• BIST 100

    14029,89%0,01
  • DOLAR

    42,95% 0,08
  • EURO

    50,53% 0,03
  • GRAM ALTIN

    5965,27% 0,22
  • Ç. ALTIN

    9931,63% 0,00

“Edebiyat bize ilk yardım gibi çare olur”

14. Kocaeli Kitap Fuarı’na katılan yazar Ayşe Sevim’den edebiyatın insan hayatındaki önemine dikkat çekerek anlamlı bir benzetmede bulundu;

GÖLCÜK 8.10.2024 16:28:00 0
“Edebiyat bize ilk yardım gibi çare olur”

Bu yıl “Savaşın ve Acının Edebiyatı” teması ile düzenlenen 14. Kocaeli Kitap Fuarı ikinci gününde Kocaeli Kongre Merkezi’nde devam ediyor. Karamürsel Alp Salonundaki söyleşilerde  Doç. Dr. Enes Bayraklı, Ayşe Sevim, Ali Ayçil ve Ahmet Turgut kitapseverlerle buluştu. Yazar Ayşe Sevim, edebiyatın adeta bir ilk yardım görevini üstlendiğini ifade ederek birçok sorunu kitapla çözebileceğimizin altını çizdi.

 

“EDEBİYAT İLK YARDIM YAPABİLİR Mİ?”

Karamürsel Alp Salonu’nda “Edebiyatla İlk Yardım Yapabilir Mi?” adlı söyleşinde konuşan Yazar Ayşe Sevim, “İçerisinde yaşadığımız bu zamanda edebiyat bize ilk yardım gibi çare olabilir. Somut örnekler vererek ilerlemek her zaman hoşuma gider. Yıllar önce benimle yapılan röportaj vardı, daha sonra bu röportaj önüme düştü. Biz Ankara’da yaşarken çocuğum o zaman 8 yaşlarında ve evimizin de güzel bir manzarası var. Evimiz büyük bir parka bakıyordu. Bende evin perdelerini çekerek o manzarayı izlemeyi seviyordum, fakat bir şey fark ettim. Benim 8 yaşındaki çocuğum oradan geçerken hızlı geçiyordu. Bir geçiyor, iki geçiyor, yani benim hoşlandığım manzaradan çocuk neden hızlı geçiyordu, neden rahatsız oluyordu. Çocuğuma dedim ki neden sen bu manzarayı izlemeyi sevmiyorsun? Çocuğum bana, ‘anne burası çok açık bir alan burada bir sniper olsa bizi çok rahat vurabilir’ dedi. Bu bilgisayar oyunları ile ilgili bir şey. Ben bu durum karşısında böyle bir afalladım. Bu şuna eviriliyor; olmayan bir şeyin sürekli korkusunu yaşama hali. Olmayan bir şeyin sürekli olabilme ihtimali bazen insanlara çok erken yaşta yüklenmeye başlıyor. Kaygı bozukluğu dediğimiz şey hepimizde de var. Şimdi bu kaygı ile baş etmekle, gereksiz verilerle baş etmekle edebiyatın bir faydası olabileceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 

EDEBİYATIN DİĞER DİSİPLİNLERLE PARÇA BÜTÜN İLİŞKİSİ

“Disiplinler Arası Edebiyat Yapmak” adlı söyleşisinde, edebiyatın diğer disiplinlerle ilişkisinde bir parça bütün ilişkisi olduğunu ifade eden Yazar Ali Ayçil, “Edebiyatçı, edebiyat yaparken diğer bilimlerden zorunlu ve doğal olarak istifade eder. Edebi metin yazarı, başka disiplinlerden istifade ettiği oranda edebiyatın kalitesini artırır. Bu da edebiyatı zenginleştirir. ” dedi.

 

KÜRESEL APARTHEİD SİSTEMİ VE GAZZE

Küresel Apartheid Sistemi ve Gazze adlı söyleşisinde konuşan Akademisyen ve Yazar Doç. Dr. Enes Bayraklı, “Kaçınılmaz olarak galipler taklit edilir. Kazanan taraf her zaman taklit edilir. Dünya tarihinde her zaman böyle olmuştur. Batı’nın kültürel ve bilimsel tahakkümü bulunuyor. Tüm dünyada hangi şehrine giderseniz gidin McDonald, Burger King bulunur. Yani Kültür Endüstrisi dünyanın her yerinde yayılmış bir durumda. Kültür Endüstrisi konusunda yerli ve milli bir oluşumun ortaya çıkmaması için belli odak grupları mücadele ediyor” dedi.

“BEN GAZZE İLE BERABERİM, NETENYAHU VE SİYONİSTLERDEN UZAĞIM”

“Gönül Başkentimiz Kudüs” adlı söyleşide katılımcılara hitap eden Yazar Ahmet Turgut, “Şuan İslam Dünyası yani Müslüman 50 küsur ülkeyiz. İki milyar Müslümanız. Etnik olarak Kürt’üz, Türk’üz, Arap’ız, Acem’iz, Laz’ız, Çerkez’iz, , bereket maşallah. Yeter ki aynı amaçlar uğruna ,aynı dert uğruna ve aynı ilkelere yani kitaba ve sünnete tabi olarak Allah ve Resulüne tabi olarak bedel ödemeye razı olalım. Ben Gazze, Hamas ve Filistin ile beraberim, Siyonistler ile Netenyahu ile işbirlikçilerine uzağım. Ümmeti Muhammet, ama bizimle ama bizsiz bir araya gelecek. Bir dostumun ifadesi idi, Biz Müslümanlar Kudusü kurtarmayacağız ama Kudüs şuuru ve ahlakı bizi kurtaracak” şeklinde konuştu.    

 

 

GÖLCÜK KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANINDA KORKUTAN YANGIN!

ERGUN UZUNER HASTANEYE KALDIRILDI

GÖLCÜK BUNLARI KONUŞUYOR

2025’TE 3 BİN TALEP BAŞARIYLA YERİNE GETİRİLDİ

KO-MEK İLE ÜRETEN ELLER, DEĞİŞEN HAYATLAR

DURMUŞ’TAN ESNAFA E-FATURA MÜJDESİ

BÜYÜKŞEHİR, YENİ YILA DA ŞANTİYELERDE GİRDİ

BAŞKAN SEZER’DEN YENİ YIL ZİYARETLERİ

BAŞKAN BÜYÜKAKIN YENİ YILI GENÇLERLE KARŞILADI

VALİ AKTAŞ VE BAŞKAN BÜYÜKAKIN İLK ZİYARETİ ŞEHİT AİLELERİNE YAPTI

KULALI, ASKERİ TÖRENLE SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

GÖLCÜK’TE YENİ EVLENECEK ÇİFTLER BU FUAR SİZİN İÇİN

VALİ AKTAŞ: KOCAELİ’NİN HUZURU ÜLKENİN HUZURU

2026’da NEFES ALALIM

SAADET PARTİSİ GÖLCÜK İLÇE BAŞKANI MUSTAFA ÖZSOY’DAN 2025 DEĞERLENDİRMESİ

BERBERLERE ZAM GELDİ!

KREDİ KARTI KULLANAN HERKESİ İLGİLENDİRİYOR! YARIN SON GÜN: SİLİNEBİLİR

VALİ AKTAŞ VE BAŞKAN BÜYÜKAKIN, BU YIL DA GELENEĞİ BOZMADI: İLK ZİYARET ŞEHİT AİLELERİNE YAPILDI

BAŞKAN SEZER, “YENİ YIL KUTLU OLSUN”

VİCDANLI İNSANLARIN YILI …

KESKİNOĞLU "12 İLÇEDE GÜÇLÜ TEŞKİLAT, GÜÇLÜ YARINLAR"

VALİ AKTAŞ, POLİSİ ÖDÜLLENDİRDİ

BAŞKAN BULUT, KOTO’NUN 2026 YILI ÖNCELİKLİ HEDEFLERİNİ AÇIKLADI

ÇAVDAR ‘BİRÇOK YENİ ÜYEMİZ PARTİMİZE KAZANDIRILDI’

BÜYÜKŞEHİR’DEN ULAŞIMA YILBAŞI DÜZENLEMESİ

YAVUZ "GÖLCÜK İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM"

BAYRAM “GÖLCÜK KÜLTÜR VE SANAT ŞEHRİ”

ALO 153, 2025’TE 970 BİN VATANDAŞLA İLETİŞİM SAĞLADI

KOCAELİ FOTOĞRAF SANATI DERNEĞİ’NDEN 7. SUHA KOCAOĞLU KUPASI ETKİNLİĞİ

ANNE ŞEHİR, 2025’TE DE KADINLARIN HAYATINA DOKUNDU

Yükleniyor

DEĞİRMENDERE SAHİLİNİN ESTETİK GÖRÜNÜMÜ GÜÇLENDİ

Değirmendere’de Çift Bıçakla dehşet saçtı

Atamız Değirmendere’de anıldı

Değirmendere sahiline yeni yaya geçiş köprüsü

Gölcük Belediyesi’nden Deliloğlu Caddesi’ne Hız Kesici Düzenlemesi

Kuruçeşme Camii Halıcı 4-6 Yaş Kur’an Kursu’nda yeni dönem kayıtları devam ediyor SUCU: “ÇOCUKLARIMIZI HEM MANEVİ HEM SOSYAL YÖNDEN GELİŞTİRİYORUZ”

Değirmendere Kayık Çekek Yeri yoğun katılımla tanıtıldı GÖLCÜK’E DEĞER KATAN PROJE

Değirmendere’de 30 Ağustos Zafer Bayramı coşku ile kutlandı

Değirmendere Atatürk Mahallesi, 585 Ada Sitesi sakinlerinden anlamlı etkinlik ÇOCUKLARA HEM TEMİZLİK HEM GÜVENLİK BİLİNCİ KAZANDIRILDI

Değirmendere Çınarlık Meydanı’nda Küptaş Tamiratı ile Zemin Yenilendi

KO-MEK İLE ÜRETEN ELLER, DEĞİŞEN HAYATLAR

DURMUŞ’TAN ESNAFA E-FATURA MÜJDESİ

BERBERLERE ZAM GELDİ!

KREDİ KARTI KULLANAN HERKESİ İLGİLENDİRİYOR! YARIN SON GÜN: SİLİNEBİLİR

BAŞKAN BULUT, KOTO’NUN 2026 YILI ÖNCELİKLİ HEDEFLERİNİ AÇIKLADI

BÜYÜKŞEHİR’DEN ULAŞIMA YILBAŞI DÜZENLEMESİ

TUNCAY YILDIZ '' ŞİMDİ DEĞİŞİM ZAMANI''

KSO BAŞKANI ZEYTİNOĞLU İŞGÜCÜ VERİLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

BÜYÜKŞEHİR’DEN AİLELERE 6 BİN TL YAKACAK DESTEĞİ

BİZİM ESNAFIMIZ AHİLİK GELENEĞİNDEN GELİR

Başkan Özlü’den Başiskele’deki Yol Çalışmalarına Yakın Takip

1 Mart Vapur İskelesi Otoparkı nefes aldırdı

Büyükşehir’den trafiği rahatlatacak bir adım daha

Geleceğimizin teminatı gençler için 17. Bilgievi Körfez İlçesi’nde açıldı BAŞKAN BÜYÜKAKIN: “ESERİ OLMAYANIN YERİNDE YELLER ESER”

Başiskele Yeniköy Termal Tesis gün sayıyor; KOCAELİ, YAKINDA TERMALİ İLE DE ANILACAK

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9