Tarih: 23.11.2019 13:32

EYT’liler haklarını aramaya devam ediyor

Facebook Twitter Linked-in

EYT’liler haklarını aramaya devam ediyor

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ( EYT) Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Derneği Kocaeli Başkan Yardımcısı Hakan Taş EYT’lilerin yaşadıkları sıkıntıları dile getirerek bu mağduriyete artık bir son verilmesini istediklerini dile getirdi.

“Hizmet süresi 25 yılını doldurup geçtiğin her yıl için 50 TL gibi bir kesinti yaşanıyor”

EYT Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Derneği Kocaeli Başkan Yardımcısı Hakan Taş konu hakkında yaptığı açıklamada, “Sayın, Cumhurbaşkanımızın ifadelerinde yer alan bir cümle ile başlamak istiyorum. 38 yaşında emekli olunmaz evet. Sayın Cumhurbaşkanımız doğru söylüyor. Fakat Yaş kriteri nedeninden beklediğimizden yaş aralığı yükselmiştir. 38 Yaşında kimse kalmamıştır. Sizlerde Etrafınıza bakarsanız anlayacaksınız 20 yıl gibi zaman geçmiş olması günümüzde mağdur yaş aralığını 47 ile 52 civarında gelmiş buluyor. Örnek kendimden vereyim, 4447 No’lu yasa devreye girmese idi 42 yaşında emekli olacaktım. Şuan 6 yıl bekledim ve yaş 48 oldu. 31 yıl hizmet 10200 prim oldu ve yeni yasaya göre de geçimin sürdürülebilir olması durumundan emekli maaşı bağlanmasına kadar 3 yıl daha çalışmak zorundayım. Bu durumda hizmet sürem 34 yıla prim gün sayım 11500 civarına yükselecek. Gelir eğer ki kazanç 3 bin TL altında kalıyorsa ise, hizmet süresi 25 yılını doldurup geçtiğin her yıl için 50 TL gibi bir kesinti Başlıyor. Sistem hizmet süresi prim günü dolduğu zaman devam etme ayrıl diyor ama maaş bağlayacak yaşı beklerken nasıl geçineceğini söylemiyor. Aslen Sorun buymuş gibi konuşulsa da yasa geriye dönük işletilerek yaratılan gasp üzeri kapatılıyor. Şuradan belli farkında olalım sadece EYT ye ekonomik kriz var, bir taraftan ekonomi çok güzel zaman zaman da söylenen ülke bu yükü kaldırmaz Yani !! Kaldıracak olsa Vereceğiz, şu demek aslında haksız değiliz” dedi.

“Emeklilik diye bir şey olmayacak”

Taş sözlerinin devamında, “Buna benzer vatandaşın bilmediği birçok Sorun var bir tanesi en çok önem arz edende 2000 yılı ve 2008 Yılında Zamanın iktidarı Maaş bağlanma oranları var biliyoruz kısa adı ABO dur. ABO’yu Düşürerek ayrı ve önemli bir mağduriyet başlatmıştır.  1999 öncesinde % 80’ler ile hesaplanan aylıkların 2000 de % 65, 2008 de %35’lere düşürülerek mağduriyetimiz daha da vahim bir hale gelmiştir. 8 Eylül 1999’dan önce sisteme dahil olanlar yaş ve ABO Mağduru, 1999’dan sonra yeni yasaya göre emeklilik sürelerini tamamlarken ABO’dan etkilenerek maaş değil yardım parası gibi bir şey ele geçecek. Konu şuan için çok gün yüzünde olmaması bilinirlik az sayıda aslında bir felaket. Ben şunu söylemek istiyorum, bu mağduriyetler acilen düzeltilmelidir. Yoksa emeklilik diye bir şey olmayacak. Hemen hemen her evde en az Bir SGK Mağduru Mevcut. 1999’dan sonra işe girenlere sesleniyorum; Haklarını iyice öğren, bilgilen ve bu gün mücadelesini ver ki İleride geç kalmış olma. Bizlerin mücadelesi de bizlere yapılmış olan adil olmayan hak gaspının bir an önce son bulmasıdır” dedi.

“Sonuna sonuç alana kadar haklı mücadelemiz sürdürülecek”

Taş son olarak, “EYT Mağdurları Olarak Haklı davamızı Sahiplenerek Genel Başkanımız ile bu yolda söylediğimiz gibi sonuna sonuç alana kadar haklı mücadelemiz sürdürülecek milyonlarca mağdur insan varken Sayın Devlet Büyüklerimizi de daha vicdani, daha Adaletli, daha sağ duyulu düşünerek, fikir ve tutumlarını değiştireceğini Bekliyorum. Tüm EYT Mağdurlarına sesleniyorum; Senin gasp edilmiş olan hakkını aramasını asla başka bir mağdur olan arkadaşından bekleme, davana sahip çık. Kocaeli’de Faaliyet gösteren Bir Derneğimiz mevcut Tüm mağdurları bekliyoruz” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —