Tarih: 14.11.2018 13:26

Gölcük İlçe Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Eda İlhan Tekin “DİYABETTEN KORUNMAK BİZİM ELİMİZDE”

Facebook Twitter Linked-in

Gölcük İlçe Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Eda İlhan Tekin

“DİYABETTEN KORUNMAK BİZİM ELİMİZDE”

Gölcük İlçe Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Eda İlhan Tekin 14 Kasım Dünya Diyabet Günü münasebetiyle diyabet hastalığı ve diyabetten korunma yöntemler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Tekin yaptığı açıklamada Tip2 diyabetten korunmak bizim elimizde” dedi.

“Geleceğimizi Koruyalım”

İlk olarak diyabet hastalığı hakkında bilgi veren Gölcük İlçe Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Eda İlhan Tekin yaptığı açıklamada, “ Diyabet konusunda toplumda farkındalığın arttırılması ve konunun öneminin vurgulanması amacıyla Dünya Sağlık Örgütü(WHO) ile Dünya Diyabet Federasyonu’nun (IDF) öncülük ettiği, tıp tarihinde bu güne kadar üretilmiş olan en değerli molekülü “İNSÜLİN HORMONU” nu bulan FrederickBanting’in doğum günü olan “14 Kasım Diyabet Günü” tüm dünyada her yıl belirlenen değişik tema ve çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu yılki Dünya Diyabet Federasyonunun belirlediği ve tüm dünyada kullanılan 14 Kasım Diyabet Günü teması “Geleceğimizi Koruyalım” dır.

“Tip2 şeker hastalığından korunmak mümkündür”

Peki diyabetten korunmak mümkün müdür? Sorusuna cevap veren Telin, “ Buna  Kısmen evet diyebiliriz. Tip1 şeker hastalığı doğuştan bir hastalık olması sebebiyle önlenmesi şimdilik mümkün değildir. Fakat tip2 şeker hastalığından korunmak mümkündür.  Tip2 şeker hastalığının ortaya çıkmasının bir çok sebebi olmasıyla beraber; en büyük sebebi karın bölgesi yağlanmasının artmasıdır. Tip2 şeker hastalığı aslında bir anda oraya çıkan bir hastalık değildir. Öncesinde bir çok belirti verir, fakat sinsi ilerlediği için çoğunlukla hastalık oluştuktan sonra kan tahlili ile tanısı konulur. Bana kilo vermek için başvuran danışanların bir çoğuna şeker hastası adayı olduklarını çok rahat söylerim. Eğer boy kilo oranı yüksekse, obezite varsa, bel çevresi kadınlarda 88 cm, erkeklerde 102 cm den fazla ise, açlık kan şeker değeri 100 mg/dl üzerinde ise ilerleyen yıllarda şeker hastası olma olasılığı yüksektir. Peki ne yapılmalı? Düzenli ve dengeli beslenmeyi hayat tarzı haline getirmeliyiz” dedi.

“Tip2 diyabet tembelliği çok sever”

Tip2 şeker hastalığının çıkmasında en büyük etkenin dengesiz beslenme olduğunu ifade eden Tekin, “Bana başvuran danışanlarda en çok gördüğüm beslenme hataları; geç kahvaltı hatta öğle yemeğinde saatinde kahvaltı yapıp gündüz karbonhidrat ağırlıklı atıştırmalar, geç akşam yemeği ve çayın yanında yapılan şekerli atıştırmalıklardır. Tüm bunların üzerine birde hareketsiz yaşam eklendiğinde şeker hastalığının en çok sevdiği yaşam tarzı oluşmuş olur. Sabah erken saatlerde düzenli yapılan bir kahvaltı, öğle saatlerinde dengeli bir öğle yemeği ve gün batımından önce hafif bir akşam yemeği ve sonrasında 30 dakikalık orta tempolu bir yürüyüşle diyabetten korunabiliriz. Gece açlık hissedersek meyve veya yoğurt gibi hafif bir ara öğün tercih edilebilir. Tip2 diyabet tembelliği çok sever. Unutmayalım Tip2 diyabeti hayat tarzı değişikliği ile önleyebiliriz” diyerek açıklamasını tamamladı.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —