Tarih: 17.08.2021 11:43

GADER 22 yıl sonra toplandı ACI GÜNLERDEN DERS ALDIK MI?

Facebook Twitter Linked-in

17 Ağustos 1999 Gölcük Depreminin ardından Kentin Mülki Amirleri tarafından kurulan ve o dönemki başkanlığını Ali Yılmaz’ın yaptığı Gölcük 17 Ağustos Derneği (GADER) üyeleri geçtiğimiz akşam Kavaklı Sahili’nde bulunan Hilal Balık Restaurant’ta bir araya gelerek, hem hasret giderdiler hem de Gölcük’ün olası bir afet durumunda hazır olması için projelerin acilen hayata geçirilmesi çağrısında bulundular.

Programa Gölcük’ün eski belediye başkanları, Prof. Dr. İsmail Barış, Şaban Aktürkoğlu,  İhsaniye Belediye Başkanı Ahmet Levent, Gölcük 17 Ağustos Derneği Başkanı Ali Yılmaz, Dernek Üyeleri; Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Nurettin Şenemre, GESOTİM Başkanı Necmi Kocaman, Lütfi Yılmaz, Mevlüt Demir, Ahmet Kasımoğlu, İsmet İşeri, Mehmet Malkoç, Hüseyin Çakıroğlu, Ahmet Hatunoğlu, Osman Özkan, Hayati Alp, Volkan Güdeberk, Halit Kodal, İbrahim Taşkan,Cevdet Barış katılım sağladı.

Kasımoğlu, ‘Yaşadıklarımızdan ders almıyoruz’

Programda Dernek Başkanı Ali Yılmaz’ın yerine konuşma yapan Ahmet Kasımoğlu, ‘Bugün buraya hatıralarımızı canlandırmak için gelmiş bulunmaktayız. Bugün Asrın Felaketinin 22.yıldönümü. Depremde hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Bugün buraya anılarımızı tazelemek için geldik. Bunu baştan belirtmek istiyorum. Sevgili arkadaşlar insanlar layık oldukları gibi yönetilirler. Ben bu lafı çok beğeniyorum. Biz geçmişte çok yanlışlar yaptık ve bu yanlışların bedelini 17 Ağustos 1999 depreminde çok ağır ödedik. Sadece biz ödemedik, ulus olarak bu acıları paylaştık, insanlar buraya koştular, acılarımızı paylaştılar. Maalesef layık olduğumuz gibi yönetiliyoruz diyoruz ama yaşadıklarımızdan çok ta ders almıyoruz. Son günlerde doğal afetlerle ülkemiz cebelleşiyor. Bir tarafta yangın öbür tarafta sel, deprem tekrarlıyor ve maalesef gerekli önlemleri bir türlü almasını beceremiyoruz. Ben sadece yönetenleri eleştirme adına bunu söylemiyorum, yaşayanlar olarak bizde buna rıza gösteriyoruz. Belki de biz böyle olmasını istiyoruz. Yönetenleri de buna zorluyoruz.Bundan vazgeçmeliyiz diye düşünüyorum. Biz 22 yıl önce bu derneği kurmaya çalıştığımız zaman özellikle şunu vurgulamıştık. Sağcısı, solcusu, genci, yaşlısı, zengini, fakiri hep bir seviyeye gelmişti. Kızılay’ın Gölcük parkında çorba dağıtırken görmüştüm, orada 10 dairesi olanda tas uzatıp çorba almıştı, hiç dairesi olmayan da aynı tası uzatıp çorba almıştı. Dolayısıyla doğal afetler zengin, fakir, sağcı, solcu, genç, yaşlı demiyor,  zarara uğratıyor. Eğer aklımızı kullanırsak depremden daha az etkileniriz. Peki biz bu derneği kurduğumuzda ne istemiştik’ dedi.

‘Bizi yönetenlerden güçlü bir Gölcük’ü talep etmeliyiz’

Açıklamalarını sürdüren Kasımoğlu, ‘Biz o dönemde çok iyi bir şey yapmıştık. 22 yıl önce ne talep ettiğimizi bir rapor haline getirmiştik.  Bu raporu buraya gelmeden yine okudum. Gerçekten çok doğru şeyler talep etmişiz. Peki bu raporlar doğrultusunda doğru şeyler yapılabilmiş mi? Evet çok eksiklikler var ama geçmişe göre kendimizi doğal afetlere göre kendimizi korumaya çalışmışız ama daha yapılması gerekenlerin var olduğunu ifade etmek isterim. Bunları vurgularken önümüzdeki süreçte nasıl ki yeni bir Gölcük’ü talep etmişsek doğru bir yapılaşmayı, olası bir afet durumuna güçlü bir Gölcük’ü bizi yönetenlerden talep etmek gerektiğini düşünüyorum. Yine yaptığımız tespitlerde buradaki yapılaşmanın yanlış olduğunu hepimiz gördük. Doğru yapılaşma afetler yaşanmadan yapılmalı ki olası bir afet durumunda zarar ve kayıplar en aza insin’ diye konuştu.

Barış, ‘Devletimiz her zaman halkının yanında olmuştur’

Gölcük’ün eski Belediye Başkanı İsmail Barış, ‘Devletimiz her zaman milletinin yanında yer almayı bilmiştir. Asıl olan felaket gelmeden önce tedbirlerin alınmasıdır. İnşallah yeni nesil bu konuda gerekli önlemleri alacaktır. Kurumların devleti olan Türk Devleti mutlaka halkının yanında yer almıştır. Eksiklikler olmuştur ama söylediğim gibi Devletimiz her zaman halkımızın yanında yer almıştır’ diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —