Tarih: 04.07.2019 13:32

Dt. Gamze Top Manav, “YAZ AYLARINDA DİŞ HASSASİYETİ ARTIYOR”

Facebook Twitter Linked-in

Dt. Gamze Top Manav,

“YAZ AYLARINDA DİŞ HASSASİYETİ ARTIYOR”

İlçemizin başarılı diş hekimlerinden Dt. Gamze Top Manav özellikle yaz aylarında artan diş hassasiyeti ve diş hassasiyetini önlemenin yolları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

“Diş hassasiyeti geçmişten günümüze gelen hiç de azımsanmayacak ölçüde bir problemdir”

Dt. Gamze Top Manav diş hassasiyeti konusunda yaptığı açıklamada, “Yaz Aylarında Diş Hassasiyeti Artıyor. “Soğuk meyve yiyemiyorum, dişlerim kamaşıyor…”, “Dondurma yemeye başladığım anda dişlerim sızlamaya başlıyor”, “Sıcak yemekle soğuk bir içecek tüketemiyorum.” Birçoğumuz bu tarz şikayetleri en az bir kere hayatımızda yaşamıştır. Diş hassasiyeti geçmişten günümüze gelen hiç de azımsanmayacak ölçüde bir problemdir. Bu zorlayıcı rahatsızlığın birkaç ismi vardır; dentin hassasiyeti ve kök hassasiyeti bu isimlerden birkaçı… Belki de çok dikkatimizi yoğunlaştıramadığımız diş hassasiyetinden, yazın soğuk içecek ve yiyeceklerin tüketilmesinin artmasıyla kaçamaz hale geliriz ve böylece diş hassasiyeti, gündemimizdeki sırasını belirler. Diş hassasiyeti, kısa süreli ve geçici bir ağrıyla karakterize olsa da, hassasiyete yol açan ana nedenler tedavi edilmediği takdirde, ağız sağlığı sorunları daha da büyüyebilir ve tedavileri zorlaşabilir” dedi.

Diş hassasiyetinin başlıca nedenleri

Peki ne yapabiliriz?

Dt. Gamze Top Manav diş hassasiyetine karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgi veridi. Manav, “Dişlerimizi diş ve diş eti yapımıza uygun bir fırçayla fırçalamalıyız. Tükettiğimiz gıdalara dikkat etmeli, asitli gıdalardan kaçınmalıyız. Diş gıcırdatma gibi bir problemimiz varsa tedavi olmalıyız. Bu durumda diş hekimi her hastaya uygun koruyucu bir gece plağı yapar ve bunun yatarken kullanılmasını ister. Böylece uykuda yapılan sıkma veya gıcırdatma ile dişlere zarar verilmemiş olur. Diş hassasiyetine karşı üretilen diş macunlarını tercih etmeliyiz” dedi.

“En iyi tedavi seçeneğini muayene yaptıktan sonra diş hekiminin uygulayacağını unutmamalıyız”

Manav son olarak, “En genel, profesyonel olarak önerilen, hassas dişe yalnız uygulama kolaylığı sunan hassasiyet giderici diş macunları, potasyum tuzları içerenlerdir. Potasyum tuzları mine ve dişdentin dokusundan kolayca geçerek birkaç dakika içinde dişin canlı sinir dokusuna ulaşır. Çoğunlukla potasyum bazlı hassasiyet giderici diş macunları diş dokusunu korumak için flor içerir aynı zamanda bazıları da değişik tatlar, beyazlatma özelliği, tartar kontrolü ve karbonat içerikli olarak tüketiciye sunulur. Kinik girişimlerde hassasiyet giderici etkili diş macunları günde iki kere ve yaklaşık iki hafta kullanım sonucunda hassasiyetin azalmasını sağlamış ve daha büyük etkileri de düzenli kullanımıyla gözlenmiştir. Bu arada hasta, üreticinin tavsiyesine de uyarak günde iki defa ağız hiyjen uygulamasının bir parçası olarak fırçalamayı sürdürmelidir. Hastalara sürekli kullandıkları diş macununa benzer özellikler taşıyan hassasiyet giderici edici diş macunları önerildiğinde başarı oranı yükselecektir. Aldığımız önlemlere rağmen dişlerde belirgin bir hassasiyet varsa diş hekimini ziyaret etmeli ve bunu onunla paylaşmalıyız. Bu durumun arkasında çürük vb. bir sebep olabilir. En iyi tedavi seçeneğini muayene yaptıktan sonra diş hekiminin uygulayacağını unutmamalıyız” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —