, “Birleşik Devletler Aşı Danışma Komitesi ve Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi (CDC) 6 aydan büyük tüm çocuklar ve yetişkinlerin her yıl mümkünse Ekim-Kasım ayları arasında aşılanmasını önermektedir. Biz ise özellikle risk grubu dediğimiz; 50 yaş üstü bireyler, gebeler, akciğer-kalp-endokrin gibi kronik hastalığı olanlar, sağlık çalışanları, kışla- yurt-bakım evinde kalanların ve çalışanların aşılanmasını tavsiye ediyoruz. Grip aşısı güvenlidir. Ciddi bir yan etkisi yoktur. Dikkat edilmesi gereken nokta: Yumurtaya karşı alerjisi olan bireylerde grip aşısına karşı da alerji gelişme riski yüksek olduğundan onlara bu aşı önerilmez” diyerek açıklamasını bitirdi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —