9672,74%-1,37
35,93% 0,01
37,43% 0,24
3306,99% 0,64
5313,39% 1,28
Gölcük Arama Kurtarma Derneği GESOTİM Başkanı Necmi Kocaman, 6 Şubat Kahramanmaraş depreminin ikinci yıldönümünde, deprem bölgesinde yaşadıklarını anlattı. Başkan Kocaman, “18 kardeşimize hayat olduk, hala irtibattayız” dedi.
“Deprem bölgesinde gecemizi gündüzümüze katarak çalıştık”
GESOTİM Başkanı Necmi Kocaman yaptığı açıklamada, “Evet 6 Şubat 2023 tarihinde 11 ili kapsayan çok acı bir afeti yaşadık. Geçmişten ders alan, ibret çıkartan Gölcük Arama Kurtarma Derneği GESOTİM, 4.17'de meydana gelen afetin akabinde AFAD başkanlığının görevlendirmiş olduğu Şanlıurfa bölgesine saat 05.50’de hareket etmiş olup o bölgeye gitmiştir. Çok büyüktür acı, çok büyük bir sıkıntının yaşanmış olduğu bir bölgeydi. Biz oraya gidene kadar küçük bir bölgenin üzerinden küçük yıkımların olduğunu düşünüyorduk ama bizim yaşamış olduğumuz 17 Ağustos 1999 depreminin belki de çok daha fazlası, çok geniş bir alan içerisinde, çok kişiyi eklemiş durumdaydı. Olağanüstü bir çaba sarf ettik. Adıyaman bölgesine bizi görevlendirme yaptırdıklarında Adıyaman'a girdiğimizde bir mum ışığının dahi olmadığı bir ortamda çok zor şartlar altında insanların enkazın içerisinde inleme seslerini duyduk. Işıklarımızla aydınlatıp 8 buçuk gün gecesi gündüzümüzle birlikte o bölgede olağanüstü bir çalışma yaptık” dedi.
“18 tane canlı, 56 tane ölü vatandaşı enkaz altından çıkardık”
Başkan Kocaman sözlerinin devamında, “Bu yapmış olduğumuz çalışmamızın akabinde 18 tane canlı, 56 tane ölü vatandaşı çıkartıp bir kısmının mezara bir kısmının hayata dönmesine sebep olduk. Çok büyük bir mutluluk, çok değişik bir şey. Adıyamanlılarla biz çok özdeşleştik, Adıyaman'da kan bağımız olmamış olsa dahi cam bağımızın olmuş olduğu bir yapı içerisine girdik. Geçen sene birinci yıllarında etkinliklerde acılarını onlarla beraber paylaştık. Hep dedik ki “Acınız acımızdır, Adıyaman diye” Adıyaman bizi bekliyor. Adıyaman geçen sene taziye için gittiğimizde bizi bağrına basmıştı. Bu yıl dönümü için de planlamamızın hepsini yapmıştık ama aynı gün Kocaeli'nde 6 Şubat anma etkinlikleri düzenleneceğinden ve Kocaeli Valiliğinde AFAD başkanlığımızın akredite olmuş olan ekiplerin yarın töreni var. Arkadaşlarımız akredite bravelerini alacaklar, dolaysıyla tören nedeniyle gitmeyi biraz geciktirdik ama önümüzdeki hafta içerisinde mutlaka gideceğiz. Çünkü bizim o bölgedeki insanları depremden çıkardıktan sonra takiplerimiz bitmedi. Yakınlarını kaybetmiş kardeşlerimizin, büyüklerimizin evlerine bizzat ziyaret ederek taziyelerimize hala vermeye devam ediyoruz. Zaten günlük akışımız arasında yıl içerisinde sürekli görüşmelerimiz devam ediyor. Acıları acımız ve bu acılardan ders çıkarılması lazım” dedi.
“Biz burada 25 yıldır bu gönüllü işi yaparken tabela konumunda hiç yapmadık”
Bu ülkede her an, her yerde deprem olabilecek potansiyel olduğunun altını çizen Başkan Kocaman, “Ege Bölgesinde 3 gün içerisinde bine yakın deprem oldu ve bu depremlerin şiddeti sürekli büyüyor. Hocalarımız, bilim insanlarımız bu konuda hala çalışıyor ama bizim korkumuz insanların hala umursamaz bir tavır içinde olması. Yani keşke dememeleri gerekiyor, yarın öbür gün dizlerini döverlerse hiçbir şeyin anlamı kalmaz. Biz burada 25 yıldır bu gönüllü işi yaparken tabela konumunda hiç yapmadık, örnek bir kurum arasında gönüllülüğün nasıl işlediğine dünyada çok az rastlanır bir şekilde hareket ediyoruz” dedi.
“Yarın keşke dememek için halkımız bu konuda bilinçlenmeli”
Başkan Kocaman , “Biz bunu artık işimizin dışındaki meslek haline getirdik. Yarın keşke dememek için halkımız bu konuda bilinçlenmeli. Önlemini almamız lazım, bu artık doğanın bir kanunu ve kaçınılmaz bir durum söz konusu. Bunun için toplum olarak bilinçli olmamız lazım. Halkın bilinçli olmamasından doğan bir korkumuz var, geçmişten fazla ders almadığımızı özellikle söylüyoruz. Biz okullar, üniversiteler, kurum ve kuruluşlar arasında sürekli koşturuyoruz ama yerel yöneticilerin de bu tür güçlü olan yerlere, içişleri bakanlığından akredite olmuş, bütün planlamaları yapılmış, örnek teşkil eden kurumlara destek vermelerini istiyoruz” dedi.
“Biz hala depremin izlerini yaşıyoruz, 6 Şubat’ın izleri de kolay kolay silinmeyecektir”
Sözlerine devam eden Başkan Kocaman, “Bu insanlar, bu binalar yorgun, bizim artık dayanacak gücümüz kalmadı ama tek sermayemiz moral. O morali de bizden, bizim gibi gönüllülerden eksik etmesinler. Liyakat sahibi kişilerin bu işin başında olması lazım. Afete yönelik plan bir tane olmalı ve bu plan sadece o işin uzmanları tarafından yapılmalı. 6 Şubat’ta çok büyük acılar yaşadık. Adıyaman’dan tut Kahramanmaraş, Hatay, bütün bölgeler acılar içerisinde biz sonrasında da o bölgeye defalarca gittik. Orayla bağımızı kesmiyoruz. O bölgedeki arkadaşlarımızla haftanın iki veya üç günü görüşüyoruz. Halkıyla da hala görüşüyoruz. Elimizden geldiği kadar onlara psikolojik destek vermeye devam ediyoruz. Temennimiz tek ve net kimse ağlamasın, üzülmesin, anneler babalar üzülmesin. Depremin üzerinden 25 yıl geçti, 26. yılın içindeyiz. Bizim de hala psikolojimiz düzelmedi, biz de hala depremin izlerini yaşıyoruz. 6 Şubat’ın izleri de kolay kolay silinmeyecektir” dedi.
“Bizim derdimiz toplumun bilinçli olması, duyarlı olması “
Başkan Kocaman son olarak, “Afetin gündemde daha çok yer alması lazım ve bu konudan ibret ve ders çıkarmamız lazım. 6 Şubat’ta kan bağımız olmasa dahi can bağımızın olduğu Adıyaman ve diğer bölgelerde ölenlerin hepsini rahmetle anıyoruz, acıları bizim acımız. Yine altını çizerek söylemek istiyorum ki bizim derdimiz toplumun bilinçli olması, duyarlı olması. Biz çok çabuk unutan bir nesiliz, burada insan yaşamına değer vermeli, yarın yaşanabilecek afetlere de hazırlık aşamasında elimizden gelen gayreti göstermeliyiz. 6 Şubat depremlerinde, 17 Ağustos depreminde hangi deprem olursa olsun hayatlarını kaybetmiş kim varsa, hayatta kalanlara sağlıklı ömürler diliyorum. Mezara gömmüş olduğumuz kardeşlerimize de Allah’tan rahmet diliyorum. Başımız sağ olsun. Bir daha aynı sıkıntıları yaşamamak temennisiyle” diyerek açıklamalarını tamamladı.
Haber: Serap DURUKAN