Tarih: 06.09.2024 17:33

Dt. Gamze Manav’dan diş sallanması konusunda önemli bilgiler

Facebook Twitter Linked-in

Dişler Neden Sallanır?

Dt. Gamze manav yaptığı açıklamada, “Diş sallanması, dişin diş eti ve çevre destek dokularıyla olan bağlantısının zayıflaması veya kaybolması sonucu dişin yerinde oynamasıdır. Bu durum genellikle diş eti hastalıkları, periodontitis veya travmaya bağlı olarak ortaya çıkabilir. Çocuklarda sallanan diş , genellikle heyecan verici bir geçiş dönemine işaret etmektedir. Ancak bir kişi ergenliğe ulaştığında diş kaybı artık normal bir durum olarak karşılanmamaktadır. Bu nedenle ergenliğe ulaşıldığı dönemden sonra sallanan dişler için mutlaka diş hekimi muayenesi gerekmektedir

Dişlerin Sallanmasının Nedenleri

 

Sallanan dişleriniz var ise bunu çok ciddiye almalısınız. Çünkü önemsenmediği takdirde söz konusu dişlerinizi bir süre sonra gereksiz yere kaybedebilirsiniz. Dişlerin gevşemesi veya sallanmasının çeşitli sebepleri bulunmaktadır. Bu nedenle tedavi öncesinde ilk olarak altta yatan sebep bulunmalıdır. Dolayısıyla mevcut sebebe göre bir tedavi planı oluşturulmalıdır.

Sallanan diş sebepleri aşağıdaki gibidir:

 

Diş Yaralanmaları

 

Dişe alınacak bir darbe dişin gevşemesine neden olabilmektedir. Eğer hala düzgün duruyorsa, genellikle kendi kendine birkaç gün ya da haftada sağlamlaşır. Ancak bir dişin kendi kendine sağlamlaşıp normal görünmesine rağmen sinirin ve kan tedarikinin engellenmesi gibi bir ihtimal her zaman vardır. Eğer bu ihtimal gerçekleşirse bir diş eti apsesi, diş ağrısı, dişte koyulaşma gibi semptomlar görülebilmektedir. Bazı durumlarda hiçbir semptom da görülmeyebilmektedir. Bu nedenle yaralanmadan kaynaklanan gevşek bir dişiniz var ise mutlaka hemen bir diş hekimine başvurmanız gerekmektedir.

Diş bir yıl boyunca ya da daha fazla süre kontrol edilerek sağlıklı olduğundan ve sağlam bir sinir ve kan ikmali olduğundan emin olunana kadar takip edilmelidir.

Periodontal Diş Eti Hastalıkları

Eğer diş eti hastalığı nedeniyle bir ya da birden fazla dişiniz sallanıyor ise, bir diş hekimi tarafından detaylı bir muayene yapılması oldukça önemlidir. Çünkü dişlerinizi, çok gevşek de olsalar kurtarabilecek pek çok tedavi mevcuttur.

Diş hekiminiz önce birkaç röntgen çekecek ve diş ile diş etleri arasındaki derinliği özel bir aletle ölçecektir. Bu özel alet diş etinin tepesinden dişin kenarındaki diş eti cebinin alt tarafındaki mesafenin ölçülmesini sağlamaktadır.

Sağlıklı diş eti cepleri 2 – 3  milimetre derinliktedir. Üç milimetreyi geçen derinlikler erken diş eti hastalığı ya da kemik kaybı ile sonuçlanan ileri düzey diş eti hastalığı varlığına işaret etmektedir.

Diş Teli Kullanımı

 

Diş teli kullanırken ya da kullandıktan sonra bazı dişlerin hafif gevşek olması görülen bir durumdur. Dolayısıyla ortodontik tedavi süresince alınan tedavi sonucu sallanan diş ile karşılaşılması oldukça normal bir durumdur. Bu nedenle endişelenmenize gerek yoktur.

Diş teliniz varken, dişler önce gevşer daha sonra hareket eder. Dişler yeni, düzeltilmiş pozisyonlarında tedavi tamamlandıktan sonra sıkılaşırlar. Tedaviniz bittikten sonra dişlerinizde sallanmanın devam etmesi halinde mutlaka bir diş hekimi ile görüşmeniz gerekmektedir.

Sallanan Diş Tedavisi

 

Dişlerin sallanması çeşitli sebeplerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle herkese uygulanan belli bir tedavi bulunmamaktadır. Tedaviye karar verilebilmesi için öncelikle sebebi kesin olarak öğrenilmelidir.

Sallanan diş sebeplerinden en sık karşılaşılanı diş eti hastalıklarıdır. Eğer diş eti hastalığından kaynaklı dişleriniz sallanıyor ise diş hekiminiz farklı tedavi seçenekleri arasından size en uygun olanı tercih edecektir.

Diş eti hastalığında tedavi seçenekleri aşağıdaki gibidir:

Herhangi bir yaralanmadan ya da ortodontik tedaviden kaynaklı dişleriniz sallanıyorsa bu durumda da diş hekiminiz size en uygun tedaviyi uygulayacaktır.

Dişlerinizin sallandığını fark ettiğiniz anda vakit kaybetmeden diş hekimine başvurmanız ağız ve diş sağlığınız; dolayısıyla yaşam konforunuz açısından oldukça önemlidir” diyerek açıklamalarını tamamladı.

Haber: Serap DURUKAN

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —