GESOTİM’den Müftülük personeline deprem eğitimi
17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nden sonra, ilçemizde Necmi Kocaman önderliğinde kurulan, Gölcük Arama Kurtarma Derneği GESOTİM, her geçen gün kendini geliştirmeye ve yenilemeye devam ediyor. Bugüne kadar, il ve ilçe dışında pek çok “Temel Afet Bilinci” eğitimi veren GESOTİM, bu sabah da, ülkemizin en değerli kurumlarından birisi olan, Gölcük Müftülüğü bünyesinde görev yapan Din Görevlilerine eğitim vermeye başladı.
GESOTİM’in simgesi olan nostaljik Radyoyu, İlçe Müftüsü İlyas Öztel’e hediye etti
Dün Din görevlileri ile başlayan Eğitimler, yarın Kuran Kursu Hocalarına verilecek eğitimlerle devam edecek. Eğitimler, çarşamba sabahı daire personeline verilecek eğitimle son bulacak. Bugün İlçe Müftülüğü binasında bulunan toplantı salonunda gerçekleşen eğitimin sonrasında Başkan Kocaman, GESOTİM’in simgesi olan nostaljik Radyoyu, İlçe Müftüsü İlyas Öztel’e hediye etti.
Öztel, “Biliyoruz ki ülkemiz maalesef bir deprem ülkesidir”
Gölcük İlçe Müftülüğü toplantı salonunda Gölcük Müftülüğü bünyesinde görev yapan Din Görevlilerine yönelik verilen “Temel Afet Bilinci” eğitimi öncesi kısa bir konuşma yapan Gölcük İlçe Müftüsü İlyas Öztel, “Belki bu konuda biraz da geç kalmış olabiliriz. İlçe Müftülüğü olarak Gölcük Arama Kurtarma Derneği ile Sayın Başkanı Necmi Kocaman ve ekibi ile afetle alakalı bir toplantı yapmak istedik. Bizleri bilgilendirmelerini istedik. Biliyoruz ki ülkemiz maalesef bir deprem ülkesidir. Özellikle bölgemiz bu konuda çok daha hassas bir bölgedir. Geçmişte, 99 depremi diye bilinen depremde çok ağır kayıplar verdi. O kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz, Allah gani gani rahmet eylesin onlara. Geride bıraktıkları bütün yakınlarına başsağlığı diliyoruz, ancak biz burada din görevlileri olarak ölenlerin hazırlıklarını teçhizini tedbirini yapıp kaldırmak görevimiz, ancak sadece bu değil bir şeyler daha yapmamız lazım. Buraya gelmeden önce neler yapabiliriz, neler yapmalıyızı konuşalım diye bu toplantıyı düzenledik. İnşallah çok faydalı bir toplantı olacak” dedi.
“Türkiye’de bütün kurumlarımıza özellikle inşaatçı müteahhitlerimize çok büyük görevler düşüyor”
Öztel sözlerinin devamında, “Şimdi Deprem Dede diye meşhur bir profesörümüz vardır, yerbilimleri profesörüdür. Onun çok güzel bir sözü var, “deprem öldürmez tedbirsizlik ve dikkatsizlik öldürür” ben böyle tercüme ediyorum onun bu sözünü. Gerçekten ecelin önüne geçilemez, bundan eminiz. Ancak her türlü tedbiri almak, hazırlığı yapmak bizim dini bir görevimizdir. Aynı zamanda bir ibadettir. Hani elimizden geleni yaptık artık gerisi Allah’a kalmıştır. Bütün tedbirlerimizi alacağız Ondan sonra tevekkül edeceğiz tabii bu konuda Türkiye’de bütün kurumlarımıza özellikle inşaatçı müteahhitlerimize çok büyük görevler düşüyor. Binaların çok sağlam yapılmalı ki 99 depreminden sonra ülkemizde de yasal konuda çok güçlü tedbirler alındı. Ve bunlarda uygulanıyor. Dolayısıyla her birimize görev düşüyor. Biz din görevlileri olarak hem bilgileneceğiz hem de cemaatimizi toplumumuzu bilgilendireceğiz. Esas olması gereken de budur zaten, bu toplantının amacı budur. ‘Cemaatimizin vaazlarımızla, sohbetlerimizle, hutbelerimizle her imkan, her fırsatta depreme karşı hazırlıklı olmak tedbirli ve dikkatli olmak vazifemizdir’ şeklinde farkındalık oluşturmaya çalışacağız. Evet konu benim konum değil, işi ehline uzmanlarına bırakalım. Hep beraber onları dinleyelim neler yapılması gerektiğini onlardan öğrenmeye çalışalım. Ben bu vesile ile Gölcük arama kurtarma derneği başkanı ve yönetimine ekibine gösterdikleri duyarlılıktan dolayı çok teşekkür ediyorum çalışmalarında başarılar diliyorum. Allah her birimizin kurumumuzun yar ve yardımcı olsun inşallah” dedi.
Kocaman, “Her yer karanlık ve Gölcük her şeyiyle tamamen bitmiş”
İlçe Müftüsü İlyas Öztel’in ardından söz alan GESOTİM Başkanı Necmi Kocaman, “99 Depremini yaşamış bir Gölcük olarak, sosyal sorumluluk projesi üzerinde bir devlet kurulunun bizler de neler yapabiliriz, eksiklerimiz ne pozisyonunda bu olaya önem vermesi münasebetiyle başta kıymetli Müftüm olmak kaydıyla bu sosyal sorumluluk projesinin hayata geçirilmesinde katkı sağlayan Esra kardeşime özellikle teşekkür ediyorum. Değerli arkadaşlar öncelikle, zaman yetmeyecek ama biraz gerilere getireceğiz. Dünümüz, bugünümüz, bizler kimiz, temel bilgi kavramlarımız, afet öncesi, sırası ve sonrasında yapılması gerekli olanlar ve en sonunda afetlere hazır mıyız diye bir sunum gerçekleştireceğiz. Onun öncesinde şunları ifade etmek istiyorum, bizler sıradan birer vatandaş iken 20 yıl önce yaşamış olduğumuz asrın afetinde o yıkılan enkazların içinde 1 metre yanımızda duran insanlara el uzatamamanın vermiş olduğu acıyı hala yaşıyoruz. O gün her yerde feryatlar vardı. Her yer karanlık ve Gölcük her şeyiyle tamamen bitmiş” dedi.
“Ülke olarak biz afetlere hazır falan değildik”
Kocaman sözlerinin devamında, “ Enkazlar içerisinde binlerce kişi kurtarılmayı bekliyor ama maalesef ülke olarak biz afetlere hazır falan değildik. Tabela konumunda bir sivil savunma, tabela konumunda bir Kızılay vardı. Bir levye, bir çekiç dahi yoktu. Şu bulunmuş olduğumuz Müftülük binasının sağı, solu, önü, karşısı pirinç tanesi gibi yıkıktı. Bir tek Müftülük binası ayaktaydı. Az önce Müftü beyin de ifade ettiği gibi ‘deprem öldürmez bina öldürür’ demek ki biraz kaliteli malzeme kullanılmış ki yıkılmadı. Bu enkazların olaylarını gördükçe o kulağı küpeli, o uzun saçlı kardeşlerimize kızardık ya Kaymakam bey beni göreve davet ettiği sırada, benim gözümde ufuk gibi görünen ilk şey, Donanma’nın kapısında Yunanistan ve İsrail arama Kurtarma Köpekleriyle beraber hazırdı. Sonrasında bütün dünya geldi. Bütün gönüllüler çıktı ortaya. Herkes ne yapabilirimin derdinde ama Gölcük nasıldı biliyor musunuz, maalesef Gölcük’te asrın afetinde devlet sınıfta kaldı. İnsanlar çaresiz kaldı. O patika yollardan İznik’ten yardım gelmese belki de büyük sıkıntılar yaşayacaktık. İzmir’den gelen yardımların tamamı Bursa, Yalova İstikametinde. Ankara’dan gelen yardımların tamamı malumunuz Ankara’da. İstanbul’dan gelen yardımların tamamı Gebze’de kesildi. Gölcük arada ne kepçe, ne malzeme, ne kurtarma aletleri , ne kurtarıcı hiç kimse, hiçbir şey yok bizim 3 günlük önemli günümüzün sonrasında çok büyük acılar yaşadık”.
Burası bir deprem ülkesi her an afeti yaşayacak konumumuz var
Kocaman, Yaşadıklarımız film falan değil arkadaşlar, burası bir deprem ülkesi her an afeti yaşayacak konumumuz var. Belki üç dakika, belki üç saat, belki üç yıl sonra, belki de hemen ama hazırlık aşamasından sonra kurulduğumuzdan bu yana 20 yıldır biz İran’da, Endonezya’da, Pakistan’da, Gürcistan’da, Türkiye’de meydana gelen afetlerin tamamında operasyonel faaliyet gösteriyoruz” dedi.
Deprem anında yapılması gerekenler hakkında bilgi verdiler
Başkan Kocaman konuşmasının ardından hazırladığı slayt gösterisi ile GESOTİM olarak yaptıkları çalışmaları ve olası bir deprem anında yapılması gerekenler hakkında uygulamalı olarak bilgi verdiler. Eğitimin sonunda Başkan Kocaman, GESOTİM’in simgesi olan nostaljik Radyoyu, İlçe Müftüsü İlyas Öztel’e hediye etti. Eğitimler devam edecek.